Tartă cu stafide şi pere - Dulciuri cu zmeură - Dulciuri fantezie - Prăjitură cu ciocolată albă
Tartă cu stafide şi pere
Incrediente:4 ouă, 130 g făină, 125 g zahăr tos, 100 g unt, 50 g stafide, 200 g ciocolată albă, două pere, vin alb dulce, două pliculeţe zahăr vanilinat, ghimbir ras, bicarbonat, sare, suc de lămîie, frişcă, compot de struguri
Preparare:
1 Perele se spală, se curăţă de coajă, se îndepărtează căsuţa cu seminţe şi se taie cubuleţe. Se stropesc cu suc de lămîie şi se ţin într-un castron acoperit.
2 Într-un vas înalt se pun untul moale, ciocolata albă topită la bain-marie, zahărul tos, zahărul vanilinat şi un praf de sare.
3 Se mixează pînă cînd capătă aspectul unei creme, se adaugă ouăle, două linguri de vin dulce, o jumătate de linguriţă de ghimbir ras şi o linguriţă de bicarbonat.
4 Se mixează, se adaugă făina, stafidele şi perele cu sucul de lămîie.
5 Se amestecă, se toarnă într-o tavă unsă cu unt şi presărată cu făină, se introduce în cuptor şi se coace 30-45 de minute la foc potrivit.
6 Se lasă să se răcească zece minute în tavă, se scoate, se taie cuburi sau bucăţi mai mari şi se serveşte imediat.
Sfat: Se poate servi şi rece, cu frişcă sau compot de struguri.
Băutura: Muscat Ottonel
Dulciuri cu zmeură
Incrediente:300 g unt, 170 g zahăr tos, 450 g făină, 3 ouă, două pliculeţe zahăr vanilinat, ghimbir ras, pudră de scorţişoară, o jumătate de pliculeţ praf de copt, sare, esenţă de lămîie, 300 g zmeură, mentă verde, zahăr pudră, frişcă, pepene roşu
Preparare:
1 Zahărul tos, zahărul vanilinat şi un praf de sare se amestecă bine cu untul moale.
2 Se mixează pînă devine ca o cremă omogenă, se adaugă un vîrf de linguriţă de pudră de scorţişoară şi o linguriţă de ghimbir ras.
3 Se adaugă ouăle, esenţa de lămîie după gust, praful de copt şi făina. Se frămîntă pînă rezultă un aluat potrivit de tare, se acoperă cu folie alimentară şi se introduce la rece pentru 30 de minute.
4 Se întinde aluatul într-o foaie potrivit de groasă, se taie rondele cu o cană şi, în mijlocul fiecărei rondele, se pun cîte un fruct de zmeură şi o frunză de mentă presată puţin ca să-şi intensifice aroma.
5 Se acoperă zmeura cu aluat, li se dă formă de bile şi se aşază pe o tavă tapetată cu hîrtie de copt.
6 Se introduce tava în cuptor şi se coc 10-15 minute la foc potrivit. Se scot, se lasă să se răcească şi se presară zahăr pudră.
Sfat: Se servesc reci sau calde cu frişcă sau salată de pepene roşu.
Băutura: Cafea
Dulciuri fantezie
Incrediente:500 g făină, 350 ml iaurt, două ouă, două pliculeţe zahăr vanilinat, 50 g zahăr, două linguri de miere, 20 g drojdie, 50 g unt, un vîrf de linguriţă de sare, 100 g fructe confiate, 100 g rahat, esenţă de rom, scorţişoară, cuişoare, cardamom
Preparare:
1 Drojdia se dizolvă în puţină apă caldă, se amestecă bine cu iaurtul, zahărul tos, mierea şi sarea.
2 Se adaugă untul topit şi răcit, un ou, zahărul vanilinat şi esenţă de rom după gust.
3 Se amestecă, se toarnă peste făina cernută şi se frămîntă pînă rezultă un aluat potrivit de tare. Se adaugă fructele confiate şi rahatul, toate tăiate cubuleţe, se frămîntă încă cinci minute ca să se încorporeze bine fructele şi se lasă să crească la loc cald.
4Cînd şi-a dublat volumul se întinde o foaie groasă şi se decupează rondele cu o cană.
5 Fiecare rondea se decupează în mijloc cu un pahar mai mic, se aşază într-o tavă tapetată cu hîrtie de copt unsă cu ulei şi se lasă să mai crească zece minute.
6 Se ung cu ou, se introduc în cuptor şi se coc timp de 20-30 de minute.
Sfat: În aluat se mai pot adăuga scorţişoară, cuişoare sau cardamon, toate pisate mărunt.
Băutura: Suc de fructe
Prăjitură cu ciocolată albă
Incrediente:un pachet foitaj, un borcan gem de corcoduşe, 400 g brînză de vaci,
500 ml frişcă, 150 g zahăr tos, o lămîie, 10 g gelatină, 200 g ciocolată albă, 100 g fulgi de porumb, lapte dulce
Preparare:
1 Foitajul se dezgheaţă la temperatura camerei, se întinde cu un sucitor şi se aşază într-o tavă stropită cu apă rece.
2 Se introduce în cuptor şi se coace la foc potrivit pînă devine auriu. Se scoate din tavă, se aşază pe un tocător şi se lasă să se răcească.
3 Gelatina se înmoaie cu apă rece, se dizolvă pe foc şi se lasă la răcit. Ciocolata se taie bucăţi mici şi se pune într-o oală la bain-marie.
4 Cînd s-a topit, se lasă să se răcească puţin şi se amestecă bine cu brînza de vaci.
5 Se adaugă zahărul tos, gelatina, frişca şi sucul de lămîie după gust. Se aşază foaia într-o tavă, se unge cu gemul de corcoduşe, se toarnă deasupra crema şi se nivelează.
6 Se presară fulgii de porumb pisaţi şi se introduce la rece pentru minim 30 de minute.
Sfat: Dacă crema de brînză este prea groasă, se poate adăuga puţin lapte dulce.
Băutura: Cappuccino
Citește pe Antena3.ro