x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Meniuri cu timbru

Meniuri cu timbru

17 Aug 2005   •   00:00
Meniuri cu timbru
Stimata redactie,

Ma numesc Lucian Mihaiescu si sunt un barbat singur. Am 37 de ani si imi este foarte greu sa ma descurc cu cele ale bucatariei. Mai mananc in oras, mai la un prieten, dar dorul de o ciorba ca la mama acasa ma apuca din ce in ce mai frecvent. Sunt atatea carti de bucate, dar parca nu imi vine sa ma apuc sa respect toate acele cantitati, ca am impresia ca nu o sa fie buna. Asa incat intr-o seara m-am gandit eu cum facea mama ciorba. Am pus doua cepe mai mici, un morcov si un pastarnac la fiert. Dupa vreo 20 de minute, cand am vazut eu ca s-au inmuiat, am pus niste legume dintr-acelea congelate, 2-3 cartofi si le-am lasat sa fiarba. Am adaugat apoi borsul, fideaua si am batut si un ou deasupra ca asa mi-aduceam eu aminte ca facea mama. Cand s-a mai racit, am gustat din ea si era chiar buna. Asa ca recomand tuturor barbatilor singuri ciorba mea de legume, fie ele si congelate. Pofta mare!

Dragele mele,

Ma bucur foarte mult ca am in sfarsit ocazia sa va scriu. Am tot asteptat zi dupa zi pana cand am prins curaj sa imi astern gandurile pe o foaie de hartie. Nici macar nu prea imi place sa gatesc, dar de cand ati aparut parca-parca imi este mai drag sa intru in bucatarie. Nu pentru a face cine stie ce chestie foarte grea. O salata, o supica, o fripturica. Suplimentul Jurnalul de Bucatarie imi prinde foarte bine, pentru ca ma inspira atunci cand nu stiu de-a ce sa ma joc. Nu este aceasta unica mea sursa de inspiratie. Mai am cateva retete pe care le am de la mama si pe care le pregatesc uneori. Dar cum mama era o mare gospodina, pregatea numai bucate foarte complicate, pe care eu nu am nici timpul si nici rabdarea necesara sa le gatesc. Insa este o prajitura, pe care oricat de grea ar fi, la fiecare sfarsit de saptamana o prepar. Este atat de buna, incat trebuie neaparat sa o impart cu dumneavoastra. Prajitura cu branza de vaci si fructe exotice. Ingrediente: pentru blat: 70 g unt, 125 g biscuiti digestivi; pentru umplutura: 200 g fructe exotice (de exemplu, 6 fructul-pasiunii), taiate in doua, sucul si coaja de la o lamaie, 3 linguri zahar pudra, 500 g branza proaspata de vaci, 150 ml frisca lichida. Modul de preparare: topiti untul intr-un vas mic si adaugati biscuitii, sfaramati complet cu ajutorul unui sucitor. Presati amestecul intr-un strat uniform, pe fundul unei forme rotunde (diametru de 20 cm) si cu marginea detasabila. Scobiti fructele cu lingurita si amestecati-le in mixer impreuna cu sucul si coaja de lamaie timp de cateva secunde (nu mai mult!) - pentru ca semintele sa se separe doar, nu sa se sfarame; altfel, amestecul devine amar. Treceti compozitia prin sita, pentru a indeparta semintele, adaugati zaharul, branza de vaci si frisca. Bateti cu un tel electric cam 10 secunde. Turnati umplutura in forma si neteziti suprafata. Dati la rece minimum doua ore si serviti prajitura taiata segmente, cu bucati de fructe alaturi. Va doreste pofta buna, Valentina Buzoianu, Arad

Stimata redactie,

Sunt foarte incantata de retetele pe care le publicati in revista dumneavoastra. De aceea, as vrea sa va impartasesc reteta unui preparat cu care ii incant aproape in fiecare dimineata pe cei dragi. Cum toti se grabesc sa plece repede la munca, trebuie sa fac ceva consistent si usor de servit. Preparatul-minune este "oua umplute". Ingrediente: 6 oua, 1-2 sardele frecate cu unt, 3 lingurite cu mustar, o lingurita cu cas ras, sare, piper, o jumatate de pahar cu maioneza. Se fierb ouale, se curata de coaja, se taie jumatati, se scot galbenusurile, care se freaca impreuna cu pasta de sardele, casul ras, sarea si piperul. Cu aceasta compozitie se umplu ouale. Deasupra se toarna maioneza. Sper sa le fie de folos si altor familii care se grabesc sa plece dimineata la serviciu. Mariana Stancu, Alba-Iulia

×