x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Meniuri cu timbru

Meniuri cu timbru

31 Aug 2005   •   00:00
Meniuri cu timbru
Stimata redactie,

Va scriu pentru ca in urma cu cateva luni am descoperit ca sufar de o anemie aproape severa si as vrea sa aflu ce se poate consuma in acest caz. Mie imi vine sa mananc tot ce imi pica in mana, pentru ca simt ca nu este niciodata suficient. Dar cred ca nu aceasta este solutia si ca trebuie sa urmez un program alimentar special pentru a scapa de aceasta boala. As vrea, daca se poate, ca intr-unul din numerele viitoare sa prezentati un meniu, macar pentru o zi, pentru cei care sufera de aceeasi afectiune ca si mine. Va multumesc anticipat. Viorela Marinescu, Targu-Jiu

Dragi prietene,

Sper ca nu va supara ca va numesc asa. Ma regasesc in paginile revistei, mai ales ca gasesc povesti interesante. Ma induioseaza matusa cu amintirile ei, ma amuza soacra cu micile ei rautati. Si bineinteles retetele de la mijloc, care de fiecare data ma pun pe jar. Poate va intrebati de ce? De fiecare data vreau sa le incerc si sa imi si iasa. Chiar nu toate sunt foarte grele, unele dintre ele necesita atentie si ceva experienta. Am si eu unele retete cu care ma laud si pe care vreau sa le impartasesc cu prietenele care citesc suplimentul. Una dintre ele este sote de miel cu ciuperci si sos indian: un kg carne de miel, 150 g ciuperci, 50 g unt, sare, piper, patrunjel verde, o lingura faina, o ceasca zeama de carne, un pahar cu vin, 150 g orez. Carnea curatata, spalata, taiata bucatele potrivite se rumeneste in cratita cu bucata de unt. Se adauga ciupercile spalate, taiate feliute, presarate cu sare si piper, se lasa pe foc, amestecand continuu 10-15 minute. Se adauga faina amestecata bine in grasime, se toarna zeama de carne (in lipsa apa) si vin. Se acopera si se lasa sa fiarba o ora cu grija sa nu se prinda de fund. Se amesteca din cand in cand. Se presara patrunjel verde. Orezul se fierbe in apa cu sare, se strecoara, se limpezeste si se acopera cu sos indian. Sper sa va placa si sa o mancati cu persoanele dragi. Maria Deleanu, Craiova

Scumpe redactore,

Va scrie o pensionara din Alba-Iulia, care din prea mult timp liber sta in bucatarie si pregateste tot felul de bucate pentru nepotei. Bineinteles ca dulciurile sunt cele care le plac cel mai mult si de aceea bucataria mea s-a transformat mai curand intr-o cofetarie. In fiecare zi, casa mea miroase numai a dulce, iar nepoteii mei sunt incantati. Din toate prajiturile pe care le-am facut, preferata lor este o tarta cu struguri. Va ofer si dumneavoastra reteta poate aveti vreodata nevoie sa rasfatati pe cineva drag. Va asigur ca preparand aceast delicios desert veti obtine rezultatul dorit. Deci, pentru tarta cu struguri aveti nevoie de 500 g faina, un ou, un varf de cutit de sare, 500 g struguri, 250 g unt, 125 g zahar, un plic zahar vanilat, peltea de gutui. Modul de preparare este urmatorul: se freaca untul cu zaharul pana cand devine spumos. Se adauga oul, zaharul vanilinat si sarea. Se amesteca si se pune faina. Se framanta putin si se da aluatul la rece 1-2 ore. Se imbraca apoi formele de tarta, cu aluat intr-un strat cat se poate de subtire. Se asaza tartele intr-o tava si se coc la foc potrivit 25-30 de minute. Se scot din forme, se lasa sa se raceasca si se umplu cu boabe mari de struguri. Deasupra se toarna peltea calduta. Va urez pofta buna! Ginela Sofian.

Dragele mele,

Ma numesc Ionela Vasilescu. Am 34 de ani si locuiesc in Bucuresti. Lucrez la o fabrica, de cele mai multe ori schimbul trei si de aceea nu am foarte mult timp pentru a sta in bucatarie. Ce fac eu sunt mancaruri rapide, numai ca trebuie sa fie si gustoase. De cele mai multe ori, gatesc din mintea mea si inventez tot felul de lucruri. Unul dintre ele este foarte bun pentru micul-dejun. Rosii umplute cu peste. De obicei, pentru patru persoane eu folosesc 6 rosii mici si tari, 150 g peste fiert, o ceapa, 50 g unt, zeama de la jumatate de lamaie, sare, piper si ulei. Rosiile se spala, se golesc de seminte si se lasa la scurs. Intr-un castron se freaca pestele fiert cu miezul de la rosii, uleiul, sarea, piperul si ceapa tocata fin. Cand amestecul devine ca o pasta, se umplu rosiile, care apoi se asaza intr-o tava unsa cu unt. Se dau la cuptor pentru 10-15 minute. Se servesc reci stropite cu zeama de lamaie. Daca v-a placut aceasta reteta am sa va mai trimit si altele. O zi buna!
×