x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

O călătorie culinară în zona Bran-Moeciu

0
Autor: Maria Belu-Burtea 14 Mai 2009 - 00:00
O călătorie culinară în zona Bran-Moeciu Maria Belu-Burtea/Jurnalul Naţional
Vezi galeria foto

Sub un soare călduţ de mai, cu fum de la pastrama de viţel şi de oaie care se frigea pe grătare, cu brânză de toate felurile şi copturi delicioase, de la "Mama cozonacilor". Aşa şi-au petrecut gospodarii şi turiştii aflaţi în Bran-Moeciu începutul de Mai.



Aproape 40 de expozanţi şi-au etalat produsele în zilele de 1, 2 şi 3 Mai pe Platoul Inima Reginei, în cadrul evenimentului intitulat generic "Pleacă oile la munte" (doar că, mi-a spus un oier, oile deja urcaseră la munte, iar festivalul venise, astfel, cam... târzior!).

"Produs nou"
Începând din acest an, Primăria Bran, ANTREC Braşov, agenţia Bran şi Asociaţia Crescătorilor de Ovine din zona Bran au promovat un nou produs turistic denumit "Pleacă oile la munte", în cadrul căruia a avut loc şi festivalul gastronomic "Un' te duci tu, mielule?". Festivitatea în sine şi-a dorit să marcheze un segment important al procesului de transhumaţă, prin care localnicii şi crescătorii de animale din zonă să ducă mai departe tradiţiile pastorale care au loc de-a lungul anului şi finalizate cu "Răvăşitul oilor". "Am creat evenimentul pentru a sărbători şi acest moment al plecării oilor la stână. Este o petrecere pe care o facem în cinstea ciobanilor, cărora le datorăm prosperitatea din această zonă", a spus primarul Gheorghe Hermeneanu.

Marfă bună la vânzare

Chiar dacă era o zi însorită de primăvară, Platoul Inima Reginei Maria, când am ajuns noi acolo, era aproape gol. Şi pentru că ciobanii aflaţi în standuri nu prea aveau clienţi pentru bunătăţile expuse pe tarabe, am reuşit să stăm şi noi de vorbă cu câţiva dintre ei, fără a ne fi întrerupt interviul ad-hoc. Baciul Florin Puchian din Bran, Şimon, ne-a spus: "Suntem oieri din tată-n fiu, am adus la târg produse tradiţionale, precum pastramă, caş, telemea, urdă, cârnaţi de oaie, toate preparate după reţetele familiei. Avem peste 2.000 de oi!". Ne-am arătat nedumeriţi că oile nu prea erau "de faţă" la festival... "Ei, ele au plecat la munte, nu de mult, le-am dus la Făgăraş, la Rupea, acolo unde avem stâna. Brânza e făcută acolo, la Făgăraş, de soacră-mea, care se ocupă de prepararea ei de 34 de ani. Acu' ea e plecată acolo, iar eu mă ocup cu desfacerea produselor în târguri".

Pastrama de pe tarabă arată foarte bine şi îl întreb pe cioban cum o prepară. "Se taie animalul, se dezosează, se pune la sare, se lasă la vânt, apoi se pune la teasc, după care o scoatem la vânzare. Dar, după cum vedeţi, vânzare nu prea e!" Da, aşa e, locul e cam gol, dar în spatele standului lui văd, aşezat pe pirostrii, deasupra unui foc puternic de lemne, un cazan din care ieşeau aburi ce miroseau ademenitor. Îl întreb pe oier ce pregăteşte acolo? "Azi avem o tochitură de miel, pe care o preparăm cu zarzavaturi, precum ceapă, ardei, gogoşari şi fel de fel de condimente. Se mănâncă cu mămăligă caldă. Toate preparatele noastre sunt naturale, pentru că avem grijă să nu îngrăşăm cu azoturi păşunile şi terenurile, deoarece dorim ca românii să nu uite gustul original al bucatelor. Noi avem şi pensiune în Bran, iar turiştilor le gătim ce vor ei, pentru că avem în curte de toate, muncim mult, ne străduim şi treaba merge", continuă baciul.

Puţin mai încolo, un alt oier împreună cu băiatul lui dădeau zor la pregătirea unui bulz. L-am abordat şi amabil ne-a răspuns: "Sunt baciul Mugur Burcuş din Bran, Poarta". Şi pentru că vede că nu prea înţeleg mă lămureşte: "Aşa se cheamă zona de aici, din poarta castelului. Noi suntem oieri din tată-n fiu. Am 400 de oi şi 40 de vaci, pe care le ţin în Văleni, dincolo de Codlea, unde ne-am luat un teren şi ne-am făcut o fermă. La târg am adus de toate: pastramă, caş, caş afumat, telemea şi brânză de burduf. Îmi pare rău că nu prea am vândut mare lucru, cred că oamenii sunt «loviţi de criză», care, după mine, e mai mult închipuită de unii decât o realitate. Dar, după cum vedeţi, nici nu prea sunt turişti aici, pe Platou".

Da, aşa e! Turiştii aflaţi în zonă - pensiunile din zona Bran-Moeciu au fost ocupate în proporţie de 95% în zilele de 1, 2 şi 3 Mai - au preferat bazarul din faţa Castelului Bran, de unde şi-au putut cumpăra şi marfă de calitate precum ii, rochii, bluze sau cămăşi din in ţesut manual, dar şi multe kitschuri.

Sărbătorile brănenilor sunt strâns legate de creşterea animalelor. Primăvara, când oile urcă la munte, e măsuratul laptelui, iar toamna, când se întorc, e răvăşitul. Evenimentele sunt marcate prin sărbători cu bulz, pastramă şi brânză.

