x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Hrana la inaltime

0
Autor: Cristina Andreea Catana 01 Iul 2005 - 00:00
Hrana la inaltime
O expeditie in Himalaya sau la Polul Sud poate aduce cu ea multe lucruri neprevazute. De aceea, rucsacul cu alimente trebuie sa fie mereu pregatit. Daca totusi cercetatorilor le scapa ceva, natura are grija sa le ofere toate cele trebuincioase.

In cele patru expeditii stiintifice avand ca tema valorificarea florei spontane din Himalaya, expeditii pe care le-a condus intre anii 1979-1985, in colaborare cu biologii nepalezi, domnul Ovidiu Bojor a invatat o multime de lucruri despre ceea ce inseamna supravietuirea in astfel de conditii. Cele mai importante probleme aparute au fost cele legate de alimentatie. "Distantele mari dintre localitati ne-au fost cei mai mari dusmani, mai ales atunci cand vedeam ca alimentele carate de serpasi erau pe terminate", spune domnul Bojor. Cei care i-au ajutat cel mai mult au fost colegii nepalezi si serpasii locali. In flora spontana nepaleza sunt cel putin 200 de specii de plante care au si valoare nutritiva.

PE MUNTE. Serpasii din Himalaya trebuiau sa care rucsace de 80 de kilograme in care se aflau orez, zahar, paste fainoase si alte astfel de alimente care ajuta organismul sa supravietuiasca in conditii extreme. Domnul Bojor a descoperit in aceste expeditii calitatile unui aliment pe care altii il dau uitarii: hrisca. "Este un aliment complex, cu proteine, grasime, foarte multe oligoelemente necesare supravietuirii", descrie renumitul biolog hrisca. Pentru a-i creste valoarea nutritiva, romanii au adaugat la hrisca miere in parti egale cu nuci. Alaturi de aceste alimente, biologii plecati in expeditie au invatat de la hamali cum sa prepare o uruiala la fel de consistenta ca amestecul de hrisca, miere si nuci: mei, ardei iute, apa rece si sare. Cand era gata, membrii expeditiei o fierbeau si o mancau.

LA POL. Domna Uca Marinescu spune ca in astfel de conditii hrana trebuie sa fie cantitativ putina si calitativ puternic energizanta. Un alt aspect de care trebuie sa se tina cont este hidratarea. "Cand am fost la Polul Sud, beam cate sapte litri de lichide pe zi: ceai, lapte, apa." Si toate acestea plus alimentele necesare si le cara singura, pentru ca pe acele pamanturi nu ai alte sanse. Iar ca sa poti cara atatea bagaje, ai nevoie de energie, care in astfel de conditii este data de ciocolata. Fiecare masa trebuie calculata astfel incat organismul sa primeasca tot ceea ce are nevoie si hrana sa ajunga pana la urmatoarea aprovizionare.

O expeditie inseamna pasiune, dar si expunerea la riscuri foarte mari. Dar mai departe de acestea este bucuria de a afla lucruri deosebite pe care mai apoi sa le impartasesti si celor din jur. Iar ce trebuie sa mancam pentru a rezista pe munte este o informatie foarte pretioasa.
Citeşte mai multe despre:   gastronomie

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Jurații iUmor, luați la ”roast” în zi de aniversare! Irina Margareta Nistor: ”E răzbunarea lui Sandokan!”

Jurații iUmor, luați la ”roast” în zi de aniversare!  Irina Margareta Nistor: ”E răzbunarea lui Sandokan!”
Galerie Foto Cel de-al nouălea sezon iUmor se apropie de final, dar nu înainte a-și răsfăța fanii cu o ediție specială de roast, ce va fi difuzată duminică, 29 noiembrie, dată la care Antena 1 aniversează 27 de ani de...

Campania iMapp Bucharest, premiată

Campania iMapp Bucharest, premiată
Campania internațională de solidaritate „One World. One Heart”, lansată anul acesta de iMapp Bucharest, în plină carantină generată de pandemie, a fost aleasă, prin votul publicului, ca fiind câştigătoare...

Creați un dormitor de poveste cu lenjeriile de pat de la Finette!

Creați un dormitor de poveste cu lenjeriile de pat de la Finette!
Dormitorul copiilor poate fi transformat acum într-o scenă de basm prin intermediul lenjeriilor de pat de la Finette. Acest magazin online aduce în atenția publicul său țintă o colecție impresionantă de...

Cum m-am pregatit de iarna, cu butoaie si bidoane, in context de pandemie de Coronavirus!

Cum m-am pregatit de iarna, cu butoaie si bidoane, in context de pandemie de Coronavirus!
Se spune ca omul gospodar isi face iarna car si vara sanie. Doar ca, personal, nu prea am luat in seama aceasta zicala, deoarece societatea ne ofera posibilitati de alegere infinite, astfel incat sa putem sa...

