x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Pe colţul plitei unde fierb bucatele tradiţionale

0
Autor: Tudor Cires 20 Aug 2008 - 00:00

Atunci cînd vorbim despre bucătăria noastră naţională, de prea multă vreme un clişeu îşi face loc: nu există fel de mîncare românesc. Care este totuşi adevărul? Răspunsul îl aflăm la Muzeul Ţăranului Român.



Atunci cînd vorbim despre bucătăria noastră naţională, de prea multă vreme un clişeu îşi face loc: nu există fel de mîncare românesc. Care este totuşi adevărul? Răspunsul îl aflăm la Muzeul Ţăranului Român.

La întrebarea: "Există bucătărie autentică românească?", un cercetător în domeniile etnologiei, etnografiei, antropologiei ar putea avea un răspuns "mai rezonabil" decît al unor gastronomi (care ne-ar situa, mai degrabă, în postura de "flămînzi ai istoriei", pînă ce vreun neam care ne-a subjugat vremelnic ori doar s-a învecinat cu noi ne-a "învăţat" cum să ne gătim bucatele). Am întrebat-o pe Georgeta Roşu, muzeograf şi director al Muzeului Ţăranului Român, unul dintre cei care au impulsionat cer­cetarea de teren cu privire la gastronomia românească în ultimele decenii: "Care este adevărul?".

Luteniţă, chisăliţă

"În primul rînd sînt foarte multe elemente care interferează. Trăim cu vecini în jurul nostru şi bineînţeles că ne-au influenţat. Istoria noastră a făcut în aşa fel încît multă vreme să fim sub diverse ocupaţii şi bineînţeles că am preluat şi de la turci, şi de la ruşi, şi de la celelalte imperii care ne-au înglobat la un moment dat în structura lor. Eu aş zice că mîncărurile româneşti tradiţionale sînt cele simple; elaborate foarte simplu, foarte direct, combinînd ingredientele pe care ţăranul le are în grădină, în cămară. Nu-i trebuia nici un fel de influenţă să gătească, de exemplu, luteniţa, o  mîncare de post, dar care putea să fie pregătită în oricare zi a săptă­mînii, mai ales cînd se mergea la cîmp. Femeia din orice casă din Muntenia putea s-o gătească fără ca să fie influenţată de vreunul din marile imperii care ne-au dat ocol. Felul în care roşiile sînt pregătite la foc, felul în care se prepară verdeaţa, ceapa, sarea şi celelalte ingrediente – printre care ardeiul iute este foarte important pentru că dă gustul foarte special al acestui fel de mîncare –, acestea toate ţin de imaginaţia şi de priceperea gospodinei".

Un alt preparat la care ţine să facă referire interlocutoarea noastră este chisăliţa, subliniind: "Nu văd ce influenţe ar fi putut fi exercitate în cazul pregătirii ei. Totul decurgea atît de simplu! Vara fe­meia culegea o poală de vişine, le pu­nea la foc, uneori punea şi o mînă de za­hăr în fiertura respectivă, alteori se baza numai pe dulceaţa fructelor, şi o punea pe masă, împreună cu mămă­liga, care era, ca pondere, cel mai important aliment care asigura hrana ţăranului".

Exemplele ar putea continua, fiindcă, fără îndoială, din puţinul pe care îl avea ţăranca română reuşea să potolească foamea unei familii nu­me­roase. Iar dacă vreţi să aflaţi mai mult, vă invit să vizitaţi Muzeul Ţă­ra­nului Român şi să frunzăriţi cărţile în care sînt strînse reţete adunate în urma cercetărilor de teren.


