9 februarie 2005
Dragii mei,Pentru inceput, Telina á la grec. Aveti nevoie de doua kg de telina, 250 gr ceapa, 400 gr arpagic, 200 gr mazare, doua linguri verdeata, doua gr piper, 150 gr ulei, sare de lamaie (dupa gust), o lingura cu faina, 150 gr masline, sare. Se curata telina si se taie in felii rotunde. Un secret pentru improspatarea telinei: se tine cateva minute in apa rece. Fiecare felie de telina se prajeste in ulei bine incins, iar in uleiul ramas se caleste ceapa tocata foarte marunt. Este mult mai gustoasa cu ceapa rosie. Cand ceapa incepe sa se prajeasca, se adauga faina. Se stinge apoi amestecul cu apa, se potriveste de sare si de piper. Se adauga telina prajita, arpagicul inabusit, maslinele oparite, mazarea verde si mararul tocat, lasand sa fiarba circa o jumatate de ora. Se adauga dupa gust si sare de lamaie.
Sper sa va faca placere sa gatiti cele doua retete si va multumesc de pe acum daca imi veti publica scrisoarea.
Silvia Diaconu, Buzau
Copiii mei imi cereau mereu sa le gatesc Pui in gradina cu legume. Asa numeau ei acest fel de mancare, pentru ca avea foarte multe legume. Pentru a iesi gustos, aveti nevoie de: un pui cam de un kilogram, 150 gr ulei, cam doua kilograme de legume proaspete (cartofi, conopida, dovlecei, mazare, fasole verde, ardei gras, telina, morcovi), 100 gr ceapa, 50 gr bulion, cateva rosii, verdeata si sare. Puiul se spala, se curata de pielite si grasime si se taie in bucati. Fiecare bucata se sareaza si se prajeste in jumatate din cantitatea de ulei. Se scoate puiul, iar in uleiul ramas se caleste ceapa tocata marunt. Se adauga bulionul, se stinge cu apa calda si se toarna peste puiul prajit. Se lasa totul sa fiarba pana cand carnea este aproape gata. De abia atunci se adauga legumele (in afara de mazare si fasole), inabusite in restul de ulei. Totul se pune intr-o tava si se introduce la cuptor. Separat se fierb mazarea si fasolea, se adauga sarea, rosiile taiate bucati, patrunjelul tocat si se introduc in tava din cuptor, sa se gratineze. Lasati-i pe copii sa va ajute, curatand sau spaland unele dintre legume.
Margareta Ionita, Botosani
Ma numesc Nicoara Eliza si sunt din Craiova. Pana de curand nu stiam decat sa fac ochiuri, cartofi prajiti si piure de cartofi. Friptura se ardea sau, dimpotriva, era prea in sange. Dar pentru ca m-am maritat vara aceasta, am fost nevoita sa invat sa gatesc. Nu de alta, dar soacra mea era cu ochii pe mine, mai ceva ca soacra voastra din revista. Incet-incet, am reusit sa prepar si cateva mancaruri comestibile, ajutata fiind de revista dumneavoastra. Nu mi se mai pare chiar o corvoada, fiind multe zilele in care gatesc din placere. Cel mai mult imi place sa-i vad pe cei din jurul meu multumiti si satui. Pentru toate acestea trebuie sa va multumesc.