Bate la poarta succesului si fii un invingator cu cea mai serioasa agentie de casting, NewMediaCasting!

Bate la poarta succesului si fii un invingator cu cea mai serioasa agentie de casting, NewMediaCasting!
Dintotdeauna ai fost genul de persoana care adora sa fie in centrul atentiei, iar cei din jur au remarcat dezinvoltura ta? Ti-ai dorit sa fii actor, sau sa lucrezi in televiziune? Nu este suficient doar sa fii talentat...

(P) Cadouri corporate - coșuri cadou de Crăciun pentru orice buget

(P) Cadouri corporate - coșuri cadou de Crăciun pentru orice buget
În luna noiembrie 2020, gourmetGIFT.ro, specialistul în coșuri cadou gourmet și cadouri corporate premium, oferă 5% discount suplimentar la toate comenzile de coșuri cadou Crăciun. Se pot comanda coșuri cadou...

Emisiunea a fost urmărită de 2.2 milioane de telespectatori. Cea de-a 11-a gală Te cunosc de undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Emisiunea a fost urmărită de 2.2 milioane de telespectatori. Cea de-a 11-a gală Te cunosc de undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto Cea de-a 11-a gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de Romică şi Adriana, cu o excelentă transformare în Conchita Wurst & Trevor Ashley, a fost aseară lider de...

iMapp Bucharest – câștigător la Premiile AV AWARDS – categoria „AV IN ACTION” 2020

iMapp Bucharest – câștigător la Premiile AV AWARDS – categoria „AV IN ACTION” 2020
Galerie Foto iMapp Bucharest – unul dintre cele mai importante evenimente de video mapping din lume, organizat de Creart – instituție publică de cultură aflată în subordinea Primăriei Municipiului București, a fost...

Jurații se pregătesc de Bootcamp, după ultima ediție de audiții X Factor din acest sezon

Jurații se pregătesc de Bootcamp, după ultima ediție de audiții X Factor din acest sezon
Ultima ediție de audiții din acest sezon X Factor a trimis doi noi concurenți în grupele Loredanei și cea a lui Florin Ristei, seara trecută, la Antena 1, în timp ce Ștefan Bănică și Delia, care mai au un...

Costel, invitat special, duminică, la iUmor

Costel, invitat special, duminică, la iUmor
Galerie Foto Cel mai cunoscut trio din stand-up comedy-ul din România a urcat pentru prima dată pe scena iUmor, în acest sezon, iar duminică, de la ora 20.00, la Antena 1, este rândul lui Costel....

Romică şi Adriana au început a 11-a gala Te cunosc de undeva! cu... o căzătură!

Romică şi Adriana au început a 11-a gala Te cunosc de undeva! cu... o căzătură!
Galerie Foto Cu doar patru gale înainte de marea finală a sezonului 15 Te cunosc de undeva!, Ruleta se încăpăţânează să le aducă celor 11 concurenţi roluri din ce în ce mai grele. Au simţit-o pe pielea lor Adriana şi Ro...

Ultima ediție de audiții îi ține în șah pe jurații X Factor:  ”Nu pot sa îi dau < Da >!”

Ultima ediție de audiții îi ține în șah pe jurații X Factor:  ”Nu pot sa îi dau < Da >!”
Seara trecută încă două scaune pentru Bootcamp au fost ocupate, astfel că în această seară, de la 20.30, la Antena 1, în ultima ediție de audiții, jurații se văd nevoiți să ia unele decizii dificile....

Canalul de YouTube iUmor a înregistrat 2.000.000 de abonaţi!

Canalul de YouTube iUmor a înregistrat 2.000.000 de abonaţi!
Canalul de YouTube iUmor a înregistrat, ieri, abonatul cu numãrul două milioane! Astfel, iUmor este singura emisiune din România cu două milioane de abonaţi care se bucură pe canalul de YouTube de...

Chefi la cuțite, record de audiență de la lansarea sezonului 8. Aseară, chef Bontea şi-a folosit amuleta şi a întors un concurent de la eliminare

Chefi la cuțite, record de audiență de la lansarea sezonului 8. Aseară, chef Bontea şi-a folosit amuleta şi a întors un concurent de la eliminare
Galerie Foto Ediţia de miercuri seara a adus un nou record de audienţă pentru emisiunea Chefi la cuţite: show-ul a înregistrat cel mai mare rating şi cea mai mare cotă de piaţă la nivelului publicului comercial cu vârste cu...

Cele mai inspirate cadouri pentru bunici

Cele mai inspirate cadouri pentru bunici
Galerie Foto Cadourile de sărbători pentru bunici pot fi o provocare pentru mulți dintre noi. Oare ce ar putea pune Moșul în ghete sau sub brad astfel încât darul să aducă bucurie seniorilor? În ciuda aparențelor, oferta...
Serviciul de email marketing furnizat de