x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

O călătorie culinară în zona Bran-Moeciu

0
Autor: Maria Belu-Burtea 14 Mai 2009 - 00:00
O călătorie culinară în zona Bran-Moeciu Maria Belu-Burtea/Jurnalul Naţional
Vezi galeria foto

Sub un soare călduţ de mai, cu fum de la pastrama de viţel şi de oaie care se frigea pe grătare, cu brânză de toate felurile şi copturi delicioase, de la "Mama cozonacilor". Aşa şi-au petrecut gospodarii şi turiştii aflaţi în Bran-Moeciu începutul de Mai.



Aproape 40 de expozanţi şi-au etalat produsele în zilele de 1, 2 şi 3 Mai pe Platoul Inima Reginei, în cadrul evenimentului intitulat generic "Pleacă oile la munte" (doar că, mi-a spus un oier, oile deja urcaseră la munte, iar festivalul venise, astfel, cam... târzior!).

"Produs nou"
Începând din acest an, Primăria Bran, ANTREC Braşov, agenţia Bran şi Asociaţia Crescătorilor de Ovine din zona Bran au promovat un nou produs turistic denumit "Pleacă oile la munte", în cadrul căruia a avut loc şi festivalul gastronomic "Un' te duci tu, mielule?". Festivitatea în sine şi-a dorit să marcheze un segment important al procesului de transhumaţă, prin care localnicii şi crescătorii de animale din zonă să ducă mai departe tradiţiile pastorale care au loc de-a lungul anului şi finalizate cu "Răvăşitul oilor". "Am creat evenimentul pentru a sărbători şi acest moment al plecării oilor la stână. Este o petrecere pe care o facem în cinstea ciobanilor, cărora le datorăm prosperitatea din această zonă", a spus primarul Gheorghe Hermeneanu.

Marfă bună la vânzare

Chiar dacă era o zi însorită de primăvară, Platoul Inima Reginei Maria, când am ajuns noi acolo, era aproape gol. Şi pentru că ciobanii aflaţi în standuri nu prea aveau clienţi pentru bunătăţile expuse pe tarabe, am reuşit să stăm şi noi de vorbă cu câţiva dintre ei, fără a ne fi întrerupt interviul ad-hoc. Baciul Florin Puchian din Bran, Şimon, ne-a spus: "Suntem oieri din tată-n fiu, am adus la târg produse tradiţionale, precum pastramă, caş, telemea, urdă, cârnaţi de oaie, toate preparate după reţetele familiei. Avem peste 2.000 de oi!". Ne-am arătat nedumeriţi că oile nu prea erau "de faţă" la festival... "Ei, ele au plecat la munte, nu de mult, le-am dus la Făgăraş, la Rupea, acolo unde avem stâna. Brânza e făcută acolo, la Făgăraş, de soacră-mea, care se ocupă de prepararea ei de 34 de ani. Acu' ea e plecată acolo, iar eu mă ocup cu desfacerea produselor în târguri".

Pastrama de pe tarabă arată foarte bine şi îl întreb pe cioban cum o prepară. "Se taie animalul, se dezosează, se pune la sare, se lasă la vânt, apoi se pune la teasc, după care o scoatem la vânzare. Dar, după cum vedeţi, vânzare nu prea e!" Da, aşa e, locul e cam gol, dar în spatele standului lui văd, aşezat pe pirostrii, deasupra unui foc puternic de lemne, un cazan din care ieşeau aburi ce miroseau ademenitor. Îl întreb pe oier ce pregăteşte acolo? "Azi avem o tochitură de miel, pe care o preparăm cu zarzavaturi, precum ceapă, ardei, gogoşari şi fel de fel de condimente. Se mănâncă cu mămăligă caldă. Toate preparatele noastre sunt naturale, pentru că avem grijă să nu îngrăşăm cu azoturi păşunile şi terenurile, deoarece dorim ca românii să nu uite gustul original al bucatelor. Noi avem şi pensiune în Bran, iar turiştilor le gătim ce vor ei, pentru că avem în curte de toate, muncim mult, ne străduim şi treaba merge", continuă baciul.

