x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar O fărâmă din Thailanda în inima Bucureştiului

O fărâmă din Thailanda în inima Bucureştiului

de Maria Belu    |    14 Ian 2009   •   00:00

Pentru Lidia Iancu, pasiunea pentru bucătăria thailandeză a venit firesc, iar când vorbeşte despre ea spune că un singur cuvânt o poate defini, acesta fiind "perfecţiune".



Dintotdeauna i-a plăcut să gătească. "Dar nu mi-am imaginat că eu voi fi cea care va găti în bucătăria propriului restaurant. Îmi închipuiam că vom avea oameni care să facă acest lucru", ne mărturiseşte încă de la debutul dialogului nostru. "Totul a început în urmă cu şase ani – povesteşte Lidia – când partenerul meu mi-a deschis apetitul către bucătăria asiatică. Am început cu un restaurant fusion cu preparate indiene, indoneziene, chinezeşti sau din regiuni mai puţin cunoscute, deoarece doream să oferim lucruri diferite faţă de ceilalţi, apoi ne-am oprit la bucătăria thailandeză. Am descoperit că această bucătărie este cel mai aproape de sufletul meu".

AROME "FIERBINŢI"
Ca să descopere toate tainele acestei bucătării a mers şi în Thailanda, unde a pregătit mâncare în restaurantul unui prieten: "Aici am stat timp de şase luni, am muncit cot la cot cu ei şi aşa am învăţat să prepar toate bucatele thailandeze, exact aşa cum se fac acolo. Primul fel de mâncare pregătit de mine singură a fost supa Tom Yum Kung. Fiind în bucătărie, cu toţi aburii de condimente care pluteau pe acolo, nu mi-am dat seama cât de iute a ieşit. Prietenul nostru m-a întrebat: «Ei, cum a ieşit supa?», iar eu nu i-am putut răspunde, pentru că «ardea» foarte tare. Nu mai aveam glas! Asta e! Aşa se învaţă! Supa a fost făcută efectiv numai de mâna mea, dar a ieşit foarte iute…".

"Preparatele thailandeze au o bază de gust comună", ne mai spune Lidia Iancu. "Un cunoscător o va regăsi întotdeauna. Cu siguranţă, lemongrass-ul este cel care face asta, dar şi sosul de peşte. Thailandezii pun, de exemplu, sos de peşte în absolut orice, chiar şi într-un preparat dulce, pentru că el nu face decât să potenţeze gustul celorlalte ingrediente. Aroma acestui sos nu o simţi, dar fără ea ai impresia că lipseşte ceva. Este fantastic. Necunoscătorii spun: «O, cum să pun sos de peşte?», dar aceste sosuri şi kafirul fac diferenţa în bucătăria thailandeză. De exemplu, într-un preparat ai mango, ananas proaspăt şi pui, cum să adaugi sos de peşte? Ei bine, punând acest sos e… ceva. Te face să spui: «Da, e ceva deosebit!»."

Mulţi dintre noi se feresc de bucătăria thailandeză, deoarece este foarte picantă. Întrebarea următoare vine firesc: face ea, mâncarea thailandeză, rău la stomac? "Lucru greşit! O mâncare bine preparată, care să nu conţină multe grăsimi, chiar dacă este condimentată, nu face rău. Eu toată viaţa am suferit de stomac. Nu mâncam picant, nu mâncam vinete şi multe alte lucruri care-mi plăceau mult, pentru că eu ştiam că îmi fac rău la stomac şi la ficat. Ei bine, acum mănânc iute, dar în stil thailandez, şi pot mânca orice. Important e cum mâncăm, şi nu ce mâncăm."


"Ce îmi doresc foarte mult? Mi-ar plăcea să nu mai fie atât de dificil să ne împlinim visurile. Îmi doresc un magazin de unde oamenii să vină şi să-şi procure tot ce au nevoie"

Lidia Iancu


Savoare inedită:curry verde cu pui

"De departe felul meu preferat este curry verde cu pui, care se prepară foarte simplu. În tigaia wok se pune o lingură de ulei de palmier şi se încinge. Acasă, omul obişnuit poate găti într-o tigaie de teflon mai înaltă, dar este totuşi o diferenţă de gust. Se adaugă puţin chili tocat, lemongrass tăiat foarte subţire, puţin galangal sau ghimbir şi puţin usturoi. Când s-au încins se adaugă carnea de pui – piept sau pulpă dezosată cam 300 g –, se amestecă foarte rapid, apoi se adaugă legumele – 80 g fasole verde, mazăre verde, 50 g ceapă, 80 g muguri de bambus, 30 g porumb baby –, se amestecă cinci minute cu o paletă de lemn, se adaugă o linguriţă de sos de peşte, una de sos de stridii, se amestecă foarte bine după fiecare sos. Apoi se adaugă o linguriţă de pastă de curry şi 30 g ardei gras tăiat fin. La sfârşit se toarnă laptele de cocos, cam 200 ml, şi câteva frunze de busuioc rupte mărunt. Cui nu-i place în mod deosebit laptele de cocos poate adăuga mai puţin. Se mai amestecă încă un minut şi mâncarea este gata în şapte-opt minute. Atenţie! Trebuie mâncat imediat, că altfel îşi schimbă aspectul. Gustul nu, doar aspectul."

×
Subiecte în articol: profesionistii