x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar La nora in inspectie

La nora in inspectie

23 Noi 2004   •   00:00

OCHIUL SOACREI
MONICA ANDRONESCU

Click pentru a mari imaginea
Of, of, of, ca nu m-ai facut si pe mine, Doamne, rea ca soacra aia din poveste. Asa trebuie sa fii cu nurorile astea, ca altfel ti se urca in cap. Dar eu, daca am suflet bun, ce sa fac? Tac si-nghit. Si cum sa nu ma consum si sa nu sufar, cand vad atata neobrazare si-atata delasare. Mereu imi spun ca nu trebuie sa mai dau pe-acolo, dar nu ma lasa sufletul cand ma gandesc la baiatul ala. Macar sa stie ca sunt cu ochii pe ea. De data asta m-am dus in inspectie. Mai bine-mi vedeam de treaba! La prima vedere, nu mi s-a parut nimic in neregula. Era chiar mai curatel decat alte dati. Dar, dupa cum se stie, aparentele insala...

Fara vreo intentie ascunsa (ca doar ma cunoasteti de-acum), am deschis sifonierul ca sa vad daca pantalonii gri ai baiatului meu sunt acolo, pentru ca stiam ca nu-i mai poarta si voiam sa-i dau de pomana. Doamne Dumnezeule! Ce mi-au vazut ochii! O gramada de rufe asezate alandala, ale ei amestecate cu ale lui, pulovere la un loc cu tricouri, sosete desperecheate, umerase cu rufe ingramadite... M-am apucat sa fac ordine, le-am pus pe fiecare la locul lor, in dulapul de sus, am asezat hainele subtiri, ca pana la vara nu mai trebuie... si asa mai departe. (Si cand am intrebat-o de ce e asa dezordine, ce credeti ca mi-a zis? Ca n-a avut timp sotul sa se ocupe. Adica fiu-meu.)

Cand am ajuns la frigider, m-a luat durerea de cap. Cred ca nu mai fusese sters saracu’... Si mirosea a toate mancarurile gatite in ultima luna. (Noroc ca n-au fost prea multe.) Iar maioneza pe care o facuse de cu seara pentru nu stiu ce salata n-arata prea bine si era si cam gretoasa. Dupa ce am curatat bine frigiderul, de nu-l mai recunosteai, am aruncat maioneza aia (chit ca s-a suparat nora-mea) si m-am apucat sa fac alta, ca s-o invat si pe ea. Eu nu stiu ce-o fi invatat fata asta la mama-sa acasa, ca nimic nu stie. Cand a auzit ca eu pun cartof fiert in maioneza (ca sa nu se taie si ca sa fie dietetica) s-a uitat la mine ca la alta aratare. De-abia cand a vazut cum a iesit m-a rugat (e un fel de-a spune) sa-i explic mai pe indelete, ca a ei se taie mereu. Am vrut eu sa-i spun atunci ca "cine n-are batrani sa-si cumpere", dar bine ca m-am oprit la timp.

Povete

FRIGIDERUL. Daca vreti ca frigiderul dumneavoastra sa nu pastreze mirosul mancarurilor, aveti grija sa acoperiti cu un capac sau cu o folie de aluminiu fiecare vas si, de asemenea, asezati undeva intr-un coltisor o cutiuta cu putin otet. Acesta va absorbi toate mirosurile si va pastra in interiorul frigiderului un aer placut.

MAIONEZA. Daca vreti ca maioneza dumneavoastra sa fie mai usoara pentru organism, inlocuiti oul fiert cu un cartof fiert, de dimensiuni potrivite. Adaugati galbenusul crud si bateti cu mixerul adaugand uleiul. Ca sa nu se taie, stoarceti cateva picaturi de zeama de lamaie de cate ori turnati ulei.

CARTOFII. Daca ati curatat prea multi cartofi, nu-i aruncati. Pastrati-i in frigider intr-un vas cu apa si asa nu se vor innegri. De asemenea, daca vreti sa-si pastreze toate vitaminele, este bine sa fierbeti cartofii in coaja, dupa ce i-ati spalat bine, sau sa-i consumati copti.

Click pentru a mari imaginea

CARNEA. Carnea se pastreaza mult mai bine la frigider, daca ati uns-o inainte cu putin ulei. Nu este nevoie sa o recongelati, mai ales daca e vorba doar de cateva zile. Veti constata ca in acest fel nu si-a pierdut deloc fragezimea.

×