BARUL CASEI
VERONICA GUZUN
|
Denumirea acestui aperitiv vine de la o planta care la inceput intra in compozitie, este vorba de Artemisia Absintum, numita si "Wermut" in germana. Era o planta otravitoare, dar care, folosita in cantitati mici, avea calitati curative, stimula pofta de mancare si ajuta digestia. Dupa un timp, vinificatorii au renuntat sa mai foloseasca aceasta planta pentru ca avea efecte halucinogene. In schimb, buchetul bauturii s-a imbogatit cu multe alte arome. Secretul unui vermut adevarat este echilibrul. Nici o nota nu este fortata. Toate miresmele comunica intre ele.
Se stie ca vermutul Noili Prat a iesit pe piata in 1853. De atunci, el nu a suferit nici o schimbare a gustului. Procesul prin care trece vinul pana devine un aperitiv de tip vermut este foarte complicat. Vinul se pastreaza timp de un an in butoi de stejar. Apoi este transferat in alte vase si este tinut in aer liber inca 12 luni. Urmatoarele 6 luni, vinul le petrece la temperaturi joase, in beci. In sfarsit, acesta se amesteca cu un must fermentat si cu un lichid care contine aromele catorva zeci de radacini, flori, frunze. Se filtreaza si se tine la rece inca doua luni. Abia dupa aceasta, aperitivul este gata pentru imbuteliere.
MANHATTAN
|
1/3 vermut dulce 1/3 scotch whisky 1/3 burbon o lingura de Angostura
Citește pe Antena3.ro |
PRIMA INGHITITURA
|
Aperitive sunt bauturile servite la inceputul mesei, pentru cresterea apetitului. In aceasta categorie intra ginul, coniacul, vermutul, votca, brandy, whisky. Toate aceste bauturi pot intra in compozitia cocteilurilor ca elemente de baza. Sunt bine cunoscute cocteiluri ca "bloody marry", facut pe baza de votca, "martini" care are in compozitie gin sau vermut. Punch-ul contine brandy sau coniac, iar din "egg nog" nu poate lipsi whisky-ul.
|
VIN SFINTIT DE BURGUNDIA
| ||
|