x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Preparate din carne

Preparate din carne

06 Aug 2008   •   00:00

Brioşe cu carne

600 g făină, 125 g unt, 270 ml lapte dulce, 3 ouă, 25 g drojdie, 200 g prosciutto, 200 g kaizer, 50 g parmezan, o jumătate de linguriţă de sare, o linguriţă de zahăr tos, piper, pătrunjel, roşii

Brioşe cu carne

600 g făină, 125 g unt, 270 ml lapte dulce, 3 ouă, 25 g drojdie, 200 g prosciutto, 200 g kaizer, 50 g parmezan, o jumătate de linguriţă de sare, o linguriţă de zahăr tos, piper, pătrunjel, roşii

1 Într-o oală se pun laptele dulce, untul tăiat cuburi şi sarea. Se pun pe foc şi se lasă pînă se încălzesc, dar fără să se fiarbă.

2 Se adaugă drojdia, zahărul tos, două ouă, se toarnă peste făina cernută şi se frămîntă pînă rezultă un aluat potrivit de tare.

3 Se acoperă cu un şervet de bucătărie, se lasă să dospească 30 de minute şi se împarte în bucăţi egale.

4 Kaizerul şi prosciutto se taie în bucăţi mici şi se prăjesc într-o tigaie fără ulei. Se lasă să se răcească, se amestecă împreună cu pătrunjel tocat şi parmezan ras.

5 Se întind bucăţile de aluat, se pune umplutură în mijloc, li se dă formă de bilă şi se aşază într-o tavă tapetată cu hîrtie de copt unsă cu unt.

6 Se lasă să crească 10 minute, se ung cu ou bătut, se decorează cu pătrunjel şi se coc 30-45 de minute la foc potrivit.

Sfat: Brioşele se pot servi atît fierbinţi, cît şi reci, cu salată de roşii şi pătrunjel.
Băutura: Cadarcă de Miniş


Pui cu prosciutto şi mazăre

4 piepturi de pui, 16 felii de prosciutto, 4 căţei de usturoi, 400 g mazăre, 150 g parmezan, 200 ml vin alb demisec, 250 ml smîntînă, o legătură de mărar, două fire de rozmarin, ulei de măsline, sare, piper, cartofi albi, cartofi dulci

1 Piepturile de pui se dezosează, se taie în jumătăţi şi se spală. Se scurg de apă, se ung cu ulei, se condimentează, se presară cu rozmarin tocat şi se înfăşoară în feliile de prosciutto.

2 Se aşază într-o tavă, se toarnă vinul alb, o cană cu apă, se presară usturoiul curăţat de foi şi feliat.

3 Se acoperă tava cu folie de aluminiu, se introduce în cuptor şi se lasă 30 de minute.

4 Se îndepărtează folia şi se lasă pînă cînd feliile de prosciutto încep să se topească.

5 Se face un sos din smîntînă, mărarul tocat, puţin parmezan ras, sare şi piper.

6 Mazărea se fierbe în apă cu sare, se scurge, se amestecă cu sosul de smîntînă şi se serveşte alături de piepturile de pui, presărate cu restul de parmezan ras.

Sfat: Piepturile de pui se mai pot servi cu cartofi albi fierţi sau cartofi dulci copţi.
Băutura: Fetească Neagră


Piept de pui cu legume

4 piepturi de pui, 500 g spanac congelat, o ceapă, un morcov, o ţelină,
500 g fasole verde, 300 g dovleac, 220 g unt, 500 ml apă, 100 ml ulei de măsline, 30 g făină, ojumătate de lămîie, un ou, sare, piper, orez alb

1 Piepturile de pui se dezosează, se taie în felii şi se prăjesc în uleiul de măsline. Morcovul şi ţelina se curăţă de coajă, se fierb şi se taie bucăţi.

2Fasolea verde se taie în bucăţi mai mici şi se fierbe. Dovleacul se curăţă de coajă, se taie bastonaşe şi se pune într-un castron.

3 Se topesc 100 g unt, se pune dovleacul şi se prăjeşte pînă se înmoaie. Se adaugă restul legumelor, se călesc zece minute, se condimentează şi se opreşte focul.

4 Ceapa se curăţă de foi şi se toacă mărunt, se căleşte în 100 g unt topit, se adaugă apa în care s-a dizolvat făina, sare şi piper.

5 Se fierbe pînă se îngroaşă, se adaugă sucul de lămîie amestecat cu gălbenuşul de ou şi se mai fierbe cinci minute.

6 Spanacul se fierbe, se scurge de apă, se amestecă cu untul rămas şi se serveşte alături de pui şi de legumele calde, stropite cu sosul alb.

Sfat: Ca garnitură se mai poate folosi şi orezul alb.
Băutura: Merlot


Salată de pui cu ciuperci

două piepturi de pui, 300 g ciuperci marinate, 500 g cartofi albi, 100 g fistic, o legătură de ceapă verde, 4 căţei de usturoi, 200 ml smîntînă, 200 ml lapte, muştar cu boabe, amidon, salată rucola, sare, piper, ulei de măsline, busuioc

1 Piepturile de pui se dezosează, se taie în bucăţi mici şi se condimentează.

2 Se prăjesc în ulei încins, se scot într-un castron şi se ţin la cald. Cartofii se curăţă de coajă, se spală, se fierb în apă cu sare, se taie cuburi şi se pun peste bucăţile de pui, împreună cu salata rucola, fisticul şi ciupercile marinate.

3 O lingură de amidon se adaugă peste laptele dulce şi smîntînă, amestecînd bine ca să nu se formeze cocoloaşe.

4 Ceapa şi usturoiul se curăţă de foi, se spală şi se toacă mărunt. Se călesc în puţin ulei încins, se micşorează flacăra şi se toarnă amestecul de amidon cu lapte.

5 Se amestecă încontinuu ca să nu se lipească de cratiţă, se condimentează şi se ia de pe foc.

6 Se adaugă o lingură de muştar cu boabe, busuioc tocat şi se amestecă.

Sfat:
Salata se serveşte caldă, alături de sosul de smîntînă cu muştar şi busuioc.
Băutura: Busuioacă de Bohotin

×
Subiecte în articol: sare ulei taie caiet de retete