Puţin mai încolo, un alt oier împreună cu băiatul lui dădeau zor la pregătirea unui bulz. L-am abordat şi amabil ne-a răspuns: "Sunt baciul Mugur Burcuş din Bran, Poarta". Şi pentru că vede că nu prea înţeleg mă lămureşte: "Aşa se cheamă zona de aici, din poarta castelului. Noi suntem oieri din tată-n fiu. Am 400 de oi şi 40 de vaci, pe care le ţin în Văleni, dincolo de Codlea, unde ne-am luat un teren şi ne-am făcut o fermă. La târg am adus de toate: pastramă, caş, caş afumat, telemea şi brânză de burduf. Îmi pare rău că nu prea am vândut mare lucru, cred că oamenii sunt «loviţi de criză», care, după mine, e mai mult închipuită de unii decât o realitate. Dar, după cum vedeţi, nici nu prea sunt turişti aici, pe Platou".

Da, aşa e! Turiştii aflaţi în zonă - pensiunile din zona Bran-Moeciu au fost ocupate în proporţie de 95% în zilele de 1, 2 şi 3 Mai - au preferat bazarul din faţa Castelului Bran, de unde şi-au putut cumpăra şi marfă de calitate precum ii, rochii, bluze sau cămăşi din in ţesut manual, dar şi multe kitschuri.

Sărbătorile brănenilor sunt strâns legate de creşterea animalelor. Primăvara, când oile urcă la munte, e măsuratul laptelui, iar toamna, când se întorc, e răvăşitul. Evenimentele sunt marcate prin sărbători cu bulz, pastramă şi brânză.

Citeşte mai multe despre:   bran,   bucatarie de festival

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Beneficiile unei agenții de marketing digital

Beneficiile unei agenții de marketing digital
Galerie Foto Dacă produsele sau serviciile afacerii tale au nevoie de promovare online, lasă-te pe mâna specialiștilor în marketingul digital. Magnetif te ajută să atingi obiectivele dorite prin strategii bazate pe date...

Gina Felea – show de zile mari în platoul Chefi la cuțite. Ediția de luni a fost lider de audiență pe toate segmentele de public

Gina Felea – show de zile mari în platoul Chefi la cuțite. Ediția de luni a fost lider de audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Luni seara a fost incontestabil seara Chefilor la cuțite. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o medie de 9...

Vlad Gherman se alătură distribuţiei serialului Adela de la Antena 1. „Personajul meu e diferit faţă de tot ce am făcut până acum!”

Vlad Gherman se alătură distribuţiei serialului Adela de la Antena 1. „Personajul meu e diferit faţă de tot ce am făcut până acum!”
Galerie Foto Vlad Gherman se alătură distribuţiei proiectului Adela, de la Antena 1. În cel mai nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production, Vlad îl va interpreta pe Călin, un personaj cu totul nou...

Încă se poate merge la scăldat: piscinele exterioare, deschise la Băile Felix

Încă se poate merge la scăldat: piscinele exterioare, deschise la Băile Felix
Galerie Foto Turismul balnear a reintrat într-o oarecare normalitate, în unele zone, unde există piscine exterioare, mai ales cu apă termală. La Băile Felix, unde și până acum se mergea la ștrand și la Aqua Park în toate...

Circuit de toamnă în Apuseni și împrejurimi

Circuit de toamnă în Apuseni și împrejurimi
Galerie Foto Culorile toamnei le oferă un spectacol grandios celor care aleg un sejur de relaxare în Transilvania. De la Oradea sau la Băile Felix se pot face excursii la Peștera Urșilor, la Salina Turda sau în Munții...

(P) Mâncare super premium pentru câini și pisici

(P) Mâncare super premium pentru câini și pisici
Delcon, brandul belgian de mâncare super premium pentru câini și pisici, recunoscut și respectat pentru calitatea garantată, este disponibil și în Romania, online (www.peticutzu.ro), în magazine specializate și...

