x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar O vorbă cu un maestru

O vorbă cu un maestru

24 Oct 2007   •   00:00

L-am intălnit pe domnul Stroe in atelierul său de lucru. In bucătăria restaurantului. Meşterea la cele 300 de sarmale pe care trebuia să le facă pentru a doua zi. Dar printre o sarma, două, am reuşit să stăm şi de vorbă. Surpriză! Şi una foarte plăcută. Am cunoscut un om şi un incontestabil profesionist.

L-am intălnit pe domnul Stroe in atelierul său de lucru. In bucătăria restaurantului. Meşterea la cele 300 de sarmale pe care trebuia să le facă pentru a doua zi. Dar printre o sarma, două, am reuşit să stăm şi de vorbă. Surpriză! Şi una foarte plăcută. Am cunoscut un om şi un incontestabil profesionist.

Are 45 de ani de meserie in arta culinară! Un inceput in ale "bucătărelii" la veritabilii maeştri Ghiţă Stoica şi Tutilă, la Lido! Apoi o trecere pe la Capşa, la Ion Samoilă, un nume in gastronomia romănească!

Medalii de argint şi medalii de bronz obţinute la diverse concursuri. Şi multe, multe s-ar putea spune despre domnul Tudor Stroe.

Legume şi... iar legume

Dar ne vom rezuma aici doar la o mică parte din discuţia noastră: preparatele vegetariene. "Există o mare varietate de măncăruri de acest fel. Iţi trebuie doar puţină imaginaţie. De exemplu: praz umplut cu morcov, ceapă, dovlecel, trase puţin in ulei şi sos de roşii sau in loc de legume se poate folosi orezul cu stafide sau brănza de vaci. Putem face orice fel de legumă umplută: incepănd de la ţelină, ardei, gogoşar şi pănă la roşie, gulie, vănătă, dovlecel. Sau, pur şi simplu, legume la grătar, stropite cu puţin oţet balsamic. Legumele la grătar reprezintă un preparat tot mai solicitat atăt de clienţii străini, căt şi de cei romăni. Bineinţeles contează foarte mult calitatea legumelor folosite", ne spune domnul Stroe. Vorbind despre calitate, mi-am adus aminte de ceea ce a spus unul dintre marii mistici ai Americii, Edgar Cayce: "Legumele şi fructele sunt legate de caracterul omului care le cultivă", iar gustul preparatelor, am spune noi, depinde de caracterul omului care le face. De aceea, toate măncărurile pregătite de domnul Stroe au gust!

Ciuperci umplute şi ruladă cu legume

Ciupercile umplute se prepară simplu. Se brezează, adică se trag la tigaie,

li se scot codiţele, care se toacă mărunt, se sărează şi se piperează, se adaugă puţină verdeaţă şi un ou. Apoi se iau pălăriile şi se umplu cu această compoziţie. Se presară caşcaval ras deasupra şi se dau un pic la cuptor.

Pentru rulada cu legume se iau nişte foi de plăcintă (dacă sunt congelate se decongelează la temperatura camerei) şi se stropesc puţin cu ulei de măsline. Ciupercile (proaspete sau din conservă) se toacă mărunt, ardeiul gras - la fel, se condimentează după gust şi se trag la tigaie. Cu acest amestec se umplu foile de plăcintă, apoi se rulează, se aşază intr-o

tavă unsă cu puţin ulei şi se lasă in cuptor la foc potrivit pănă cănd foile de deasupra se rumenesc frumos.

×
Subiecte în articol: recomandarea saptamanii