x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Pastel de Nata

Pastel de Nata

de Ana-Maria Păunescu    |    19 Noi 2011   •   21:00
Pastel de Nata

Sunt sigura ca diminetile la Lisabona ar fi fost mult mai greoaie, mult mai posomorate daca in lista cu deserturi portugheze nu ar fi existat, pe langa multe alte combinatii interesante, un minunat preparat numit Pastel de Nata. In traducere – Prajitura de Frisca. Nu e chiar asa, nici nu stiu, de fapt, ce contine exact acest fel de mancare, mi-a fost teama sa aflu mai multe decat credeam ca am nevoie sa stiu si, acum, cand timpul si distanta isi spun cuvantul, aproape ca imi pare rau ca nu am fost mai insistenta si nu m-am documentat cum trebuie, la momentul potrivit.

Am cautat in multe carti de bucate o reteta convingatoare, m-am uitat si pe internet, dar am senzatia ca secretul acestei prajituri e, cu adevarat, bine pazit de granitele tarii de vest, asa cum povestesc legendele. Se spune ca acest foitaj cu crema de ou este o inventie, de la inceputul secolului al XIX-lea, a unor calugari din Lisabona, oras in care si astazi exista o faimoasa cofetarie care serveste Pasteis. In acest loc, situat aproape de Mosterio dos Jero­nimos, unde s-a inaugurat o adevarata fabrica, plina de farmec pentru turisti, dar si pentru localnici, prajiturelele se numesc Pasteis de Belem, si nu Pasteis de Nata, pentru ca se pare ca reteta lor e putin diferita de ceea ce se gaseste in restul localurilor din capitala. Si felul in care se servesc e altul: in Belem, unde e mereu coada mare la casa, preparatul se serveste cald, stropit cu zahar pudra si cu scortisoara.

Nu stiu daca, intr-adevar, aceea este cea mai reusita varianta a acestui desert, dar e clar ca de acolo a inceput totul. Totusi, daca mi-ar fi spus cineva ca e nevoie sa aleg un singur Pastel de Nata din tot ce se gaseste in Lisabona, cu siguranta as fi optat pentru cel care se vindea la bufetul Facultatii mele de Litere. Cei care cunosc mai bine retete si tehnici culinare m-ar putea contrazice. Nu am putere sa-mi sustin alegerea, dar pot depune marturie ca acest desert, care se gaseste aproape la fiecare colt de strada din Lisabona, are peste tot farmec. Cel mai bine, dupa parerea mea, se potriveste cu o cafea scurta si foarte concentrata, "uma bica", cum spun locuitorii capitalei. Mi-e dor de Facultatea de Litere si de Portugalia. Sunt subiectiva, fara indoiala. Ce luminoase erau diminetile care incepeau cu un Pastel de Nata!

×
Subiecte în articol: jurnalul de duminică