x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Poftiţi la masă… pe stradă!

Poftiţi la masă… pe stradă!

de Simona Chiriac    |    14 Ian 2009   •   00:00

La lăsarea serii, poţi întâlni din loc în loc tineri care iau masa în oraş. Până aici nimic surprinzător, numai că sunt aşezaţi pe trotuar sau pe scările magazinelor, iar în loc de farfurii au punguţe, strânse la gură cu elastic, prin care întrezăresc legume, sosuri sau carne.



Stau de vorbă şi mănâncă, într-o atmosferă atât de lejeră, încât pare a fi cel mai firesc lucru din lume. Din când în când sorb cu paiul sucuri de fructe proaspăt stoarse, puse şi ele… tot în punguţe. Aşadar, într-o mână masa de seară, în alta băutura preferată.

CINA, LA ALEGERE
Este foarte uşor să-ţi astâmperi foamea atunci când te plimbi pe străzile Bangkokului, pe care se înşiră o mulţime de tarabe. La lumina moale a becurilor îţi poţi încropi o masă în toată regula. Dacă nu ştii thailandeză, e suficient să arăţi cu degetul cee ce ţi se pare interesant. Satay din carne de pui sau porc (bucăţele de carne marinată, care se înfig pe un beţişor de lemn şi se apoi se frig), servite cu sos iute cu alune sau sos de soia, alături de o porţie zdravănă de legume proaspete. Som Tum, o salată cu papaya, fasole, chili, lămâie, sos de peşte şi zahăr de palmier. Poţi să aşezi alături de ea tăiţei de orez sau orez fiert.
Unele dintre ingredientele preparatelor thailandeze  sunt pisate într-un mojar de lemn, chiar în faţa ta, bucătarul amator întrebând din priviri cât de mult chili să pună, sau dacă să adauge sau nu creveţi. Pentru thailandezii fără familie sau foarte ocupaţi, vânzătorii de mâncare reprezintă salvarea lor. Două-trei punguţe şi… masa este gata să fie servită!


Mâncare la... pachet

Dacă nu ai dispoziţia necesară să-ţi creezi propriul preparat, sau dacă te bazezi foarte tare pe recomandările "bucătarilor amatori", vei alege dintre sutele de punguţe cu supe, salate, felul doi sau orez fiert învelit în frunze de palmier. S-ar putea chiar să ai o surpriză, descoperind ceva nou, de care nici nu aveai habar că există. La desert, caserole din plastic cu felii sau bucăţi de fructe proaspete, alături de care vânzătorul îţi strecoară şi un păhărel cu un amestec special pentru fructe: chili uscat, sare şi zahăr. Preţurile sunt atât de mici (nu cu mult peste un dolar), încât oricine îşi permite să ia în fiecare zi masa pe străzile din Bangkok.

×
Subiecte în articol: asia gurmandă