Verbul "a găti"

Un cercetător – fie el din orice do­meniu – se simte tentat să "dez­ghioa­ce" informaţiile pe care le deţine, în căutarea unor sensuri, a unor semnificaţii ce poate au trecut neobservate pînă atunci. "Am observat la ţăranca română o grijă specială pentru a împodobi bucatele", ne spune Georgeta Roşu. "«A împodobi mîncarea» – în sensul că unei supe sau unei ciorbe întotdeauna aveau grijă să i se pună zarzavaturile foarte frumos to­cate, să se pună mai la urmă verde­ţu­rile şi acele zarzavaturi care prin fierbere nu trebuiau să se degra­de­ze prea mult pentru ca, o dată pusă în farfurie, mîncarea să fie şi atră­gătoare. Şi poate că nu este chiar întîmplătoare relaţia dintre «a găti», verbul care presupune pregă­tirea hranei, şi «a găti», verbul care se referă la înfrumuseţare, la gătire. Întotdeauna m-am gîndit la acest raport şi chiar în expoziţia pe care am făcut-o avem o secţiune care se referă la preocuparea pentru a împodobi, a înfrumuseţa felul de mîncare pe care îl găteşte femeia".



Luteniţă

Ingrediente: 12 roşii, 3 cepe, ulei, pătrunjel verde, ardei iute.

Preparare:
Se aleg roşii mari, cărnoase şi foarte bine coapte. Se spală şi se pun într-o tavă de aramă. Se dă tava la cuptor, la foc potrivit. Cînd zeama de la roşii a secat şi roşiile au căpătat o culoare maronie le scoatem şi le lăsăm să se răcească. Apoi li se scot pieliţele şi le punem într-un castron de pămînt. Se zdrobesc cu lingura, adăugăm uleiul, ceapa tocată mărunt, pătrunjelul verde tocat şi ardeiul iute tăiat rondele. Se mănîncă rece cu pîine caldă, proaspăt scoasă din cuptor.  Reţetă de Maria Mitulescu, Gîldău, Călăraşi, 1984
Citeşte mai multe despre:   muzeul ţăranului român

 



Mai multe titluri din categorie

Chefi la cuţite, din nou lider de audienţă pe toate segmentele de public

Chefi la cuţite, din nou lider de audienţă pe toate segmentele de public
Galerie Foto Şi miercuri seara telespectatorii au ales Chefi la cuţite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență atât la nivelul publicului comercial, cât şi la nivelul publicului urban şi naţional....

Un salvator montan parcurge până la 50 de kilometri zilnic

Un salvator montan parcurge până la 50 de kilometri zilnic
Galerie Foto Drumețiile  montane, cățărarea și sporturile de iarnă sunt spectaculoase, dar și periculoase. Din păcate, riscurile sunt luate în calcul de puțini dintre cei care le practică. Mii de oameni sunt...

De 1 Decembrie, Antena 1, lider incontestabil de audienţă, întreaga zi şi în Prime Time, pe toate targeturile

De 1 Decembrie, Antena 1, lider incontestabil de audienţă, întreaga zi şi în  Prime Time, pe toate targeturile
Galerie Foto De 1 Decembrie, telespectatorii au preferat programele speciale ale Antenei 1, încã de la primele ore ale dimineţii şi pânã târziu în noapte. Antena 1 conduce detaşat topul audienţelor, atât în Prime Time,...

Jocuri românești pentru această iarnă

Jocuri românești pentru această iarnă
Cum iarna aceasta probabil vom sta mai mult pe acasă, nu cu prieteni sau familia extinsă, m-am gândit că ne-ar prinde bine niște idei de umplut timpul. Și am ales câteva jocuri create de români, pe lângă clasic...

Singapore aprobă comercializarea cărnii de pui crescută în laborator

Singapore aprobă comercializarea cărnii de pui crescută în laborator
Unul  dintre cele mai dezvoltate state ale lumii, Singapore, a aprobat comercializarea cărnii de pui crescută în laborator. Este prima aprobare la nivel mondial de către o țară, a vânzării a ceea ce se nume

Personalități legendare vin la iUmor pentru un roast istoric, astăzi, la Antena 1

Personalități legendare vin la iUmor pentru un roast istoric, astăzi, la Antena 1
Galerie Foto Edițiile speciale de sărbătoare continuă astăzi, de Ziua Națională a României, de la ora 17.00, la Antena 1 într-o ediție cu totul specială atât pentru jurați, cât și pentru cei de acasă! Delia, Cheloo...

