x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Mici secrete

Mici secrete

de Monica Stefania Velicu    |    13 Iul 2005   •   00:00
Mici secrete
OCHIUL SOACREI
Ploioasa a mai fost vara asta. Acuma vine Sf. Ilie si gata cu caldura! Dar stiti vorba aia: "Inteleptul isi face vara sanie". I-am spus-o si nora-mii de-atatea ori, dar n-a impresionat-o deloc.
Sanie nu vrea sa-si faca vara, dar iarna vrea compot. Parca mie nu mi-ar conveni sa ma duc la tratament macar o saptamana, sa fac si eu niste impachetari cu namol, ca tare ma mai supara reumatismul. Dar am loc de ea? De unde! Cat e vara de lunga, colinda incolo si-ncoace, il cara pe bietul fiu-meu dupa ea, cheltuieste bani pe "sejururi" cum le zice acuma, mananca la restaurante, se distreaza, iar mama soacra sta acasa si munceste. Face compoturi si dulceturi pentru iarna.

Are noroc c-a-nceput sa-mi fie draga si mereu mi-aduc aminte cum eram si eu in tinerete, dar compoturi tot aveam grija sa-mi fac. Fiindca pe mine nu m-a ajutat nimeni. Iar domnul socru mereu poftea in prag de an nou la cate un borcan cu compot de visine sau de corcoduse. E-adevarat ca bea numai zeama, iar fructele le lasa pana a doua zi de dimineata cand veneam eu sa curat... Pe baiat l-am invatat sa nu faca asa. E cuminte si vrednic ca o fata si mereu o ajuta la bucatarie. Am vazut eu. Iar ea profita. Ii da sa faca muncile cele mai migaloase, care nu-i plac ei. Il pune la scos samburii din visine, pentru dulceata. Si sta copilu’ cu acu’ de siguranta in mana si scoate la samburi cateva ore bune, iar zeama ii curge pe manute. Si ea in timpul asta asaza cate trei fructe in borcane, mai pune o lingura cu zahar, umple borcanele cu apa si cam atat. Pai, cum sa nu ma necajesc...

Asa ca pana la urma am luat hotararea eroica sa le fac eu dulceata si compotul pentru iarna asta. Am trimis-o doar sa cumpere visinele, sa le spele, sa le curete de codite si pe urma sa le scoata samburii. Nu va mai spun cum a ales fructele alea. Ca pentru compot trebuie sa fie cat mai tari si mai proaspete, ca daca sunt flescaite nu mai iese zeama buna. Iar pentru dulceata trebuie cat mai coapte. S-o fi vazut cand a scos samburele de la o visina care avea vierme. Doamne, parca ar fi vazut un dinozaur. Daca asa a fost crescuta!

Am invatat-o sa puna cate o felie de lamaie in fiecare borcan pregatit pentru sterilizat si sa aiba grija sa nu le lase sa fiarba mai mult de trei clocote, ca se inmoaie fructele. Acuma, o fi inteles si ea de ce barbata-sau vine iarna si bea compot de la mama-sa, iar acasa zice mereu ca n-are pofta. Dar nu-i nimic. Omul din greseli invata!

×