x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Magie culinară sau artă?

0
Autor: Marilena Stanescu 06 Oct 2007 - 00:00
Magie culinară sau artă?
Sintagma "gastronomie moleculară" desemnează un nou trend in materie de artă culinară, care a inlocuit cu succes cărţile de bucate tradiţionale şi care a fost adaptat cu uşurinţă de maestrul bucătar Ferran Adria Acosta.


O ramură relativ nouă işi face apariţia in cadrul artei culinare: gastronomia moleculară, o tehnică modernă, care are la bază transformarea preparatelor pentru a oferi un alt impact vizual. Unul dintre adepţii acestei metode este celebrul gastronom Ferran Adria Acosta, considerat de contemporani un om de ştiinţă care are drept pasiune bucătăria. Scopul lui Acosta este acela de "a prevedea contraste şi arome neaşteptate, de a verifica temperatura şi textura preparatelor. Nimic nu este ceea ce pare, totul este tridimensional, ideea este de a provoca şi de a fi provocat", spune el.


DEBUT.
Ferran Adria Acosta s-a născut la 14 mai 1962 la Barcelona, fiind considerat unul dintre cei mai faimoşi bucătari din lume datorită imaginaţiei sale culinare incredibile. Acosta şi-a inceput cariera culinară in anul 1980, cănd şeful restaurantului de la hotelul Playafels din Costelldefels (Catalonia), l-a familiarizat cu bucătăria tradiţională spaniolă. Dar lucrurile aveau să ia o intorsătură cu totul diferită. La numai 22 de ani, Ferran Adria Acosta devine bucătar-şef la El Bulli, catalogat de experţii in gastronomie dar şi criticii in materie, drept cel mai bun restaurant din lume la ora actuală. Restaurantul se află in Costa Brava, in apropiere de Barcelona fiind distins cu trei stele Michelin. Ferran Adria Acosta abandonează stilul culinar tradiţional in favoarea altuia mai neobişnuit, prin jonglarea cu subtanţele chimice şi prin magia transformării preparatelor in veritabile obiecte de artă.


MODEL SAU NU? Ferran Adria Acosta este atăt de perfecţionist, incăt inchide restaurantul timp de şase luni pe an, pentru a pregăti meniul pentru anul următor. Bucătarul spaniol este de părere că, "un client ideal nu vine la El Bulli să mănănce, ci să aibă o experinenţă culinară". Totuşi bucătăria lui Acosta este de cele mai multe ori criticată pentru extravagantele meniuri care le inlocuiesc pe cele tradiţionale. In concepţia multora, Ferran Adria Acosta nu este un bucătar, ci este prezentat precum un om de ştiinţă nebun şi ridicol care şi-a transformat restaurantul intr-un laborator "viu" şi care a şocat lumea cu experimentele sale.



El Bulli

Iniţiat in anul 1964, restaurantul El Bulli avea iniţial in meniu măncăruri obişnuite, precum friptura de pui sau peştele prăjit. De-a lungului timpului, meniul "El Bulli" a devenit din ce in ce mai sofisticat fiind influenţat de bucătarii care s-au ocupat de restaurant. Anul trecut, El Bulli oferea clienţilor posibilitatea savurării unei omlete "inedited" care conţinea caviar cu pepene verde, mentă, fructul pasiunii şi parmezan in aspic.

Citeşte mai multe despre:   gastronomie,   acosta,   adrian,   ferran,   ferran adria

 



Mai multe titluri din categorie

Cum și-ar negocia Delia intrarea în Rai: ”Nu fac niciun rău, am mai bârfit așa...”

Cum și-ar negocia Delia intrarea în Rai: ”Nu fac niciun rău, am mai bârfit așa...”
Galerie Foto Reuniunea juraților Delia, Mihai Bendeac și Cheloo a iscat discuții cu adevărat spirituale la iUmor. Cel de-al 11-lea sezon iUmor va avea premiera sâmbătă, 25 septembrie, de la ora 20.00, la Antena 1. Pentru...

Asia Express: ”Am clacat! Asta s-a întâmplat. Starea mea în momentele acelea era de chemat salvarea”

Asia Express: ”Am clacat! Asta s-a întâmplat. Starea mea în momentele acelea era de chemat salvarea”
Galerie Foto Cea de-a doua ediţie a primului stage Asia Express – Drumul Împăraţilor s-a impus ca lider detaşat de audienţã la nivelul tuturor categoriilor de public. Conform datelor oferite de Kantar Media, la nivelul...

O cunoscută bloggeriță a fost găsită moartă

O cunoscută bloggeriță a fost găsită moartă
 Bloggerița Gabby Petito, supranumită „fiica Americii”, a fost găsită moartă. Cauzele morții sunt încă învăluite în mister. Trupul tinerei a fost găsit în Wyoming, scrie La Stampa. Până la...

