x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Lumea cu har a mesterilor olari

0
Autor: Simona Chiriac 13 Sep 2006 - 00:00

ROMANIA CULINARA
Va propun un mic exercitiu de magie: uitati-va la mainile olarului care, cu o nespusa rabdare si blandete, strange lutul (pamantul domolit, supus vointei sale) si ii da forma unui vas. Veti vedea cum harul din botul de huma coboara cu repeziciune, printre degetele olarului, in vasul adormit, ce se incarca astfel de simboluri.

ROMANIA CULINARA

Va propun un mic exercitiu de magie: uitati-va la mainile olarului care, cu o nespusa rabdare si blandete, strange lutul (pamantul domolit, supus vointei sale) si ii da forma unui vas. Veti vedea cum harul din botul de huma coboara cu repeziciune, printre degetele olarului, in vasul adormit, ce se incarca astfel de simboluri. Vasele vor cuprinde intransele mancarea cea de toate zilele, iar ritualurile legate de viata si moarte au ca simboluri tot vasele de lut. O intreaga lume in jurul unor obiecte atat de fragile, dar atat de importante.

SATUL OLARILOR. Horezu este locul unde au aparut acum sute de ani primele vase de lut cu decoratiuni specifice regiunii de nord a Olteniei. Inca de la intrare, de o parte si de alta a drumului se afla magazinele in care mesterii olari isi vand produsele. Vase frumoase, de toate marimile si formele, care isi asteapta stapanii. Dar nu asta doream sa vad. Mult mai interesant mi se parea sa intru chiar in tainele acestui mestesug, poposind pentru ceva timp in atelierul unui olar. Asa ca am pornit la drum spre satul Olarilor, cocotat pe coasta unui deal. Urci pieptis, uneori prin padure, alteori urmand cursul unei ape, pana cand intalnesti primele ateliere. Semnul dupa care le recunosti este inedit. Doi pari asezati in forma de cruce, de care sunt atarnate farfurii din lut frumos smaltuite. Loc binecuvantat.

Mesterul olar Ionel Popa modeleaza cu har vase de lut frumos impodobite cu motive traditionale

MAIESTRIE. Am poposit in atelierul mesterului olar Ionel Popa. Nu stiu nici acum de ce. Nu a fost primul atelier peste care am dat in drumul meu, dar nici ultimul. Ceva m-a determinat sa intru si nu mi-a parut rau. Soarta are grija incotro sa imi indrepte pasii. L-am gasit pe domnul Popa asezat la roata si plamadind din lut farfurii, sau strachini, cum se mai spune pe la tara. Am stat cateva clipe si am privit cu mirare cum dintr-un bulgare de huma se poate ivi un obiect incarcat de atatea simboluri. Nu am putut sa intinez prin cateva vorbe, oricat de mestesugite ar fi, aceasta alta lume. Asa ca am tacut. Si am asteptat ca privirea olarului sa se indrepte spre mine. Si abia dupa ce am parasit atelierul, am putut scormoni si afla povestea olarului Ionel Popa.

POVESTE. Asa am aflat ca "domoleste" lutul inca de cand avea 10 ani. Primele obiecte pe care le-a vandut la targ, pentru o suma nu prea mare, au fost cateva cesti. Mestesugul l-a deprins de la bunicul din partea mamei, Ionita Frigura, care se trage dintr-o veche familie de olari. Cu timpul s-a specializat in realizarea acelor vase considerate in breasla olarilor ca fiind mai grele sau mai dificil de modelat. Este singurul olar din sat care modeleaza ulcioare cu gat delicat, in care se pastreaza apa, vin sau tuica. Si tot inedita este si modalitatea prin care a ales sa faca el cunoscuta ceramica de Horezu peste granitele tarii. In 1990 a plecat in Franta, mai exact in zona de nord, in Normandia, la volanul unei Dacii incarcate cu vase, lut si roata la care lucrase in tara. A vandut cu repeziciune toate vasele pe care le-a avut, iar apoi, spre mirarea si incantarea francezilor, facea altele la roata, intr-un atelier improvizat. Reactia pe care au avut-o strainii nu poate fi mai bine descrisa decat prin cuvintele mesterului Ionel Popa: "Cascau gura cand incepeam sa lucrez la roata". Vasele lui sunt decorate cu motivele specifice Horezului: cocosul (vestitorul, cel care deschide o noua zi), spicul de grau (bogatia), spirala (drumul catre infinit), pomul (treptele vietii) sau sarpele (viclenie, dar si istetime in acelasi timp).

