x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Lansare - Albumul vinurilor

Lansare - Albumul vinurilor

de Cristina Andreea Calin    |    14 Sep 2006   •   00:00
Lansare - Albumul vinurilor

Pentru iubitorii de vin in-cepe cea mai fru-moasa perioada: se culeg viile, iar vinul va incepe sa curga.Momentul nu a putut trece neobservat de oenologul Ion M. Pusca.

Ziua de 14 septembrie este numita popular "Crislovul Viilor", moment in care se incepe culesul viilor. Evenimentul nu putea trece neobservat pentru oenologul dr. ing. ec. Ion M. Pusca, care a ales aceasta zi pentru lansarea pe piata a lucrarii "Vechi soiuri romanesti de vita-de-vie", scoasa la Editura Intact. Motivatia cartii porneste de la afirmatiile profesorului Ion C. Teodorescu: "In literatura straina si chiar in literatura romana s-au strecurat unele pareri gresite cu privire la trecutul viticulturii noastre… se contesta vechimea vitei-de-vie in tara noastra, faptul ca ea dateaza inca din epoca preromana". Dupa o documentare minutioasa, doctor Ion M. Pusca vine cu o culegere in care cunoscatorii vinului, dar si bautorul de rand pot gasi informatii legate de soiuri de vita-de-vie foarte vechi cultivate in Romania. Aflam astfel despre "Casaba alba", "Gordin", "Carcioasa", "Plavaie" si altele. Pe langa acestea se gasesc enumerate si cateva soiuri de vita-de-vie vechi mai putin cunoscute: "Albisoara", "Bambal", "Cimighiera" etc. Pentru multe dintre ele, Ion M. Pusca a facut o scurta caracterizare de unde puteti afla unde se cultivau sau este facuta o descriere a strugurilor.

PREZENTARE. Mai mult, in perioada 2005-2006, doctor Ion M. Pusca a scris in Jurnalul National articole legate de soiurile vechi romanesti, captand atentia publicului fata de acest subiect. Astfel, dupa cum autorul spune "in lucrare prezint succint informatii despre soiurile vechi, pentru a arata multitudinea celor care au supravietuit gratie condeiului. Sunt sigur ca cititorul va fi surprins vazand numarul mare al soiurilor create de generatii pe aceste meleaguri. Dar oare cate alte soiuri au disparut fara sa fie mentionate undeva?".

PREFATA. Cititorii vor avea surpriza sa descopere ca autorul "Cuvantului inainte" este chiar Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale. "M-am nascut in Podgoria Dragasani, una dintre cele mai frumoase si mai vechi zone viticole din Romania. In toate CV-urile mele, la rubrica hobby am trecut: cultivarea vitei-de-vie si prelucrarea vinului", motiveaza Isarescu prezenta in aceasta lucrare. La prima vedere, cititorul are impresia ca se afla in fata unui album al vinurilor romanesti. Mai mult de jumatate dintre soiuri sunt ilustrate color. Cele 300 de pagini se transforma intr-o editie de arta tipografica.

TAINA
"Sfantul Mucenic Trifon, patronul spiritual al viticulturii noastre, mi-a fost un sfetnic de taina, «soptindu-mi» deseori istorii ascunse despre soiurile descrise in carte. Acestea impreuna cu legendele si traditiile populare au dat soiurilor identitatea binemeritata"
doctor Ion M. Pusca
oenolog
SALVARE
"Vreau sa arat multitudinea soiurilor care au supravietuit gratie condeiului. Sunt sigur ca cititorul va fi surprins vazand numarul mare al soiurilor create de generatii pe aceste meleaguri. Dar oare cate alte soiuri au disparut fara sa fie mentionate undeva?"
doctor Ion M. Pusca
oenolog
MEMORIE
"Lucrarea de fata, desi nu se substituie unui tratat de ampelografie, are rolul de a readuce in actualitate soiurile vechi romanesti. Scrisa intr-un limbaj accesibil, chiar romantat, ea se adreseaza tuturor iubitorilor de vin si de vita-de-vie romaneasca"
Mugur Isarescu
guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei

DESPRE AUTOR
Laureat al Premiului Oficiului International al Viei si Vinului la Paris, in anul 1987, doctorul Ion M. Pusca si-a dedicat viata oenologiei. Cea mai mare realizare a sa este introducerea tehnologiei de preparare a vinurilor spumante in Podgoria Panciu, pentru care in anul 1970 a primit si un certificat de inovator. Ion M. Pusca este autorul a numeroase lucrari de specialitate.
×
Subiecte în articol: vechi gastronomie puşcă