x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Patru RETETE delicioase cu prune

Patru RETETE delicioase cu prune

21 Aug 2015   •   17:02
Patru RETETE delicioase cu prune

Prunele se pot consuma proaspete, deshidratate, conservate sub formă de gemuri, dulceţuri, compoturi, jeleuri, magiun. În stare proaspătă, prunele se folosesc la plăcinte, tarte, prăjituri, găluşte cu prune etc. Din prune uscate se pregătesc diverse mâncăruri (cu sau fără carne). Prunele coapte se păstrează numai câteva zile, preferabil în frigider. Dacă vrei să le ţii mai mult, culege-le când sunt aproape coapte şi aşază-le într-o cutie de carton, într-un loc întunecat.

Găluşte cu prune

Ingrediente: 1,1 kg cartofi, 250 făină, 2 ouă, sare, 200 g pesmet, 500 g prune, 125 g zahăr 120 g unt, zahăr vanilat, scorţişoară, coaja rasă de la o lămâie.
Preparare: Cartofii se spală, apoi se fierb în apă şi sare. După ce au fiert, se curăţă de coajă, se trec prin maşina de tocat, li se adaugă făina, sare, ouă, coaja de lămâie, vanilie, apoi se frământă bine. Din această compoziţie se întinde o foaie mai groasă. Prunele se spală, li se scot sâmburii şi în locul acestora se pune puţin zahăr. Foaia se taie în pătrate; în fiecare din ele se pune câte o prună, care apoi se înveleşte în foaia de aluat. Găluştele se fierb circa 10 minute în apă clocotită. Pesmetul se rumeneşte într-o cratiţă cu unt încins. Găluştele fierte se trec prin pesmet, apoi se aşază într-o tavă şi se pudrează cu scorţişoară. Tava se introduce în cuptor, 10 minute. Găluştele se servesc calde.

Tartă cu prune

Ingrediente: 160 g făină, 150 g unt, 160 g zahăr şi 2-3 linguri pentru presărat deasupra prunelor, 3 ouă, 1 lingură rom ( sau coajă de lămâie), 20 prune, ½ plic praf de copt.

Preparare: Se freacă untul cu zahărul, apoi se adaugă pe rând gălbenuşurile şi se freacă până rezultă o pastă omogenă; se adaugă puţin câte puţin faina şi praful de copt stins cu zeama de lămâie, apoi romul, un pic de sare, iar la urmă albuşurile bătute spumă. Se toarnă compoziţia într-o tavă unsă cu unt, se nivelează şi se pun jumătăţile de prune una lângă alta, cu adâncitura în sus (spălate bine în prealabil). Se presară zahăr peste prune şi se dau la cuptor (preâncălzit), la temperatură medie, jumătate de oră.

Piept de pui cu prune

Ingrediente: 600 g piept de pui, 500 g prune, 1 ceapă roşie, 30 g susan, 2 linguri ulei măsline, 1 lingură miere, 1 linguriţă chimen sare şi piper.
Preparare: pieptul se taie în fâşii de 2-3 cm lungime, ceapa se toacă mărunt, se pune la călit, apoi se adaugă pieptul de pui, se lasă la foc iute, până se rumenesc. Prunele se spală, se desfac în două, se scot sâmburii. Se adaugă în vasul cu pui şi ceapa, mierea, chimenul, susanul sarea şi piperul. Se amestecă totul bine, se lasă la foc domol, 30 minute. Se serveşte cald.

Compot de prune

Ingrediente: 750 g prune, 150 g zahăr.
Preparare: Se aleg prune bine coapte, se spală, se scot sâmburii şi se pun la fiert cu zahăr, într-o cratiţă fără apă. Se fierb la foc mic, până se înmoaie. 

Sursa revistafelicia.ro

×
Subiecte în articol: prune