x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Peşte pe toate gusturile

Peşte pe toate gusturile

20 Iun 2007   •   00:00

Dacă vă este dor de mare şi mai ales de măncărurile din peşte, o seară la Restaurantul Mythos din Bucureşti ar putea să vă mai aline dorul. Patronul restaurantului, Evangelos Vasilaropoulos, ne spune care sunt cele mai apetisante şi mai la modă preparate din peşte, pe care le pregăteşte pentru romăni, dar şi pentru străinii care ne vizitează ţara.

De ce in meniul restaurantului dumneavoastră peştele este vedeta? Am vrut să aduc mai aproape marea şi in special Marea Mediterană, deoarece aproape toţi peştii sunt aduşi din Salonic. Romănii au inceput să aibă gusturi rafinate, iar peştii de acolo sunt mai suculenţi, mai gustoşi şi au mai puţine oase.

Â

Specialităţi

Ce preparate ne recomandaţi? Doamnelor le-aş recomanda calamar umplut cu legume şi brănză feta pe grătar, alături de sosul special de lămăie, creveţi făcuţi in cuptor, cu sos de vin roşu, puţin picant. Şi caracatiţa la grătar este foarte bună; pentru domni: biban, dorada, barbun sau dentex pe grătar, simple sau cu sos de lămăie.

Ce condimente folosiţi la aceste delicatese? Rozmarinul, oregano şi menta sunt cele mai indicate la preparatele din peşte. Se potrivesc foarte bine cu sosul din ulei şi lămăie. In general le aduc din Grecia, pentru că acolo au o aromă mai puternică.

Ce măncăruri din bucătăria romănească vă plac? Bucătăriile noastre se aseamănă foarte mult. Dar de aici, din Romănia, imi plac mititeii, sarmalele şi cărnăciorii. Ţuica este la fel de bună ca şi tzipuro al nostru. Atunci cănd la restaurant sunt nunţi sau botezuri, cele două gastronomii se combină perfect.

Calamar cu roşii şi brănză feta

Ingrediente: un calamar, 300 g roşii, 300 g brănză feta, oregano, sos de soia, puţin coniac, ulei de măsline, sare, piper; pentru sos: ulei de măsline, sare, piper, o lămăie, rozmarin şi oregano.

Preparare: Roşiile se pasează şi se amestecă foarte bine cu puţin ulei şi condimente. Se adaugă brănza, sosul de soia şi coniacul. Se umple calamarul cu această compoziţie. Se pune pe grătar pentru 10 minute. Pentru sos se amestecă bine ingredientele. Calamarul se serveşte alături de sos.

Taina bucătarului

Calamarul trebuie să fie intotdeauna proaspăt. Dacă se respectă această regulă şi se adaugă puţină dragoste, măncarea va fi delicioasă.

×
Subiecte în articol: recomandarea saptamanii