Îţi place să găteşti? Îţi place să fii inovativă în bucătărie? Îţi plac reţetele simple, mâncărurile franţuzeşti, feluri diferite de peşte în mâncăruri uşoare, fripturi la grătar sau mâncăruri exotice? Euforia TV a găsit formula ideală de lifestyle îmbinat cu arta culinară. Se numeşte "Euforia Cuisine" şi puteţi urmări seria de emisiuni din 15 februarie, de luni până vineri de la 16:00 la 20:00.
Emisiuni de top
Când spui lifestyle, spui stil, bune maniere şi sănătate. "Euforia Cuisine" reprezintă un calup de patru ore pe zi cu programe de cooking atât locale, cât şi internaţionale. În acest calup, producţia locală acoperă tot ce intră în domeniul artei culinare, sănătăţii şi bunelor maniere: reţete simple sau sofisticate, pentru ocazii speciale, pentru vegetarieni sau pentru adepţii trendului eco în materie de bucătărie. Divertisment, informaţii şi soluţii practice. Nicolai şi Iulia sunt gazdele perfecte în orice situaţie.
Din bucătăria lumii
Dintre producţiile internaţionale amintim: "Să gătim franţuzeşte", o emisiune care celebrează în fiecare zi bucătăria franţuzească ca una dintre cele mai importante bucătării ale timpurilor noastre. Fermecătoarea Laura Calder, moderatoarea emisiunii, îţi arată cât de uşor este să găteşti: de la deserturi specifice cafenelelor până la tarte cu cimbru sau prăjituri savuroase. O altă emisiune este "Reţete minunate". Fiecare episod îţi destăinuie secretele gătitului, iar James, gazda emisiunii, pregăteşte reţetele atât în bucătărie, cât şi în mijlocul naturii. El foloseşte din abundenţă în reţetele sale peştele, pe care îl asezonează cu ingrediente speciale. "Arome Mediteraneene" prezintă un periplu culinar prin Europa şi regiunea mediteraneană. Franţa, Turcia, Grecia, Israel. În curtea casei lui, Robert Rainford, gazda emisiunii "Petreceri la grătar" şi totodată un bucătar-şef ingenios, se pregăteşte temeinic în fiecare ediţie să-şi primească oaspeţii pentru o masă "la grătar" pe cinste! Iar Maeve Meara te ajută să descoperi cea mai bună mâncare din Africa, America de Sud, Orientul Mijlociu, Asia şi Europa în cadrul emisiunii "Food Safari". Anna Olson revine şi ea cu reţete preparate din produse proaspete culese din gradina proprie în emisiunea "Fresh cu Anna Olson".
Iar din 20 februarie îţi recomandăm o nouă producţie locală "Duelul bucătarilor". Un mega-show televizat în care doi bucătari profesionşti gătesc diverse preparate în condiţii extreme. Cei doi concurenţi trebuie să dea dovadă de multă cunoaştere în ale artei culinare, dar şi de creativitate, intuiţie, inventivitate, abilitate, talent. Specialistul Jacob Hausmann va arbitra acest concurs în calitate de gazdă a emisiunii.
Tocăniţă de peşte cu anason
"Să gătim franţuzeşte"
Ingrediente: 900 g peşte aromat (rascasse, peşte pescar, biban sau halibut), curăţat de solzi şi în interior, 900 g peşte delicat (batog, plătică, mullet roşu, snapper sau ruffie albă), 900 g capete şi oase, 946 ml apă, 4 linguri de ulei de măsline, două cepe tăiate, două bucăţi mari de praz curăţat, spălat şi tăiat, un bulb de fenicul curăţat, tăiat cu tot cu partea verde, 6 roşii, fără seminţe, descojite şi tăiate cubuleţe, 4 căţei de usturoi tocaţi, o legătură ierburi aromate (în funcţie de ceea ce îţi place, legate împreună sau puse într-un sac micuţ), o linguriţă şi jumătate de seminţe de chimen, coaja de la două portocale, de preferinţă uscate, o jumătate de linguriţă seminţe de şofran pisat, sare şi piper, un strop de vin alb.
