x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar O felie de fericire

O felie de fericire

de Tudor Cires    |    Simona Lazar    |    14 Mai 2009   •   00:00
O felie de fericire
Sursa foto: Tudor Cireş/Jurnalul Naţional

Demonstraţii culinare, preparate asiatice savuroase, vedete îndrăgostite de gastronomie şi concursuri. Acesta a fost "meniul" pe care invitaţii l-au putut gusta cu ocazia lansării unui nou post de televiziune, dedicat artei culinare. La TV Paprika, emisiunile sunt grupate în jurul unei idei centrale, promovarea tradiţiilor şi gusturilor româneşti. Totodată, zi de zi telespectatorii sunt invitaţi să guste "o felie de fericire" din marea bucătărie a lumii.



Emisiuni culinare
Oferta culinară internaţională cuprinde emisiuni precum "Cu F de la Fantastic",  al cărei protagonist este Gordon Ramsay, "Bufetul Nigellei" sau "Numai proaspăt". Emisiunile româneşti se adresează gurmanzilor de toate vârstele. "Specialitatea bucătarului" propune preparate deosebite, ce pot fi pregătite chiar şi în bucătăriile de acasă, iar bucătarul Cătălin Bărbulescu vă va îndruma pas cu pas. "Meniul zilei" poate fi răspunsul pentru chinuitoarea întrebare "Oare ce să mai gătesc astăzi?". Trageţi cu ochiul şi impresionaţi-i pe cei dragi! "Reţete de vedete" aduce în casele românilor talente nebănuite. Adrian Enache, Monica Columbeanu, Dana Săvuică, Alice Năstase sau Prinţul Paul de România, vor demonstra cât de mult se pricep în bucătărie.

Demonstraţie culinară

Maeştrii bucătari Yang şi Nicola Odobescu au pregătit un spectacol culinar spre deliciul invitaţilor. Mai întâi, o lecţie de îndemânare şi migală în adevărata tradiţie chinezească. Legat la ochi, bucătarul chinez Yang (restaurantul Asia) a tăiat în fâşii foarte subţiri cartofii, păstrându-i în acelaşi timp potriviţi pentru un meniu vegetarian. Concurenţii care au avut curajul de a imita tehnica lui Yang au avut parte de aplauze şi premii, evident, culinare. După antrenament, cei doi bucătari au pregătit, foarte repede şi uşor, sushi şi somon cu cinci miresme. Asemănătoare, ca aspect şi tehnică, sărmăluţelor noastre, rulourile de somon au avut în compoziţie legume stropite cu un sos special "puţin iute" (pentru asiatici, dar nu şi pentru români), pregătit special de Yang. Pentru a-şi căpăta iuţeala caracteristică, sosul din ardei iute a fost lăsat la macerat cu aproape o jumătate de lună înainte de a fi folosit. Prinţul Paul de România şi Prinţesa Lia au fost cei care au gustat primii din rulourile de somon, dându-şi apoi verdictul: "Foarte bune!".

Trebuie spus că Prinţul Paul de România este îndrăgostit de mâncarea românească pe care o consideră "foarte sofisticată şi delicioasă". "Îmi face mare plăcere să mănânc româneşte. Sunt obişnuit cu felul acesta de a găti. Când am stat în străinătate, în Franţa sau Anglia, la noi în casă veneau mulţi prieteni români şi se pregătea mâncare tradiţională. Acum, bucătăreasa noastră, Dora, găteşte preparate româneşti delicioase", a mărturisit domnia sa. Printre preferinţele Prinţului Paul de România se află papanaşii, clătitele, mititeii şi sarmalele, iar Prinţesa Lia preferă toate mâncărurile care au smântână.

×
Subiecte în articol: cultura si piper