BUCATARIA DE ALTADATA
La Targul de toamna al anticarilor, organizat in "gura Oborului" de edilii Sectorului 2, am cumparat o raritate a literaturii de specialitate: cartea "Pivnicerul Harnic". Autor Theo Kranz, Directorul Pivnitelor Principelui Barbu Stirbey. Este "un manual practic pentru ingrijirea vinului, de la culesul strugurilor pana la punerea in consumatiune", aparut la Editura Institutului de Arte Grafice "SAMITCA" SA Craiova, in iulie 1914. Pretul, 2 lei. O suma bunicica in acea vreme cand leul avea echivalenta in aur. Cartea-brosura (64 de pagini) are o coperta colorata, cu o sugestiva ilustratie si multa reclama (reusita atat ca text, cat si ca grafica) a firmelor din domeniul vitivinicol.
Oenologul Theo Kranz
Prefata autorului, specialist recunoscut in oenologie, marcheaza un moment important in viticultura romaneasca. La sfarsitul secolului al XIX-lea, podgoriile romanesti, datorita flagelului filoxerei, erau pe cale de a pierde "vita-de-vie romaneasca, insemnat izvor de bogatie". Solutia gasita de podgoreni, consultand si aducand specialisti din Europa, a fost sa replanteze viile distruse cu vita americana, altoita cu vite indigene si straine, stiut fiind faptul ca vita americana nu poate fi distrusa de filoxera. Privit cu neincredere la inceput (aceeasi atitudine se manifesta si astazi in viticultura romaneasca), acest remediu a fost aplicat cu succes, motiv pentru care oenologul Kranz afirma: "Viile romanesti vor fi iar abondente si vinul romanesc isi va relua renumele de altadata". Constatand nevoia podgoreanului de "a prepara un vin bun care sa poata fi pastrat mult timp fara sa se strice", a editat acest pretios indrumar bazat pe experienta sa indelungata. Cele aproape o suta de ilustratii completeaza benefic textul exact, concis, clar al lucrarii. Incheiem succinta prezentare cu o remarca a reputatului oenolog, de o surprinzatoare actualitate: "Legea fraudelor a venit in ajutorul podgoreanului (n.n. - dar si al consumatorului) asigurandu-l contra falsificarilor, insa acest lucru mai trebuie complectat prin hotararea ca vinicultorul sa lucreze si sa aplice invatamintele viniculturii moderne".
| ||
Din sumarul cartii: cum trebuie sa fie o pivnita buna, un butoi bun, cum se culeg si se storc strugurii, fermentarea, pritocirea, filtrarea si limpezirea vinului; tragerea lui in sticle; pregatirea dopurilor de pluta; depozitarea, capsularea si etichetarea sticlelor; gustarea vinului si care sunt bolile vinului. |
Citește pe Antena3.ro