Preparare: Taie în bucăţi peştele aromat şi în bucăţele peştele delicat. Dacă dai la frigider, pune separat peştele aromat de cel delicat. Pune capetele şi oasele într-un vas mare de supă, toarnă apa peste, lasă să fiarbă şi când dă în fiert, mai lasă să fiarbă înăbuşit timp de 20 de minute. Strecoară. Încălzeşte uleiul în acelaşi vas şi prăjeşte ceapa, prazul şi feniculul până când se înmoaie, 10 minute. Adaugă roşiile, usturoiul, bucheţelul de plante aromate, seminţele de chimen, coaja de portocală şi şofranul. Adaugă sare şi piper după gust. Toarnă peste bucăţile de peşte şi fierbe înăbuşit timp de o jumătate de oră. Îndepărtează bucheţelul aromat şi coaja de portocală. Pune lichidul într-un vas, adaugă peştele aromat şi pune pe foc timp de cinci minute. Adaugă peştele delicat şi pune vin alb sau Pernod şi continuă să ţii pe foc până se înmoaie peştele. Pune în farfurii speciale de supă, presară cu pătrunjel dacă îţi place şi pune deasupra crutoane.
Prosciutto cu peşte-spadă
"Reţete minunate"
Ingrediente: 2 x 200 g peşte spadă fript, 6 felii de prosciutto, 10 frunze de salvie, 300 g cuş-cuş gătit, 2 căţei de usturoi, o jumătate cană de cremă de cocos, un cub de unt.
Preparare: Pregăteşte cuş-cuşul. Dă-i ragaz să se răcească. Pune usturoiul şi untul într-o tigaie şi prăjeşte până când capătă o culoare aurie. Adaugă crema de cocos în tigaie şi continuă să prăjeşti până când cocosul este gata. (La început se va desface, însă nu te îngrijora). Înveleşte peştele spadă în prosciutto şi pune 4 frunze de salvie între peşte şi prosciutto. Prăjeşte-le în ulei de măsline extra light câte 4 minute pe fiecare parte, până când prosciutto devine crocant. Serveşte peştele spadă pe un pat de cuş-cuş.
Mere glazurate şi şuncă friptă
"Petreceri la gătar"
Ingrediente: 5 kg de şuncă gata preparată; Amestec de ierburi: 2 linguri piper negru măcinat, două linguri paprika, două linguri zahăr brun, o lingură sare de ţelină, o linguriţă muştar uscat, 1/2 linguriţă cayenne; Glazura: 2-3 linguri sos de mere, 3 linguri zeamă de portocale, o lingură de ghimbir, 1/4 linguriţă muştar uscat, un praf de cuişoare, un praf de scorţişoară.
Preparare: Şuncă: Pune 1/3 din aşchiile de lemn în apă să se înmoaie timp de o jumătate de oră. Preîncalzeste grillul la temperatură mare pe o singură latură. Pregăteşte un pacheţel pentru afumare. Scurge excesul de apă de la jumătate dintre aşchii şi pune-le pe o bucată mare de folie de aluminiu. Adaugă jumătate din aşchiile uscate şi amestecă-le. Înveleşte-le bine. Folosind o furculiţă fă găuri în ambele părţi ale pachetului, astfel încât fumul să poată ieşi. Mai multe găuri, mai mult fum. Repetă procesul şi mai fă un pacheţel. Pune pacheţelele direct deasupra căldurii şi aşteaptă să iasă fum. O dată ce iese fum, redu temperatura. Lasă grătarul să ajungă la 200-220 °F (100-110 °C). Găteşte şunca folosind căldura indirectă. Pune şunca pe acea parte a grătarului pe care nu este căldura directă. Lasă la afumat timp de 3 ore. La jumătatea timpului, schimbă pacheţelul vechi cu fum cu unul nou. Înveleşte şunca cu folie de aluminiu timp de 10 minute înainte de tăiere. Aromatizarea: Combină toate ingredientele pentru aromatizare într-un bol şi freacă viguros cu ele şunca. Pune şunca într-o pungă de plastic sigilată, închide-o şi las-o aşa peste noapte. După expirarea timpului, scoate-o din frigider şi las-o la temperatura camerei timp de 45 de minute. Glazura: Pune toate ingredientele într-o tigaie cu fund dublu, pentru sos. Pune tigaia la temperatură medie. Amestecă până când totul s-a topit. Lasă să fiarbă, apoi las-o la înăbuşit timp de 10 minute. Las-o 30 de minute înainte de a o servi. Încălzeşte-l înainte de a o turna peste şuncă. Cu o oră înainte de servire, începe procesul de glazurare. Foloseşte o pensulă pentru această operaţie. Repetă procesul 30 de minute mai târziu.
Citește pe Antena3.ro