Cea mai norocoasa este sotia olarului Ionel Popa. Are in bucatarie numai vase din lut si nu trebuie sa-i fie niciodata teama ca le va sparge si nu va avea de unde sa-si procure altele. "Raiul vaselor de lut" este la cativa pasi de casa.

TEHNICA OLARITULUI

Fiecare olar aduce lut din locurile stiute doar de el. Apoi, huma se framanta si se amesteca bine cu apa. Pasta se taie in felii si este numai buna pentru modelat. Roata olarului are doua discuri. Pe discul de sus se pune botul de lut, iar cel de jos se invarte cu piciorul. Lutul se modeleaza foarte repede, pentru a nu se usca. Vasele se lasa deoparte timp de cateva zile, apoi se decoreaza si se smaltuiesc. La sfarsit se ard in cuptoare speciale si cate 40 de vase o data.

FASOLE CU CIOLAN

Mai intai se alege fasolea si se lasa la inmuiat de pe o zi pe alta. Apoi se pune la fiert, schimband din cand in cand apa. In timpul acesta se pregateste vasul de lut. Se pune la inmuiat in apa timp de cateva ore, pentru a se impregna cu apa. In vasul de lut se pun fasolea, ciolanul de porc afumat, cateva cepe tocate, morcovi rasi, condimente si bulion. Se amesteca si se pune vasul in cuptor. Fasolea va capata un gust deosebit, datorita proprietatilor vasului de lut. Se serveste cu ardei iute, mamaliguta sau muraturi.

FRIPTURA DE MIEL

Mai intai se face un bait din otet, piper si foi de dafin. In el se tine carnea de miel cateva ore. Pentru a iesi mai gustoasa, se poate pastra chiar si o zi sau doua intr-un loc rece. Vasul de lut pentru friptura se pune la inmuiat in apa, ca sa i se deschida porii. Apoi se asaza carnea, se adauga apa sau vin (ca sa nu se lipeasca friptura, vasul trebuie sa aiba suficient lichid) si condimente. Se tine vasul in cuptor pana cand s-a rumenit friptura. La fel se procedeaza si in cazul fripturii de vanat (iepure, mistret, fazan), doar ca in bait se mai pun cepe intregi si vin.
Citeşte mai multe despre:   căteva,   vase,   vasul

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Chefi la cuțite – lider de audiență. Connect-R a venit în emisiune la rugămintea fiicei sale

Chefi la cuțite – lider de audiență.  Connect-R a venit în emisiune la rugămintea fiicei sale
Galerie Foto Marți seara Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani. Conform Kantar Media, show-ul de pe Antena 1 a obținut o audiență medie de...

Donald Trump, roast istoric la iUmor, miercuri, de la 20.30, la Antena 1

Donald Trump, roast istoric la iUmor, miercuri, de la 20.30, la Antena 1
Galerie Foto Personaje istorice și contemporane îi vor ține pe cei trei jurați iUmor în alertă pe tot parcursul sezonului zece, iar miercuri, de la ora 20.30, la Antena 1, își face apariția însuși fostul președinte al...

Cum poți deveni make-up artist: sfaturi pentru primii pași și o viziune productivă

Cum poți deveni make-up artist: sfaturi pentru primii pași și o viziune productivă
Meseria de make-up artist presupune, înainte de toate, pasiune și dedicare. Nu toți pasionații de machiaj, look și tehnici de înfrumusețare pot face o carieră din asta, dar dacă eștii perseverent și îți...

Redescoperirea relației sau a căsniciei: ce poți face pentru a dezvolta constant pasiunea pentru partener

Redescoperirea relației sau a căsniciei: ce poți face pentru a dezvolta constant pasiunea pentru partener
Relațiile de lungă durată și căsniciile au nevoie de atenție, o bună gestionare a conflictelor și, de multe ori, compromisuri. Deoarece este foarte greu, spre imposibil, să ai aceleași sentimente ca cele din pr...

Chefi la cuțite – lider de audiență cu cel de-al doilea episod. Show-ul a fost urmărit de peste 2 milioane de telespectatori

Chefi la cuțite – lider de audiență cu cel de-al doilea episod. Show-ul a fost urmărit de peste 2 milioane de telespectatori
Galerie Foto Luni seara, Chefi la cuțite s-a clasat pe primul loc în topul audiențelor la nivelul publicului comercial. Conform Kantar Media, show-ul de pe Antena 1 a obținut o audiență medie de 9.7 puncte de rating și 29.2 co...

