x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Postul ca la jieni

Postul ca la jieni

de Max Gourmet    |    29 Mar 2006   •   00:00
Postul ca la jieni

Cine nu stie ca Iancu Jianu a fost haiduc? Unul care avea treaba cu boierii necinstiti, facand dreptate acolo unde n-ajungea legea? S-a scris ca era scund, dar frumusel si plimbaret prin Bucurestiul veacului al XIX-lea, unde a si fost prins de arnauti.

CRONICA DE RESTAURANT
Cine nu stie ca Iancu Jianu a fost haiduc? Unul care avea treaba cu boierii necinstiti, facand dreptate acolo unde n-ajungea legea? S-a scris ca era scund, dar frumusel si plimbaret prin Bucurestiul veacului al XIX-lea, unde a si fost prins de arnauti. Condamnat la moarte, a fost iertat, pentru ca o fata de neam l-a cerut de sot. Jianu a renuntat la haiducie, devenind un boiernas, proprietar de case la Bucuresti si Craiova. Povestea romantica a eroului de film i-a impresionat pe intreprinzatorii moderni, care s-au grabit sa-i puna numele carismatic pe firma unui local din buricul targului.

Casa Jienilor ar fi, prin urmare, locul de intalnire al urmasilor urmasilor, haiduci din oastea Jianului. Amanuntul e important, pentru ca justifica de ce jienii de astazi nu mai seamana cu cei de ieri. Nici restaurantul nu are cine stie ce legatura cu secolul si doar caldura din interiorul casei vechi, tip vagon, sau lemnul folosit din abundenta de decorator dau, oarecum, intimitatea altei epoci. In rest, intalnim toate metehnele restaurantelor romanesti postrevolutionare, de la televizorul de deasupra capului - la care chelnerii urmaresc meciul de etapa - , la fotografiile de Bucuresti interbelic - fara legatura cu altceva decat cu ele insele - si pana la furculitele de inox, asezate in dreapta farfuriei, deasupra lingurilor.

DE POST. Am ales Casa Jienilor pentru ca e singurul care propune un meniu de post coerent si, in mare, cred ca n-am gresit. Luand exemplul vecinilor de masa, care tocmai servisera cate o supa si un nectar de fructe, am incercat si eu un cocteil, dar mai putin exploziv. Dupa o fasole batuta cu garnitura de ceapa rosie, castraveti, rosii si ardei, am primit o crema de legume cu crutoane, impecabila, cum numai in copilarie mi s-a mai dat. Am cerut apoi grill de legume, cu dovlecei, vinete si rosii, facandu-ma ca nu observ conopida inca inghetata, semn al grabei bucatarului de a nu ma mai vedea flamand. Felul urmator, ciuperci umplute, n-avea cum sa-mi potoleasca foamea, oricat de bine vor fi fost perpelite champinioanele si oricat mi-as fi aratat eu multumirea in fata chelnerului, bucuros sa ma serveasca si cu un copusor de Riesling de Ceptura - vinul casei. Desertul - doua mere coapte - a fost de-a dreptul dietetic, pentru ca fructele se muiasera doar putin in jurul cozii, iar zaharul fusese rationalizat la sange, amanunt care-ntr-adevar avea o legatura cu trecutul. Pe scurt, duceti-va la Casa Jienilor cu prietenii, cu rudele, cu vecinii; nu riscati o masa de protocol sau o cina la care va decideti, in sfarsit, sa faceti mult asteptata cerere in casatorie. Nu riscati, chiar daca Jianului i-a mers. Norocul e trecator… Sa auzim de (mai) dulce !

NOTELE LUI MAX
Casa Jienilor
Str. Fainari nr. 5, Bucuresti
  • Mancare - 2/5
  • Servire - 2/5
  • Ambianta - 2/5
  • Pret - 2/5
  • DE GUSTIBUS
    DOVLECEI, CONOPIDA SI VINETE PANE. Cu sos de rosii si usturoi, legumele gatite astfel ar fi fost gustoase daca pesmetul nu s-ar fi rumenit peste masura in uleiul folosit cine stie a cata oara. Si, parca presimtind razvratirile ulcerului rebel, bucatarul a trimis la masa un mujdei cu vagi urme de usturoi.

    Pret: 8 RON

    ×