(P) Sexul la bărbati după vârsta de 40 de ani – Cu Performax îl faci de nota 10!

(P) Sexul la bărbati după vârsta de 40 de ani – Cu Performax îl faci de nota 10!
Vârsta de 40 de ani este nemaipomenită, ești matur, împlinit, ai cam realizat ce ți-ai propus până la această vârstă, însă viața sexuală știm că poate fluctua în această perioadă atât din cauza...

Premiera Asia Express- Drumul Împăraţilor, lider detaşat de audienţã, pe toate segmentele de public

Premiera Asia Express- Drumul Împăraţilor, lider detaşat de audienţã, pe toate segmentele de public
Galerie Foto Premiera sezonului patru al celui mai dur reality-show a debutat în forță aseară, la Antena 1, impunându-se ca lider detaşat de audienţã la nivelul tuturor categoriilor de public. Conform datelor oferite de...

Testamentul prințului Philip va fi secret timp de 90 de ani

Testamentul prințului Philip va fi secret timp de 90 de ani
Testamentul ducelui de Edinburgh, prințul Philip, va rămâne secret timp de cel puțin 90 de ani pentru a proteja „demnitatea și statutul” reginei, a decis o instanță britanică, citată de BBC. Conform ...

Se ascut cuțitele în lupta pentru trofeul X Factor, azi, de la 20.30, la Antena 1: ”Cred că avem pe scenă câștigătorul!”

Se ascut cuțitele în lupta pentru trofeul X Factor, azi, de la 20.30, la Antena 1:  ”Cred că avem pe scenă câștigătorul!”
Galerie Foto De la agonie la extaz vor trece jurații X Factor în această seară, de la 20.30, la Antena 1, când rivalitățile încep să iasă la iveală.            ...

Top motive pentru care să apelezi la firmă de mutări

Top motive pentru care să apelezi la firmă de mutări
Firmă mutări București – care sunt motivele pentru care să apelezi la o astfel de firmă? Pe cât de plăcut este gândul schimbării locuinței sau cel al achiziției unei locuințe noi, pe atât de stresantă...

4 cursuri ce pot fi urmate online toamna aceasta. De la istoria Chinei la redesenarea propriei locuinţe

4 cursuri ce pot fi urmate online toamna aceasta. De la istoria Chinei la redesenarea propriei locuinţe
Galerie Foto Cu siguranţă online-ul nu va dipărea din vieţile noastre, mai ales acum, când ne-am dat seama că putem să participăm la o grămadă de cursuri şi spectacole fără să fie nevoie să plecăm de acasă şi să pi...

Cum să alegem pietrele pe care să le oferim cadou

Cum să alegem pietrele pe care să le oferim cadou
A oferi o bijuterie ce conține cristale și pietre reprezintă ceva mult mai complex decât am crede. Un cristal, de exemplu, nu este ca și cum am oferi cadou orice obiect material, dar înseamnă să oferim cuiva...

Buzău, locul cu fenomene care par anormale... dar nu sunt

Buzău, locul cu fenomene care par anormale... dar nu sunt
Peisajele selenare de la Vulcanii Noroioși, „pietrele vii” (trovanții), „Poarta Stelară” și alte fragmente de roci, cu aparență de nave extraterestre eșuate în timpuri străvechi fac acest județ...

(P) Administrare Imobile şi Asociaţii de Proprietari

(P) Administrare Imobile şi Asociaţii de Proprietari
Am constatat  că asociaţiile de proprietari au nevoie de un pachet de servicii suplu, fară costuri inutile sau majorate artificial. Mizăm pe sprijinul membrilor Comitetului Executiv, Preşedintelui şi...

Iulia Albu prezintă I.A. cu stil

Iulia Albu prezintă I.A. cu stil
Galerie Foto Începând din 17 septembrie, în fiecare vineri, de la ora 18:00, la Antena Stars, Iulia Albu va putea fi urmărită în calitate de gazdă a emisiunii I.A. cu stil. Criticul de modă îi va ajuta pe cei care doresc...

Nunta anului: Simona Halep s-a căsătorit cu Toni Iuruc. Imagini spectaculoase de la eveniment

Nunta anului: Simona Halep s-a căsătorit cu Toni Iuruc. Imagini spectaculoase de la eveniment
Galerie Foto Update Simona Halep a spus DA miercuri după-amiază soțului său, milionarul Toni Iuruc, în cadrul unei ceremonii fastuoase organizată pe plaja unui club de lux din nordul stațiunii Mamaia, deținut chiar de...

5 metode simple de a folosi parmezanul în bucătărie

5 metode simple de a folosi parmezanul în bucătărie
Parmigiano Reggiano, tradus la noi ca parmezan, este o brânză italiană făcută din lapte de vacă crud parțial degresat (32 până la 50% grăsime), maturată timp de cel puțin 12 luni, lucru care îi conferă o sa...
Serviciul de email marketing furnizat de