x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Preparate din peşte

Preparate din peşte

03 Sep 2008   •   00:00

Picioare de crab cu orez picant - Medalion de peşte cu legume - Paste cu fructe de mare - Ştiucă cu legume



Picioare de crab cu orez picant

Incrediente:
275 g orez basmati, 450 g picioare de crab congelate, o ceapă, doi căţei de usturoi, două cuişoare, doi ardei capia, pastă de tomate, ghimbir ras, o lămîie, o lingură de amidon, o cană de apă, ulei, sare, piper, pătrunjel

Preparare:
1 Ceapa şi usturoiul se curăţă de foi, se spală şi se toacă mărunt. Ardeii se curăţă de seminţe, se spală şi se taie cubuleţe.

2 Se încing două linguri de ulei într-o cratiţă, se pun legumele tocate şi se călesc pînă devin aurii. Se adaugă o linguriţă de ghimbir ras, cuişoarele şi sucul de lămîie.

3 Se condimentează, se adaugă  o linguriţă de pastă de tomate, amidonul dizolvat într-o cană de apă şi se lasă să fiarbă pînă s-a îngroşat sosul.

4 Orezul se clăteşte cu apă rece pînă cînd se elimină tot amidonul, se fierbe în apă cu sare, se trece sub un jet de apă şi se lasă într-o strecurătoare.

5 Picioarele de crab se decongelează şi se prăjesc în ulei încins.

6 Se scot apoi pe un şervet absorbant şi se păstrează la cald, într-un castron acoperit.

Sfat: Orezul se serveşte împreună cu picioarele de crab şi sosul picant, presărate cu pătrunjel tocat.

Băutura: Riesling Italian


Medalion de peşte cu legume

Incrediente:
4 fileuri de peşte, un dovlecel, 3 cartofi, doi ardei capia, o cutie de bere blondă, 100 g făină, 50 g parmezan, doi căţei de usturoi, o lingură de pesto de rucola, o lămîie, ulei de măsline, sare, piper, salată rucola, oţet balsamic, pătrunjel

Preparare:
1 Fileurile de peşte se spală, se şterg cu un şervet absorbant şi se ung cu ulei.

2 Se condimentează, se aşază pe o folie de aluminiu, se presară pătrunjel tocat, se pun cîteva felii de lămîie şi se împachetează.

3 Se aşază pe un grătar încins şi se frig circa şapte minute pe fiecare parte. Cartofii se spală, se fierb pe jumătate, se lasă să se răcească puţin şi se curăţă de coajă.

4 Se taie cuburi, se aşază într-un castron împreună cu dovlecelul tăiat cuburi şi presărat cu sare.

5 Se lasă zece minute, se trec prin făină, se prăjesc în ulei încins şi se scot cu o spumieră. Se face un amestec din bere, sosul pesto, usturoiul pisat, ardeii capia tăiaţi cubuleţe, parmezanul ras, sarea şi piperul.

6 Se fierbe pînă scade puţin, se toarnă peste ingredientele prăjite şi se amestecă, avînd grijă să nu se sfărîme.

Sfat: Se servesc alături de fileurile de peşte şi o salată din rucola, oţet balsamic şi ulei.

Băutura: Fetească Albă


Paste cu fructe de mare

Incrediente:
600 g pui de caracatiţă, 500 g macaroane, doi ardei capia, 200 g mazăre, 100 ml vin alb sec, 50 ml rom, o jumătate de lămîie, 4 căţei de usturoi, oregano uscat, pastă de ardei iute, oţet, ulei de măsline, sare, piper, pătrunjel

Preparare:
1 Puii de caracatiţă se curăţă, se spală şi se taie în bucăţi mici. Se pun într-un castron cu apă şi o lingură de oţet, se acoperă şi se lasă să stea deoparte timp de 30 de minute.

2 Se stropesc cu ulei, se condimentează, se amestecă bine cu o lingură de oregano, ardeii capia tăiaţi cubuleţe şi se pun într-o tigaie.

3 Se prăjesc pînă cînd devin maronii pe toate părţile, se adaugă vinul alb şi romul, se acoperă cu un capac, se lasă să se evapore vinul, apoi se ia de pe foc şi se păstrează la cald.

4 Macaroanele se fierb în apă cu sare, se trec sub un jet de apă rece şi se pun într-un castron.

5 Se amestecă bine cu o linguriţă de pastă de ardei iute, sarea, usturoiul curăţat de foi şi feliat, sucul de lămîie, mazărea fiartă şi ingredientele din castron.

6 Se adaugă pătrunjel tocat mărunt, se amestecă şi se servesc imediat.

Sfat: Usturoiul se poate prăji o dată cu ardeiul şi caracatiţa.

Băutura: Riesling Italian


Ştiucă cu legume

Incrediente:
două ştiuci, 500 g fasole verde, 300 g morcovi baby, două cepe, o căpăţînă de usturoi, doi ardei capia, un ardei iute, două lămîi, 200 ml vin alb sec, ulei de floarea soarelui, sare, piper, pătrunjel, varză albă

Preparare:
1 Usturoiul se curăţă de foi, se spală şi se pisează. Se amestecă bine cu apă, sare şi se acoperă cu o farfurie.

2 Ştiucile se curăţă, se spală şi se condimentează. Se umplu în interior cu frunze de pătrunjel, felii de lămîie şi puţin ardei iute tocat.

3 Se aşază într-o tavă, împreună cu fasolea verde spălată şi tăiată în bucăţi mici, morcovii tăiaţi în jumătăţi sau lăsaţi întregi, ardeii tocaţi şi cepele feliate.

4 Se toarnă deasupra o cană de apă, vin alb, ulei şi se condimentează. Se acoperă cu folie de aluminiu, se introduce în cuptorul încins şi se lasă 20 de minute la foc potrivit.

5 Se îndepărtează folia, se verifică dacă s-au fiert legumele şi dacă mai este nevoie, se adaugă apă. Se mai lasă în cuptor încă zece minute.

6 Se scot din tavă într-un vas înalt, se toarnă deasupra mujdeiul şi se lasă acoperite zece minute.

Sfat: Se serveşte fierbinte, presărat cu verdeaţă tocată şi salată de varză.

Băutura: Pinot Gris

×