Citeşte mai multe despre:   bran,   bucatarie de festival

 



Mai multe titluri din categorie

Mirela Vaida la Te cunosc de undeva!: „E nenorocire! Nu vreau să mai aud de ea în veci!”

Mirela Vaida la Te cunosc de undeva!: „E nenorocire! Nu vreau să mai aud de ea în veci!”
Galerie Foto Shakira, Madonna, Doina Badea sau Pink, niciuna dintre aceste transformări nu au adus-o pe Mirela într-o asemenea stare cum a reuşit personajul pe care îl va avea de interpretat sâmbăta aceasta la Te cunosc de...

Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, la Antena 1

Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, la Antena 1
Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, în curând, la Antena 1, prima emisiune televizată de stand-up în care patru nume cu greutate plănuiesc să descopere viitoarea mare senzație din...

Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli

Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli
Începând de mâine, în fiecare vineri, de la 20:30, Antena 1 va difuza mini seria „Iisus din Nazareth”, producţie realizatã de Franco Zeffirelli, ce prezintã viaţa, moartea şi învierea lui Iisus din...

Grecia renunță la carantină pentru turiștii din UE

Grecia renunță la carantină pentru turiștii din UE
Autoritățile din Grecia renunță la măsura intrării în carantină timp 7 zile pentru turiștii din UE începând din 19 aprilie, scrie DPA. Planul trebuie aprobat și de experții epidemiologi. Va fi...

Cum să asortezi corect perechea de adidași cu rochia preferată

Cum să asortezi corect perechea de adidași cu rochia preferată
Galerie Foto Din moment ce moda a evoluat enorm în ultimii ani, astăzi ne e permis să combinăm diverse articole vestimentare  cu adidașii - lucru care în trecut era considerat subiect taboo. Atâta timp cât respecți...

George Tănase intră în pielea lui Michael Jackson pentru un roast istoric la iUmor

George Tănase intră în pielea lui Michael Jackson pentru un roast istoric la iUmor
Actorul George Tănase intră în pielea excentricului Michael Jackson astăzi, de la ora 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție iUmor.            ...

Ți-ai propus să redecorezi casa? Află de ce mobila din lemn este cea mai bună alegere!

Ți-ai propus să redecorezi casa? Află de ce mobila din lemn este cea mai bună alegere!
A venit momentul să îți înnoiești piesele de mobilier sau pur și simplu vrei să dai un aer proaspăt casei tale? Deși primul lucru la care te uiți este modelul, trebuie să pui accent, în primul rând, pe...

Chefi la cuțite – lider de audiență Chef Bontea a părăsit platoul Chefi la cuţite la proba amuletei

Chefi la cuțite – lider de audiență  Chef Bontea a părăsit platoul Chefi la cuţite la proba amuletei
Galerie Foto Marți seara, Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență și s-a situat în topul preferințelor telespectatorilor, atât la nivelul publicului comercial, cât şi la nivelul întregului public urban. Conform...

Chefi la cuțite, lider de audiență! Mihai Bendeac și actorul Radu Micu intră în bucătărie în această seară

Chefi la cuțite, lider de audiență! Mihai Bendeac și actorul Radu Micu intră în bucătărie în această seară
Galerie Foto Luni seara, Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență și s-a situat în topul preferințelor telespectatorilor. Conform Kantar Media, cooking show-ul difuzat în intervalul 20.24 – 23.54 la Antena 1 a...

La ce servesc rafturile metalice

La ce servesc rafturile metalice
Rafturile sunt un mod convenabil de a aranja spațiul. Zonarea este deosebit de importantă pentru zonele mici ale spațiilor. Dar această tehnică nu este doar foarte practică, deoarece tipurile de rafturi...

Cinci trucuri pentru o casă în stil minimalist

Cinci trucuri pentru o casă în stil minimalist
Iubești stilul minimalist și mereu apreciezi acele case extrem de aerisite și ordonate, unde există spațiu și totul este îngrijit. Cu toate acestea, îți este teamă să începi un astfel de proiect din cauza...

Cauti dezinfectantii ideali pentru casa ta? Iata 3 factori de care sa tii cont!   

Cauti dezinfectantii ideali pentru casa ta? Iata 3 factori de care sa tii cont!   
Galerie Foto Daca solutiile de dezinfectare erau, pana acum, numai in atentia centrelor medicale si a parintilor cu copii mici, pandemia de coronavirus a schimbat pentru totdeauna importanta acestora. Astfel, indiferent daca lucrezi...

Cum se montează corect aparatul de aer condiționat

Cum se montează corect aparatul de aer condiționat
Aparatul de aer condiționat este recomandat pe timpul verii datorită funcției de răcire care crează un ambient plăcut și oferă confortul dorit. Este indicat ca pentru montarea unui aparat de aer condiționat să...

6 soluții pentru o casa pe teren mic sau îngust

6 soluții pentru o casa pe teren mic sau îngust
În cazul în care vreți să aveți costuri de administrare mai reduse, dar și confortul necesar unei locuințe actuale și moderne, optați pentru proiecte case mici de la UberHause. Variantele și soluțiile ce pot f...

Chef Bontea şi-a adjudecat aseară o nouă amuletă Andrei Păunescu şi Maria Măgirescu, invitaţi speciali diseară la Chefi la cuţite

Chef Bontea şi-a adjudecat aseară o nouă amuletă  Andrei Păunescu şi Maria Măgirescu, invitaţi speciali diseară la Chefi la cuţite
Galerie Foto Cea mai nouă ediţie Chefi la cuţite, difuzată aseară, la Antena 1, a pus în joc o amuletă prețioasă: câștigătorul va putea opri timp timp de zece minute celelalte două echipe, cu excepția unui singur...
Serviciul de email marketing furnizat de