Supa de gulii
INGREDIENTE: 1,500 l apa, 1-2 gulii mari, doua lingurite unt, o lingurita faina,
un pahar smantana, sare, o lingurita marar tocat
PREPARARE: Guliile curatate si spalate se taie felii foarte subtiri, se fierb in apa pana se inmoaie si se trec prin sita, subtiind cu apa in care au fiert. Se pune din nou la foc si, cand incepe sa fiarba, se adauga untul si smantana in care s-a dizolvat o lingurita de faina. Dupa ce mai da in 2-3 clocote, se potriveste de sare si se presara mararul tocat. Se serveste cu orez fiert separat, spalat cu apa rece sau cu crutoane.
Salata de oua cu ceapa verde si patrunjel
INGREDIENTE: 6-8 oua, 8 fire ceapa verde, 4 linguri ulei, doua linguri zeama de lamaie sau otet, sare, piper, patrunjel verde dupa dorinta
PREPARARE. Ouale se fierb pana ce devin tari, apoi se pun in apa rece ca sa se cojeasca mai usor. Cand s-au racit, se curata de coaja si se taie felii rotunde. Ceapa se curata, se spala si se taie bucatele de 1-2 cm, cu cozi cu tot. Separat, intr-o cana, se prepara un sos din ulei, otet sau zeama de lamaie, sare, piper si putin patrunjel verde tocat. Se ia o salatiera, se pun in ea feliile de ou, ceapa taiata bucatele, se toarna deasupra sosul si totul se amesteca bine, dar cu grija, ca sa nu se sfarame prea tare feliile de ou. Se garniseste dupa dorinta cu fire de patrunjel verde.
Chisel de mere
INGREDIENTE: un pahar suc de mere, o lingura de zahar, o jumatate lingurita amidon
PREPARARE. Se pune la fiert o jumatate de pahar cu suc de mere si, cand clocoteste, se adauga si amidonul amestecat cu o lingura de apa. Se lasa sa fiarba 5-10 minute, se ia de pe foc si se amesteca cu sucul de mere nefiert.
|