x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Pentru rinichi sanatosi

Pentru rinichi sanatosi

30 Noi 2004   •   00:00

RETETA CU ADRESA
Multi dintre cititorii nostri ne-au sugerat sa acordam o atentie deosebita afectiunilor renale, pentru ca acestea sunt foarte frecvente printre romani.

Cartofi umpluti cu sunca presata

INGREDIENTE
  • 8 cartofi de marime medie
  • 160 gr sunca presata
  • 40 gr unt
  • o lingurita faina
  • 80 ml lapte
  • 80 gr urda
  • o legatura patrunjel

    PREPARARE: Se curata cartofii, se spala, apoi se pun la cuptor, pe plita, sa se coaca. Dupa ce se racesc, se taie in partea superioara un mic capac, pe unde se scoate miezul cu ajutorul unei lingurite. Se prepara un sos, dizolvand faina in lapte si amestecand-o cu untul. Acest sos se amesteca bine cu miezul pisat de cartofi si cu sunca, tocata marunt, apoi se omogenizeaza. Se umplu cartofii cu compozitia obtinuta, se aranjeaza intr-o cratita, se presara cu urda, se stropesc cu unt topit si se introduc la cuptor pentru cinci minute. Se servesc calzi, ca aperitiv.

    Crochete de cartofi cu branza de vaci

    INGREDIENTE
  • 400 gr cartofi
  • 60 gr branza de vaci
  • doua oua
  • 3 linguri de faina
  • doua lingurite de pesmet
  • 100 gr smantana
  • 30 gr unt

    PREPARARE: Se fierb cartofii in coaja, apoi se scot, se curata si se trec prin sita. Piureul obtinut se amesteca bine cu un galbenus, faina, branza de vaci si un praf de sare. Din aceasta compozitie, se modeleaza un baton lunguiet, care se taie in bucatele lungi de aproximativ 5 centimetri. Acestea se tavalesc prin faina, apoi prin ou batut si, in cele din urma, prin pesmet, dupa care se prajesc intr-o tigaie cu unt infierbantat. Se servesc calde, ca aperitiv, cu cate o lingura de smantana alaturi.

    Ciorba taraneasca de pui

    INGREDIENTE
  • 500 gr carne de pui
  • 5 rosii
  • 200 gr fasole verde
  • doi morcovi
  • o radacina de albitura
  • o ceapa mica
  • doi ardei grasi
  • 400 ml bors
  • 40 ml ulei
  • o legatura de patrunjel
  • o legatura de leustean

    PREPARARE: Se pune carnea la fiert in apa rece cu putina sare, se spumeaza si se micsoreaza focul. Se curata si se spala fasolea verde, morcovii, albitura, ceapa si ardeiul gras, apoi se toaca marunt si se pun sa se inabuse in ulei cu putina apa. Cand carnea e pe trei sferturi fiarta, se adauga legumele inabusite, lasandu-se sa fiarba impreuna inca un sfert de ora. Intre timp, se fierbe borsul, se lasa pana clocoteste, apoi se ia de pe foc si se strecoara, adaugandu-se in ciorba la sfarsit, impreuna cu rosiile taiate in patru. Se lasa pana mai clocoteste o data. Se serveste fierbinte cu verdeata tocata.

    SPARANGHELUL
    Sparanghelul este o planta perena de gradina, care apartine familiei liliaceelor. Pe langa faptul ca ajuta la echilibrarea sistemului cardiovascular, este considerat si un diuretic natural. Are un nivel scazut de sodiu si e o foarte buna sursa de potasiu. Profilul de minerale, combinat cu un aminoacid activ continut de aceasta planta, ii confera un efect diuretic foarte puternic. Si, ca si cum nu ar fi de-ajuns, sparanghelul nu contine deloc grasimi si nu are colesterol.
  • ×