Agențiile speră să revină în forță rezervările timpurii

Unele agenții de turism din România au înregistrat o ușoară creștere a vânzărilor în regim „early booking”, după ce a fost anunțată campania de vaccinare împotriva COVID-19. Schimbarea de comportament a...

Vacanța pe pârtie 

Vacanța pe pârtie 
Galerie Foto Deși unele localități intră în carantină, de la o zi la alta, românii nu renunță la vacanțele de iarnă. Cele mai căutate destinații sunt stațiunile montane în care se pot practica și sporturi pe...

Chefi la cuţite, din nou lider de audienţă

Chefi la cuţite, din nou lider de audienţă
Galerie Foto Luni seara telespectatorii au fost cu ochii pe confruntarea de la  Chefi la cuţite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență atât la nivelul publicului comercial, cât şi la nivelul...

A fost ziua dorinţelor împlinite la Antena 1, în cadrul galei Ajut eu! Gala-maraton Ajut eu!, lider incontestabil de audienţă

A fost ziua dorinţelor împlinite la Antena 1, în cadrul galei Ajut eu! Gala-maraton Ajut eu!, lider incontestabil de audienţă
Galerie Foto Gala-maraton Ajut eu! a revenit ieri, în zi de sărbătoare, cu o nouă ediţie care le dă șansă românilor de pretutindeni să schimbe destine şi să trăiască din nou emoţia binelui. Timp de 5 ore,...

(P) Pachete băuturi, kituri party pentru acasă - cele mai mici prețuri online la băuturi alcoolice

(P) Pachete băuturi, kituri party pentru acasă - cele mai mici prețuri online la băuturi alcoolice
Magazinul online gourmetGIFT.ro a extins în ultima perioadă categoria de bauturi alcoolice și a introdus pe website tot mai multe pachete de băuturi, kituri la prețuri foarte convenabile. Toate produsele sunt...

Emisiunea a fost urmărită de peste 2.3 milioane de telespectatori, Cea de-a 12-a gală Te cunosc de undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Emisiunea a fost urmărită de peste 2.3 milioane de telespectatori, Cea de-a 12-a gală Te cunosc de undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto Cea de-a 12-a gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de AMI, cu o excelentă transformare în Nicole Scherzinger, a fost aseară lider de audiență atât la nivel naţional,...

Alessandra Stoicescu şi Mihai Morar prezintă gala-maraton Ajut eu! „Din bine se face un lanţ nesfârşit!”

Alessandra Stoicescu şi Mihai Morar prezintă gala-maraton Ajut eu! „Din bine se face un lanţ nesfârşit!”
Galerie Foto Astăzi, când postul Antena 1 împlineşte 27 de ani de existenţă pe piaţa media, proiectul ambiţios Ajut eu! revine cu o nouă ediţie în care românii de pretutindeni au din nou posibilitatea să schimbe destine...

Mihai Bendeac, în genunchi în fața Rodicăi Popescu Bitănescu la iUmor: ”A fost absolut minunată!”

Mihai Bendeac, în genunchi în fața Rodicăi Popescu Bitănescu  la iUmor: ”A fost absolut minunată!”
Galerie Foto Actrița Rodica Popescu Bitănescu este o apariție surprinzătoare care îi va lua la roast pe jurații iUmor, duminică, de la ora 20.00, la Antena...

Acces Direct, ediţie specială de 1 Decembrie, de la ora 14:00 la Antena 1

Acces Direct, ediţie specială de 1 Decembrie, de la ora 14:00 la Antena 1
Galerie Foto Pe 1 Decembrie, de Ziua Naţionalã a României, Mirela Vaida le aduce telespectatorilor o ediţie specială a emisiunii Acces Direct. Armin Nicoară, Georgiana Lobonţ, Constantin Enceanu, Mariana Ionescu...
Serviciul de email marketing furnizat de