Daca aveti musafiri pretiosi la cina si doriti sa gatiti ceva special, si care poate fi servit cu usurinta, daca vreti sa va uimiti comesenii fara a face totusi prea multe eforturi pentru prepararea bucatelor, meniul pe care vi-l propunem astazi este numai bun. Placinta cu carne de vita este satioasa si gustoasa, iar faptul ca a fost coapta "cu susu-n jos" va fi bun prilej de discutii despre curiozitati culinare. Crema de fructe de padure si portocale e racoritoare si reuneste, intr-o singura cupa, dorintele si intrebarile noastre estivale: sa mergem oare in tinutul portocalilor, la tarmul Mediteranei, sau sa ne refugiem in munti, sa culegem fructe de padure?
Placinta de carne "cu susu-n jos"
Ingrediente: doua cepe, 2-3 rosii, c~teva ciuperci, 70 g grasime (unt, untura, margarina), 250 ml de zeama de carne sau apa si un cubulet de concentrat de vita, 500 g de carne tocata de vita, condimente; pentru topping: 250 g de faina si o lingurita si jumatate de praf de copt, condimente, 70 g grasime, 70 g de br~nza Cheddar, un galbenus de ou, lapte, frunze de patrunjel pentru garnisit.
Preparare: Taie legumele si prajeste-le in grasime p~na se inmoaie. Adauga zeama de carne sau apa si cubuletul de vita si carnea tocata de vita. Amesteca p~na devine o mixtura groasa, asezoneaza bine, lasa pe foc neacoperit timp de 15 minute, amestec~nd din c~nd in c~nd. |ntre timp, prerara toppingul. Cerne faina si amestec-o cu praful de copt si condimentele. Adauga grasimea, apoi br~nza rasa. Amesteca. Adauga galbenusul si laptele, pentru a obtine un aluat moale, bun de rulat. Formeaza o foaie rotunda, cu diametrul de 20 de cm. Pune umplutura intr-o forma de placinta obisnuita (rotunda, fara fund detasabil). Asaza foaia de aluat deasupra. Coace-o la temperatura moderata, timp de 50 de minute. Rastoarna invers pe o farfurie si garniseste cu frunze de patrunjel. Serveste cu crema de morcovi si cu cartofi.
Crema de morcovi
Fierbe morcovii si apoi fa-i piure, cu o lingura de unt sau margarina, 1-2 linguri de lapte, putina nucsoara rasa si multe condimente, dupa gust.
Cartofi lioneziIngrediente: 500 g cartofi fierti, cam 300 de g de ceapa, 70 g de grasime, patrunjel tocatPreparare: Taie cartofii in bucati mari. Toaca ceapa foarte marunti caleste-o in grasime p~na se inmoaie putin. Adauga cartofii si amesteca bine, p~na devin galben-aurii. Presara patrunjel tocat inainte de servire.
Crema de fructe de padure si portocale
2-3 portocale farte mari, un jeleu cu aroma de portocale, 2-3 linguri de frisca nefermentata (grasa), un albus de ou (ramas de la felul principal), fructe de padure (se vor folosi afine, agrise si/sau coacaze).
Preparare: Taie cu grija portocalele in jumatate. Stoarce sucul, dar incearca sa pastrezi coaja intacta. Masoara sucul si adauga suficienta apa inc~t sa ai 350 ml de lichid. Dizolva jeleul in acest lichid, lasa-l sa se raceasca putin si sa inceapa sa se intareasca. Bate cu telul si apoi adauga frisca si albusul de ou, si el batut tare, in prealabil. Pune un strat de fructe de padure pe fundul fiecarei coji de portocala, acopera cu amestecul de jeleu si decoreaza din nou cu fructe de padure.