x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar La taifas cu ambasadorul

La taifas cu ambasadorul

de Mara Raducanu    |    Anna Borca    |    14 Iun 2006   •   00:00
La taifas cu ambasadorul
INTERVIU LA O CAFEA
Cine iti poate vorbi mai bine despre cafea decat un turc? Si, daca ai sansa ca intervievatul sa fie Excelenta Sa Ambasadorul Turciei la Bucuresti, Ahmet Rifat OkIün atunci cu siguranta vom "degusta" adevaruri despre cafeaua turceasca. Nefiind obisnuite cu "canoanele" diplomatice, eram putin stresate. La data si ora fixate, intampinate de doamna Zoia Pavel, am fost prezentate diplomatului turc, care era insotit de sotia Excelentei Sale, Gülcan Ahmet Rifat OkIün.
Comunicarea ne-a fost facilitata de doamna Pavel, o buna vorbitoare de limba turca.

Jurnalul de Bucatarie: De ce se numeste cafea turceasca si de ce este cunoscuta in intreaga lume ca un adevarat brand?
E. S. Ambasadorul Ahmet Rifat OkIün: Denumirea de "cafea turceasca" se datoreaza in primul rand modului in care sunt prajite boabele, felului in care ele sunt rasnite, modului in care se prepara si, de altfel, intregului ritual care tine de servirea cafelei.

Cum se pregateste adevarata cafea turceasca?
Boabele de cafea se prajesc intr-un anumit fel, apoi sunt rasnite, pana se ajunge la o anumita consistenta. Se pune cafeaua macinata in ibricul fara apa, unde se mai prajeste putin, pentru ca sa iasa tot parfumul din ea. Deasupra se toarna apa rece, pentru ca atunci se face acel caimac, acea spuma deasupra cafelei. Si cu cat caimacul cafelei este mai gros, mai consistent, aceasta dovedeste ca cel care a pregatit-o se pricepe intr-adevar. O alta particularitate de pregatire a cafelei: continutul fiecarei cesti de cafea se prepara intr-un ibric care are volumul cestii respective. Cafeaua se aduce cu ibricul si se toarna in "gesvea" (ceasca) in momentul in care se serveste.

Care este ritualul servirii acestei delicioase licori?
Cafeaua se serveste in cescute speciale, avand intotdeauna alaturi un pahar cu apa rece. Impreuna cu cafeaua se ofera si rahatul turcesc. In mod normal, cafeaua turceasca originala se prepara si se bea fara zahar. Cei care doresc ca gustul cafelei sa fie dulce, musca o bucatica din rahat. Astazi acest obicei de a bea cafea si de a musca din rahat se practica numai de catre rafinati. Ceilalti, pentru indulcire, folosesc zaharul. Paharul cu apa se bea inainte de a savura cafeaua. De ce? Apa contribuie la clatirea gurii si in felul acesta simti adevaratul gust al cafelei. Dupa ce ne-am delectat band cafeaua, intoarcem ceasca, asteptam ca zatul "sa ne deseneze viitorul" ce-l va deslusi ghicitorul in cafea. Acesta este ritualul cafelei la noi, turcii.

Este un ritual cunoscut si de alte popoare?
Strainii il cunosteau doar partial. Am sa va povestesc o intamplare cu talc. In primul razboi mondial, englezul cunoscut sub numele de Lawrence al Arabiei era considerat unul dintre asii spionajului. Vorbea foarte bine limba turca. Cunostea obiceiurile turcesti. Tuturor le spunea ca tatal sau este englez si mama sa turcoaica. Toata lumea l-a crezut. Cum s-a aflat ca de fapt era un spion? Cand, intr-o imprejurare, i s-a servit cafeaua, "turcul nostru" a baut-o asa cum stia el, "englezeste" intai cafeaua si pe urma apa. Detaliul a contat.

Ce-ar fi trebuit sa mai stie "englezul nostru" despre bautul cafelei la turci?
Ritualul este mai complex. Cafeaua nu se bea niciodata de unul singur. Un proverb turcesc spune: "Nu cafeaua conteaza, ci discutia care are loc in preajma ei". Cafeaua are de fapt un rol social. Cafeaua poate fi si un test pentru fetele candidate la maritis. Cand doi tineri se hotarasc sa se casatoreasca, parintii baiatului vin in vizita la parintii fetei. De felul cum fata va dovedi ca stie ritualul pregatirii, al servirii si ospetirii va fi aleasa sau nu.

Ati intalnit in Bucuresti un loc unde se prepara adevarata cafea turceasca?
Bineinteles. Aici, la ambasada! Iar maestrul care o pregateste este chiar sotia mea. Adevarul este ca, in momentul in care bei o cafea buna, asa cum spunem noi, o tii minte 40 de ani. Dupa cum ati afirmat, ca nou-initiate in ritualurile noastre, trebuie sa aveti grija ca niciodata sa nu intrebati un turc daca este bautor de cafea.

In timpul interviului, la un semn au intrat doi "ieniceri" purtand un intreg "arsenal" pe care ni l-au impartit. De pe o tava mare, din argint ne-au fost "repartizate" cescute cu farfurioare, dintr-un portelan fin, de culoare alba. Un model aurit borda marginile acestora. Tot aurii erau si insemnele - o semiluna si o stea - aflate sub bordaj. Din cescute, cafeaua emana un miros imbietor ce ne-a amintit de povestile Seherezadei. Gustul licorii ne-a indemnat sa-i dam crezare Excelentei Sale.
Nu-l vom uita o viata, nu doar 40 de ani!

LEGENDA


Excelenta Sa isi aminteste ca si ness-cafe-ul are la origini tot o intamplare cu… un turc. In timpul celei de-a doua incercuiri a orasului Viena, osmanlaii nu au putut sa intre in cetate si s-au retras. Iarna fiind, si-au lasat lucrurile pe campul de bataie. Vienezii, dupa retragerea turcilor, au iesit din cetate si au scotocit prada de razboi. In niste saci au gasit boabe de cafea. Nestiind despre ce este vorba, pentru ca in perioada respectiva in Europa nu era cunoscuta cafeaua, au vrut sa le arunce. Un soldat i-a oprit spunand: "Eu am vazut de fapt ce fac turcii cu aceste boabe. Beau ceva cald". Au inceput sa piseze boabele, iar peste praful obtinut au turnat apa fierbinte. Aceasta, se pare, ar fi originea cafelei ness.

Cafeaua turceasca nu se bea niciodata fara un pahar cu apa alaturi si fara rahat turcesc
Vas in care se pun carbunii incinsi si se asaza ibricele
×
Subiecte în articol: cafea cafeaua cafelei turceasca