x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Mâncarea din rucsac: Ghid complet pentru drumeții

Mâncarea din rucsac: Ghid complet pentru drumeții

de Andreea Tiron    |    11 Iun 2024   •   08:40
Mâncarea din rucsac: Ghid complet pentru drumeții
Sursa foto: Hepta

Drumețiile montane sunt o modalitate excelentă de a te bucura de natură, nu doar de a-ți testa limitele fizice și mentale. Dar, pentru a ne asigura că avem energia necesară pe tot parcursul traseului, este esențial să pregătim mâncare potrivită în rucsac. Și care să nici nu încarce prea mult rucsacul. Iată câteva sugestii despre ce mâncare să duceți pe munte.

Vacanțele all-inclusive nu sunt pentru toată lumea. Unii preferă în continuare campingul, alții cazările fără masă asigurată, excursiile de o zi cu rucsacul în spate sau închiriatul unei căsuțe în cvasi-sălbăticie. 

Potrivit cumvaplace.ro, pentru fiecare dintre aceste variante, o regulă de bază este buna organizare și aprovizionare! Iar atunci când avem în minte un traseu de câteva ore cu rucsacul în spate sau chiar mai mult decât atât, cu rucsacul și cu cortul, adică nu debarcăm totul acolo unde se termină șoseaua, lucrurile sunt și mai sensibile! Iar iubitorii de munte știu foarte bine acest lucru.

  Așadar, ce avem în rucsac pentru a ne acoperi nevoile, dar a putea și să îl transportăm?

Gustări energizante

Pentru masa principală, ușor de gătit

  • Sandvișuri și wraps: sunt sute de variante și pot fi personalizate. Puteți pregăti sandvișuri cu unt de arahide și gem, cu carne de porcde vită în pita sau lipie.
  • Salate cu paste sau gnocchi: paste cu legume, cu mozzarella, pui sau ton sunt opțiuni sățioase și ușor de transportat, în recipiente ergonomice. Iar salata cu ghocchi este și ea o variantă reușită. Folosiți paste integrale pentru un plus de fibre!
  • Pachețele cu frunze de salată: e foarte simplu, de fapt. Aveți felii de carne de la masa de seară sau legume crude ori gătite și le împachetați ca pe sarmale în frunze de salată. Este o masă hrănitoare, ușoară și răcoritoare.

Dulciuri și răsfăț: uneori sunt bune doar pentru a ridica moralul, alteori zahărul conținut dă un bust de energie. 

Băuturi și hidratare

Hidratarea este crucială în timpul drumețiilor montane:

  • Apă: asigurați-vă că aveți suficientă apă pentru întreaga drumeție. Folosiți o sticlă reutilizabilă, mai ales că există șansa să găsiți și un izvor de munte. 
  • Un ceai rece cu fructe de pădure asigură mai mult decât hidratare!
  • Băuturi electrolitice: acestea ajută la înlocuirea sărurilor pierdute prin transpirație. Pliculețele cu pulbere de electroliți sunt ușor de transportat.
  • Ceaiuri și cafea instant: pentru un plus de energie și confort, pliculețele sunt perfecte!

Sfaturi pentru ambalare și depozitare

  • Utilizați pungi resigilabile, cu zip, care excelente pentru organizarea alimentelor și păstrarea lor proaspătă.
  • Folosiți cu încredere pungi pentru copt la cuptor: puteți prepara chiar o omletă cu legume în apă fiartă, în acest mod. Nu aveți altceva de făcut decât să spargeți ouăle în pungă, să adăugați legumele și să condimentați, apoi să strângeți bine punga la gură și să fierbeți totul într-un vas, pe primus.
  • Folia de aluminiu vă ajută să gătiți în vatră cartofi sau pește și legume, dacă faceți un foc de lemne
  • Evitați ambalajele grele, vă încarcă doar bagajul și nu sunt compacte sau ergonomice.
  • Planificați porțiile: măsurați și împachetați înainte de plecare pentru a evita risipa și a asigura suficiente alimente pentru întreaga drumeție.

Planificarea atentă a meniului, dincolo de echipamentul necesar unei drumeții, vă ajută să vă bucurați de întreaga experiență fără griji. Alegeți alimente nutritive, ușor de transportat și de pregătit, pentru a vă asigura energia și buna dispoziție pe tot parcursul aventurii.

×
Subiecte în articol: drumetie mancare alimente nutritive ghid