x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Meniuri cu timbru

Meniuri cu timbru

08 Feb 2005   •   00:00

9 februarie 2005
Dragii mei,

Sunt una dintre cititoarele fidele ale Jurnalului de Bucatarie si trebuie sa recunosc ca nu imi scapa nici un numar. Nu s-a nascut inca vifornita care sa ma determine sa nu ies din casa, dimineata la prima ora, pentru a-mi cumpara ziarul preferat. Mai ales ca acum gasesc ceva interesant de citit si pe gustul meu in fiecare dintre suplimente. Am observat ca s-a incetatenit o adevarata moda: orice scrisoare este insotita si de o reteta mai deosebita. Eu sunt ceva mai darnica si va trimit nu una, ci doua retete, care mai de care mai apetisanta, zic eu.

Pentru inceput, Telina á la grec. Aveti nevoie de doua kg de telina, 250 gr ceapa, 400 gr arpagic, 200 gr mazare, doua linguri verdeata, doua gr piper, 150 gr ulei, sare de lamaie (dupa gust), o lingura cu faina, 150 gr masline, sare. Se curata telina si se taie in felii rotunde. Un secret pentru improspatarea telinei: se tine cateva minute in apa rece. Fiecare felie de telina se prajeste in ulei bine incins, iar in uleiul ramas se caleste ceapa tocata foarte marunt. Este mult mai gustoasa cu ceapa rosie. Cand ceapa incepe sa se prajeasca, se adauga faina. Se stinge apoi amestecul cu apa, se potriveste de sare si de piper. Se adauga telina prajita, arpagicul inabusit, maslinele oparite, mazarea verde si mararul tocat, lasand sa fiarba circa o jumatate de ora. Se adauga dupa gust si sare de lamaie.

In cazul in care aveti pe neasteptate musafiri, puteti sa-i serviti cu Salata de portocale, usor de preparat. Aveti nevoie de: 800 gr portocale, 50 gr rom si 50 gr coniac. Se folosesc doar portocalele coapte, curatate de coaja si taiate felii, eliminand samburii. Se aranjeaza intr-o salatiera si se toarna deasupra un sirop preparat din rom si coniac.

Sper sa va faca placere sa gatiti cele doua retete si va multumesc de pe acum daca imi veti publica scrisoarea.
Silvia Diaconu, Buzau

Draga redactie,

Toata viata mea, in primavara implinesc 55 de ani, mi-am petrecut-o prin bucatarii: fie la mine acasa, fie la gradinita unde lucrez. Am mereu "de-a face" cu copiii, asa ca sunt foarte atenta la ingredientele pe care le folosesc. Va sfatuiesc si pe dumneavoastra sa folositi cat mai multe legume si fructe foarte proaspete. Inlocuiti carnea de porc cu cea de pui.

Copiii mei imi cereau mereu sa le gatesc Pui in gradina cu legume. Asa numeau ei acest fel de mancare, pentru ca avea foarte multe legume. Pentru a iesi gustos, aveti nevoie de: un pui cam de un kilogram, 150 gr ulei, cam doua kilograme de legume proaspete (cartofi, conopida, dovlecei, mazare, fasole verde, ardei gras, telina, morcovi), 100 gr ceapa, 50 gr bulion, cateva rosii, verdeata si sare. Puiul se spala, se curata de pielite si grasime si se taie in bucati. Fiecare bucata se sareaza si se prajeste in jumatate din cantitatea de ulei. Se scoate puiul, iar in uleiul ramas se caleste ceapa tocata marunt. Se adauga bulionul, se stinge cu apa calda si se toarna peste puiul prajit. Se lasa totul sa fiarba pana cand carnea este aproape gata. De abia atunci se adauga legumele (in afara de mazare si fasole), inabusite in restul de ulei. Totul se pune intr-o tava si se introduce la cuptor. Separat se fierb mazarea si fasolea, se adauga sarea, rosiile taiate bucati, patrunjelul tocat si se introduc in tava din cuptor, sa se gratineze. Lasati-i pe copii sa va ajute, curatand sau spaland unele dintre legume.
Margareta Ionita, Botosani

Draga redactie,
Ma numesc Nicoara Eliza si sunt din Craiova. Pana de curand nu stiam decat sa fac ochiuri, cartofi prajiti si piure de cartofi. Friptura se ardea sau, dimpotriva, era prea in sange. Dar pentru ca m-am maritat vara aceasta, am fost nevoita sa invat sa gatesc. Nu de alta, dar soacra mea era cu ochii pe mine, mai ceva ca soacra voastra din revista. Incet-incet, am reusit sa prepar si cateva mancaruri comestibile, ajutata fiind de revista dumneavoastra. Nu mi se mai pare chiar o corvoada, fiind multe zilele in care gatesc din placere. Cel mai mult imi place sa-i vad pe cei din jurul meu multumiti si satui. Pentru toate acestea trebuie sa va multumesc.
×