x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Perlele anului

Perlele anului

28 Dec 2004   •   00:00

BARUL CASEI

VERONICA GUZUN

Asociem Revelionul cu ninsoarea si focurile de artificii. E ca intr-o poveste. Cele mai frumoase, cele mai misterioase si cele mai fericite momente sunt legate de clipa cand sampania "explodeaza" si se revarsa din sticla spumegand. In prima secunda a noului an iti pui o dorinta si o inghiti cu primul val de sampanie. In acel moment, fiecare din noi este copil si crede in minuni.

De sute de ani, sampania este vinul bunei dispozitii si al sarbatorilor.

Cand in secolul al XVII-lea calugarul Dom Perignon de la Manastirea benedictina Hautvillers a degustat pentru prima data bautura, a spus: "Veniti repede, fratilor, eu beau stele!". De atunci, oamenii au invatat sa bea stele.

Vinul spumos isi incepe istoria cu aceasta exclamare a calugarului francez. Exista insa si dovezi care arata ca acest fel de vin exista si acum un milion de ani. In prezent se considera ca provine dintr-o zona secetoasa a Frantei, Champagne. De acolo si denumirea vinului. Locuitorii regiunii au descoperit cum sa prepare vin alb din struguri de Pinot Noir. Tot ei au explicat stiintific ca acele margelute de aer din vin apar in urma opririi fermentarii in timpul iernii si a refermentarii in sticla pe timp de primavara. Abia dupa al doilea razboi mondial sampania a devenit foarte populara, fiind simbolul sarbatorilor.

ISTORIE. Pe parcursul anilor, vinul spumos a fost pastrat in diferite sticle. In prezent, exista zece marimi standard. Denumirile unor sticle sunt originale si deloc intamplatoare. Ele poarta numele unor regi din istoria antica sau ale unor personalitati biblice.

Cea mai mare sticla se numeste Nabucodonosor, dupa numele unui rege babilonian, si are capacitatea de 15 litri. Balthazar a fost regent al Babiloniei, iar sticla ce-i poarta numele are 12 litri. Salmanzar (regele Asiriei) are 9 litri. Matusalem (patriarh biblic) - 6 litri. Rehoboam (fiul lui Solomon, regele Iudeii) - 4,5 litri. Jeroboam (primul rege al Israelului) - 3 litri. Magnum (un detectiv dintr-un serial politist american, difuzat in anii ’80) are capacitatea de 1,5 l. Sticla traditionala are 750 ml. Dar sunt si altele mai mici: o jumatate sau un sfert din aceasta cantitate.

SECRETE. Exista mai multe tipuri de sampanie, care se prepara dupa tehnologii diferite. Sampania "non vintage" se obtine din amestecul a 30-40 de vinuri diferite, din mai multi ani, obtinandu-se un "stil al casei". Acest tip de sampanie se vinde abia dupa 15 luni de maturare, atunci cand ea devine mai bogata in gust si aroma. Pentru sampania Vintage se foloseste recolta stransa intr-un singur an. Procesul de maturare dureaza 39 de luni. Vinul spumos Rose se face prin macerarea strugurilor negri si printr-un procedeu special mustul se deschide la culoare. Casele de sampanie fac uneori din recolta unui singur an o sticla speciala. Se deschide doar la ocazii deosebite si este mascota casei. Acest tip de vin spumos este numit Prestige si e de trei ori mai scump decat cele obisnuite.

"Sampanie? O beau cand sunt fericita si cand sunt trista. Uneori o beau cand sunt singura. Iar daca am companie o consider obligatorie. Ma alint cu ea cand nu mi-e foame si o beau cand vreau sa mananc. In alte cazuri nici nu ma ating de ea, doar daca imi e sete"
Casa de sampanie Bollinger

"In Franta si in intreaga lume, sampania rimeaza cu eleganta si rafinamentul. Ea este ambasadorul privilegiat al calitatii, al indemanarii si al artei de a trai. Bogatia trecutului nostru este o promisiune pentru viitor"
Casa de Sampanie Perrier Jouet

×
Subiecte în articol: şampanie