x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Parfumerie in pahar conic

Parfumerie in pahar conic

14 Dec 2004   •   00:00

BARUL CASEI

VERONICA GUZUN

Intr-o zi mohorata de decembrie, doi necunoscuti s-au intalnit la marginea unei paduri. Amandoi cautau cele mai aromate si cele mai complexe plante. Ambii le culegeau cu grija, le puneau la uscat, apoi iar le alegeau dupa acelasi criteriu, aroma. Unul dintre ei este parfumier. Celalalt dupa lungi cautari si multa rabdare va descoperi Vermutul. Aceasta se intampla in 1786. Antonio Benedetto Caprano este prima persoana care a pus in vanzare un vermut intr-un magazinul de vinuri.

Denumirea acestui aperitiv vine de la o planta care la inceput intra in compozitie, este vorba de Artemisia Absintum, numita si "Wermut" in germana. Era o planta otravitoare, dar care, folosita in cantitati mici, avea calitati curative, stimula pofta de mancare si ajuta digestia. Dupa un timp, vinificatorii au renuntat sa mai foloseasca aceasta planta pentru ca avea efecte halucinogene. In schimb, buchetul bauturii s-a imbogatit cu multe alte arome. Secretul unui vermut adevarat este echilibrul. Nici o nota nu este fortata. Toate miresmele comunica intre ele.

Se stie ca vermutul Noili Prat a iesit pe piata in 1853. De atunci, el nu a suferit nici o schimbare a gustului. Procesul prin care trece vinul pana devine un aperitiv de tip vermut este foarte complicat. Vinul se pastreaza timp de un an in butoi de stejar. Apoi este transferat in alte vase si este tinut in aer liber inca 12 luni. Urmatoarele 6 luni, vinul le petrece la temperaturi joase, in beci. In sfarsit, acesta se amesteca cu un must fermentat si cu un lichid care contine aromele catorva zeci de radacini, flori, frunze. Se filtreaza si se tine la rece inca doua luni. Abia dupa aceasta, aperitivul este gata pentru imbuteliere.

MANHATTAN
  • INGREDIENTE:
    1/3 vermut dulce
    1/3 scotch whisky
    1/3 burbon
    o lingura de Angostura

  • PREPARARE:
  • Intr-un pahar de whisky se amesteca foarte bine scotch-ul, vermutul, burbonul. Apoi se adauga Angostura. Poate fi servit intr-un pahar de cocteil racit in prealabil. Manhattan-ul se bea fie cu gheata, fie fara. Acest aperitiv se orneaza, de obicei, cu o cireasa confiata sau cu una din dulceata.

    PRIMA INGHITITURA
    Aperitive sunt bauturile servite la inceputul mesei, pentru cresterea apetitului. In aceasta categorie intra ginul, coniacul, vermutul, votca, brandy, whisky. Toate aceste bauturi pot intra in compozitia cocteilurilor ca elemente de baza. Sunt bine cunoscute cocteiluri ca "bloody marry", facut pe baza de votca, "martini" care are in compozitie gin sau vermut. Punch-ul contine brandy sau coniac, iar din "egg nog" nu poate lipsi whisky-ul.

    VIN SFINTIT DE BURGUNDIA
    Daca ajungi pe Coasta de Aur din Burgundia, Franta, sa nu te mire acea plapuma infinit de vie care se va asterne in fata ochilor. Acolo este patria unui soi de struguri din care se face vin nobil. Se crede ca romanii se delectau gustand din acest vin cu arome de trufe, ciocolata, fructe de padure si cirese. Strugurii din care iese aceasta cascada de arome se numesc Pinot Noir. Producerea acestui vin este foarte complicata, pentru ca strugurii de Pinot Noir au in jur de 1.000 de clone genetice. Cabernet Sauvignonul nu are decat 12. Aceasta paleta larga de clone complica procesul de selectie a celor mai buni struguri pentru producerea vinului sec si a sampaniei. Prima mentiune a vinului Pinot Noir apare intr-o manastire din Burgundia, in 1345. Acest vin era sfintit de calugari si folosit in indepartarea relelor. Astfel, si in prezent, Pinot Noir este considerat vinul crestinilor.
    ×