Parfumurile orientale: descoperă de ce au devenit atât de populare în întreaga lume?

Parfumurile orientale: descoperă de ce au devenit atât de populare în întreaga lume?
Galerie Foto Lumea fascinantă a parfumurilor este plină de varietate! Dacă te adâncești în subiect măcar puțin, vei observa imediat că tehnicile de realizare a parfumurilor, formele și compozițiile lor sunt...

Debut în forță pentru noul sezon Chefi la cuțite. Emisiunea a fost lider de audiență pe publicul comercial

Debut în forță pentru noul sezon Chefi la cuțite. Emisiunea a fost lider de audiență pe publicul comercial
Galerie Foto Sezonul 9 Chefi la cuțite a debutat în forță duminică seara la Antena 1. Conform Kantar Media, show-ul a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o...

Toto Dumitrescu se alătură distribuţiei serialului Adela, de la Antena 1

Toto Dumitrescu se alătură distribuţiei serialului Adela, de la Antena 1
Galerie Foto Toto Dumitrescu se alătură distribuţiei proiectului Adela, de la Antena 1. În cel mai nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production, difuzat în fiecare joi, de la 20:30, la Antena...

Burlacul, emoționat înainte de a se întâlni cu cele 25 de fete: ”Nu sunt bărbatul perfect, sunt omul care va încerca din răsputeri să te facă fericită!”

Burlacul, emoționat înainte de a se întâlni cu cele 25 de fete: ”Nu sunt bărbatul perfect, sunt omul care va încerca din răsputeri să te facă fericită!”
Galerie Foto Emoționat și nerăbdător să își întâlnească aleasa, Andi Constantin a ales să împărtășească toate aceste trăiri cu cele 25 de fete pe care le va întâlni vineri, 5 martie, de la 20.30, la Antena 1, în...

Ce conditii trebuie sa indeplineasca un stetoscop bun

Ce conditii trebuie sa indeplineasca un stetoscop bun
Cum sa alegi un stetoscop bun? Alegerea unui stestoscop presupune multa atentie si este nevoie sa tinem cont de anumite aspecte atunci cand vrem sa achizitionam unul potrivit. Asta pentru ca acesta este un element ese...

Ce spun ducii de Sussex în primul interviu după mutarea în California

Ce spun ducii de Sussex în primul interviu după mutarea în California
Primul interviu al ducilor de Sussex după renunțarea la obligațiile care le reveneau în cadrul familiei regale britanice a fost acordat celebrei realizatoare Oprah Winfrey și va fi difuzat integral...

Incident la Hollywood. Câinii răpiți ai cântăreței Lady Gaga au fost găsiți

Incident la Hollywood. Câinii răpiți ai cântăreței Lady Gaga au fost găsiți
După ce doi dintre câinii celebrei cântărețe americane Lady Gaga au fost furați zilele trecute la Los Angeles au fost recuperați de poliție. Diva pop a oferit o recompensă de 500.000 de dolari, scrie...

Despre optimism și avantajele persoanelor optimiste

Despre optimism și avantajele persoanelor optimiste
Studiile făcute de-a lungul timpului au arătat că optimismul influențează durata și calitatea vieții. De exemplu, medicii de la Mount Sinai St. Luke’s Hospital, din Statele Unite, au derulat mai multe studii...

Chefi la cuțite revine cu sezonul 9. Show-ul va fi difuzat în fiecare duminică, luni și marți la Antena 1

Chefi la cuțite revine cu sezonul 9.  Show-ul va fi difuzat în fiecare duminică, luni și marți la Antena 1
Galerie Foto Duminică, 28 februarie, ora 20.00, Chefii la cuțite se întorc la Antena 1 cu sezonul numărul 9. Miza este și mai mare sezonul acesta pentru Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu. Pe lângă mult râvnitul titlu de...

Templul lui Amon-Ra, construit timp de 2.000 de ani 

Templul lui Amon-Ra, construit timp de 2.000 de ani 
Galerie Foto Valea Nilului uimește prin discrepanța între extremele parcă puse la un loc de mâna unui creator îndrăgostit de contraste. Civilizația antică se împletește cu cea a Egiptului de astăzi, dar își primește,...
Serviciul de email marketing furnizat de