x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar "Îţi dau ciorba, dă-mi eternitatea!"

"Îţi dau ciorba, dă-mi eternitatea!"

de Simona Lazar    |    15 Iul 2010   •   00:00
"Îţi dau ciorba, dă-mi eternitatea!"

Indiscutabil un prozator înnăscut şi un reporter de teren frenetic (ca să fo­losim - fără nuanţa peiorativă care a încărcat mai târziu cuvântul - un termen consacrat în anii '80, când cel des­pre care vorbim căuta poveşti adevărate şi cu tâlc prin toate văgăunile ţării), Radu Anton Roman a intrat în patrimoniul de valori al românilor datorită ultimei sale preocupări de scrib neobosit, ca autor al celei mai consistente monografii a gastronomiei româneşti.


O scurtă biografie
Veţi fi dorind, poate, să ştiţi cine a fost Radu Anton Roman înainte de a de­veni cel pe care îl admirăm astăzi. S-a născut la 19 august 1948, la Făgăraş (ju­deţul Braşov). A absolvit Liceul "Radu Ne­gru" din oraşul natal şi Facultatea de Zia­ristică din Bucureşti. Înainte de sfâr­şitul neaşteptat al vieţii (la 29 august 2005) lucra la o teză de doctorat cu titlul "Bal­canism şi spirit balcanic în filmul şi lite­ratura română". Caracteri­zat de prieteni drept "entuziast şi risipi­tor", dotat cu energiile şi pasiunile căutătorilor de co­mori (culturale şi existenţiale), Radu An­ton Roman a avut un parcurs în­cărcat de provocări şi aventuri, excelând, în stilu-i caracteristic, în meserii şi ocu­paţii pe care rareori le practică, într-o via­ţă, un singur om. A fost, printre alte­le, scri­itor, jurnalist, om de televiziune, ghid şi translator al echipei oceanologului francez Jacques-Yves Cousteau în expe­diţiile lui din Delta Dunării. Alături de acesta, Radu şi-a descoperit vocaţia de explorator, pe care a canalizat-o pentru a readuce la viaţă reţete româneşti şi semne antropologice legate de hrană. Car­tea lui de bucate şi emisiunea "Bu­că­tăria lui Radu" (cu care ne-a încântat vreme de aproape 7 ani la Pro TV) sunt re­zultatele fireşti ale acestei preocupări necontenite de a pune în valoare tradiţia românească. "Îţi dau ciorba, dă-mi eternitatea!", spunea Radu glumind, adă­ugând serios: "Mâncăm pentru ca viaţa să fie mai frumoasă, mai colorată. Aici intrăm în cultură. De-aici, halitul devine cultură. Mucenicii, vinul sfânt, prescura sfântă, colacul de Paşte, pomana porcului. Toate arată că mănânci o bucăţică dintr-un simbol, iar bucăţica aia e, cu siguranţă, drumul tău spre ceruri".


Bucătăria, ca bibliotecă
Unul dintre prietenii şi admiratorii lui, omul de cultură Andrei Pleşu, scria: "Înzestrat cu toate darurile creatorului baroc şi ale consumatorului expert, Radu Anton Roman face parte din ca­tegoria acelora pentru care partea cea mai importantă a unei bucurii e comentariul. A găti e a scrie. Nici o senzaţie nu e deplină, dacă nu devine cuvânt. Voluptatea de a povesti o mâncare şi de a construi, în jurul paharului, zglobii piruete lirice justifică şi amplifică plăce­rile mesei. Neobişnuită este investiţia de efort, de salahorie, la care consimte RAR. pentru a documenta jubilaţia. Bucătăria e bibliotecă, arhivă, laborator. Siesta e activitate de cercetare. Ponciful «unităţii de granit» a expresiei culinare autohtone (în jurul sarmalelor şi mititeilor) se spulberă pentru a face loc unei diversităţi feerice. Adevărului canonic i se substituie, salutar, sărbătoarea adevărurilor multiple, culese în fiecare sat, pe fiecare vale, ogradă cu ogradă".


BRÂNZOAICE DE BRĂILA
● Ingrediente: Aluat: 1 kg făină, 3 ouă, 500 g unt, 250 g caş dulce, 100 g caşcaval, 250 ml lapte, 250 g telemea de Brăila (din cea cu piper în ea); Seara: Se frământă toate cât de bine şi se lasă să respire o noapte la rece; Dimineaţa: Se taie pătrate (cercuri, romburi, cum vreţi); Glazură: 2 ouă, 200 g caşcaval ras, 200 ml smântână (dacă vă place).
● Preparare: Se bat ouăle. Se ung brânzoaicele cu ou şi se presară caşcaval ras. Se pun în cuptor, la foc mic, până se rumenesc. Se oferă cu o cană de smântână la-ndemână.
Cu smântână sau fără, brânzo­ai­cele sunt o magnifică gustare între două ţuici sau o intrare grandioasă între o ţuică şi o ciorbă.

×
Subiecte în articol: poveŞtile bucĂtĂriei romÂneŞti