x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar O noapte fara zgomote

O noapte fara zgomote

08 Mar 2005   •   00:00

RETETE CU ADRESA

CRISTINA ANDREEA CATANA

De multe ori somnul ne este tulburat de sforaitul celui sau celei de langa noi. Ii mai dam un cot, delicat sau nu, dar dupa un timp zgomotele se aud iar in noapte. O solutie este sa ii facem celui (celei) care sforaie un buzunaras in spatele pijamalei in care sa punem o minge de tenis, astfel incat acesta sa doarma pe spate sau pe o parte. Astfel vom avea liniste. Ii putem obliga pe "sforaitori" ca la cina sa bea foarte multe lichide si astfel sa manance mai putin. Si mai ales sa le ascundem tigarile, pentru ca tutunul ii face mai zgomotosi decat de obicei.

Supa de gulii

  • INGREDIENTE: 1,500 l apa, 1-2 gulii mari, doua lingurite unt, o lingurita faina, un pahar smantana, sare, o lingurita marar tocat
  • PREPARARE: Guliile curatate si spalate se taie felii foarte subtiri, se fierb in apa pana se inmoaie si se trec prin sita, subtiind cu apa in care au fiert. Se pune din nou la foc si, cand incepe sa fiarba, se adauga untul si smantana in care s-a dizolvat o lingurita de faina. Dupa ce mai da in 2-3 clocote, se potriveste de sare si se presara mararul tocat. Se serveste cu orez fiert separat, spalat cu apa rece sau cu crutoane.

    Salata de oua cu ceapa verde si patrunjel

  • INGREDIENTE: 6-8 oua, 8 fire ceapa verde, 4 linguri ulei, doua linguri zeama de lamaie sau otet, sare, piper, patrunjel verde dupa dorinta
  • PREPARARE. Ouale se fierb pana ce devin tari, apoi se pun in apa rece ca sa se cojeasca mai usor. Cand s-au racit, se curata de coaja si se taie felii rotunde. Ceapa se curata, se spala si se taie bucatele de 1-2 cm, cu cozi cu tot. Separat, intr-o cana, se prepara un sos din ulei, otet sau zeama de lamaie, sare, piper si putin patrunjel verde tocat. Se ia o salatiera, se pun in ea feliile de ou, ceapa taiata bucatele, se toarna deasupra sosul si totul se amesteca bine, dar cu grija, ca sa nu se sfarame prea tare feliile de ou. Se garniseste dupa dorinta cu fire de patrunjel verde.

    Chisel de mere

  • INGREDIENTE: un pahar suc de mere, o lingura de zahar, o jumatate lingurita amidon
  • PREPARARE. Se pune la fiert o jumatate de pahar cu suc de mere si, cand clocoteste, se adauga si amidonul amestecat cu o lingura de apa. Se lasa sa fiarba 5-10 minute, se ia de pe foc si se amesteca cu sucul de mere nefiert.
  • DESPRE CEAI
    Ceaiul de tei are multe intrebuintari. Se remarca dintre actiunile sale urmatoarele: sudorifica, diuretica, expectoranta, sedativa din punct de vedere cardiac, febrifuga. Este un adjuvant in tratamentul tahicardiei, insomniei, edemelor, febrei, racelii, tusei. Ceaiul de tei trebuie baut in cantitatati moderate.
    ×