Emisiunea a fost urmărită de aproape 2 milioane de telespectatori, Cea de-a şasea gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Emisiunea a fost urmărită de aproape 2 milioane de telespectatori, Cea de-a şasea gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto Cea de-a şasea gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de Tavi Clonda cu o excelentă transformare în Madonna, a fost aseară lider de audiență atât la nivel naţional, cât...

Ștefan Bănică, un pas mai aproape de finala X Factor? ”Ai fost atât de aproape de perfecțiune!” Emisiunea, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Ștefan Bănică, un pas mai aproape de finala X Factor? ”Ai fost atât de aproape de perfecțiune!” Emisiunea, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto A fost momentul puștilor minune pe scena X Factor, seara trecută, la Antena 1, când Denis Costea și Alexandra Sîrghi și-au adjudecat câte un loc direct în Bootcamp-ul celui de-al nouălea sezon. Cea de-a şasea...

Adda a avut parte de un şoc la Te cunosc de undeva! „M-am speriat când am văzut machiajul!”

Adda a avut parte de un şoc la Te cunosc de undeva!  „M-am speriat când am văzut machiajul!”
Galerie Foto Sâmbăta, de la ora 20.00, la Antena 1, se poartă transformările. Cei 11 concurenți ai celui de-al 15-lea sezon „Te cunosc de undeva!” au apelat din nou la peruci, chelii şi barbă falsă, lentile de contact...

Muzica îi face de neoprit! Povești impresionante, în această seară, într-o nouă ediție X Factor, la Antena 1

Muzica îi face de neoprit! Povești impresionante, în această seară,  într-o nouă ediție X Factor, la Antena 1
Galerie Foto Pentru a-ți împlini visul de a urca pe scena X Factor nu e nevoie doar de talent muzical, ci și de puterea de a depăși momente dificile, așa cum o dovedesc, în această seară, de la ora 20.30, la Antena 1, doi...

Ai luat un imprumut rapid de la Provident? Recomanda-i acelasi lucru unui prieten si castiga!

Ai luat un imprumut rapid de la Provident? Recomanda-i acelasi lucru unui prieten si castiga!
Galerie Foto Prietenul adevarat la nevoie se cunoaste. Deseori, poti avea nevoie de o vorba buna, uneori – de un mic ajutor casnic, iar alteori – de un imprumut rapid. O vorba buna nu costa nimic, in timp ce participarea la o...

Îi dai copilului telefonul mobil la școală? Iată care sunt efectele!

Îi dai copilului telefonul mobil la școală? Iată care sunt efectele!
Întrebarea dacă să îi dai sau nu copilului telefonul mobil la școală a stârnit multă vreme dezbateri aprinse, cu argumentație solidă pro și contra. Însă evoluția societății, nu doar la nivel mondial, ci...

De ce ar trebui să ai cel puțin un hanorac negru în garderobă?

De ce ar trebui să ai cel puțin un hanorac negru în garderobă?
Nu poţi spune că ai o garderobă completă dacă nu ai cel puţin un hanorac negru. Ţi se pare logic? Pe bună dreptate, această piesă este una cu personalitate, te ajută să fii casual, sport, rebel,...

Florin Ristei și Carmen Grebenișan, împreună la Chefi la Cuțite Emisiunea a fost din nou lider de audiență

Florin Ristei și Carmen Grebenișan, împreună la Chefi la Cuțite  Emisiunea a fost din nou lider de audiență
Galerie Foto După ce s-au tachinat săptămâni întregi în Asia Express, Florin Ristei și Carmen Grebenișan fac echipă în bucătăria Chefi la cuțite. Miercuri seară, de la 20.30, la Antena 1, cei doi vin chitiți să...

Cine a inventat aparatele de tip slot și cum au evoluat ele în cei peste 130 de ani de existență

Cine a inventat aparatele de tip slot și cum au evoluat ele în cei peste 130 de ani de existență
Jocurile de tip slot machine sunt dintre cele mai populare la cazinouri, iar istoria lor începe în urmă cu mai bine de 130 de ani.   Primul aparat de sloturi clasic a fost inventat de americanul Charles...
Serviciul de email marketing furnizat de