x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Pe acoperişul Bangkokului

Pe acoperişul Bangkokului

de Simona Chiriac    |    14 Ian 2009   •   00:00

Ca să ajungi la Baiyoke, cea mai înaltă clădire din Thailanda (măsoară nu mai puţin de 304 metri şi are 88 de etaje), trebuie să străbaţi mai întâi câteva străduţe înţesate de magazine care vând de toate, la preţuri foarte mici. Te strecori cu greu printre trecători, maşini şi taxiuri, nepierzând din ochi turnul din faţă.




COCOŢAT ÎN CER
Sunt necesare trei lifturi de mare viteză pentru a ajunge la etajul 76, acolo unde este "Sky Buffet". O încăpere circulară, cu mesele aşezate strategic în apropierea ferestrelor, pentru o privelişte care te lasă cu gura căscată. La picioarele tale se întinde Bangkokul. Ai sta şi l-ai privi la nesfârşit, dacă bunădispoziţia şi clinchetul farfuriilor şi al tacâmurilor nu ţi-ar aduce aminte că te afli totuşi într-un restaurant cocoţat în cer. Pentru o sumă mică (370 BAHT, aproximativ 10 dolari) poţi face cunoştinţă cu câteva dintre cele mai importante bucătării ale lumii: thailandeză, japoneză, italiană, vietnameză, europeană, chinezească. Mergi de la o secţiune la alta şi-ţi alegi tot ceea ce ţi-ar plăcea să mănânci. Bucătarii, care aşteaptă cuminţi în spatele oalelor, tigăilor şi platourilor cu arome atrăgătoare, te ajută dacă te afli în dificultate. Paste sau sushi? Mai bine de amândouă.

Pentru iubitorii de fructe de mare, oferta este foarte atrăgătoare: creveţi, crabi sau scoici fierte, prăjite sau înăbuşite, alături de sosuri de toate culorile. La desert poţi gusta ceea ce noi europenii numim compot, numai că unele dintre ingrediente îţi sunt de cele mai multe ori necunoscute. De asemenea, tăiţei de orez, multicolori, fierţi în lapte de cocos, dar şi europenele brioşe cu gem, semn că aici, la Baiyoke, s-au adunat arome şi gusturi din toate colţurile lumii.
Iar ca să te simţi fericit pe deplin, trebuie să urci la etajul 77, unde este punctul de observaţie. Deasupra pământului, pe o platformă ce se învârte la 360 de grade, cercetezi cu privirea tot Bangkokul şi chiar mai departe. Zgârie-nori, şosele supraetajate, trenuri de mare viteză, vaporaşe ce se unduiesc pe Râul Chao Phraya... O lume care deja nu mai este străină.

×
Subiecte în articol: asia gurmandă asia gurmand