x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Proiect pentru salvarea satului maramureşean

Proiect pentru salvarea satului maramureşean

de Maria Belu    |    18 Feb 2010   •   00:00
Proiect pentru salvarea satului maramureşean

Mănăstiri şi biserici din lemn - adevărate bijuterii de artă populară -, cimitire vechi de sute de ani şi cetăţi dacice milenare care stau de veghe pe culmi, salbe de sate româneşti înconjurate de peisaje de vis, acesta este Maramureşul. Un imens muzeu în aer liber, care şi-a dăltuit în lemn istoria...



Este locul în care portul şi arta populară se păstrează ca nicăieri în România. Maramureşul este zona care a păstrat cel mai bine de-a lungul timpului obiceiurile legate de viaţă, de muncă şi de sărbătoare. Obiectele din lemn, decorate măiestru, însoţesc toate momentele importante ale vieţii, dar, de departe, cele mai fascinante sunt crucile, elemente de "comunicare" între cele două lumi: cea a viilor şi cea a morţilor.

Tradiţii şi obiceiuri
Asociaţia Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Ecologice Maramureş, organizaţie care-şi doreşte revigorarea satelor din zonă, a înfiinţat Asociaţia "Salvaţi Satul Maramureşean!", care are ca obiective principale, între altele: stimularea gospodarilor maramureşeni în vederea dezvoltării unei activităţi eficiente, care să ducă la creşterea bunăstării; stimularea dezvoltării unei agriculturi extensive şi ecologice care să protejeze flora şi fauna, să evite poluarea solului, a aerului, a apelor şi a pânzei freatice, care să consolideze mediul ambiant şi să fie o pârghie pentru protejarea ecosistemelor; facilitarea obţinerii documentelor necesare pentru realizarea produselor tradiţionale şi ecologice. De asemenea, asociaţia se implică şi în conservarea şi promovarea culturii tradiţionale a cântecului şi jocului specifice zonei; încurajarea sătenilor să-şi păstreze portul tradiţional, obiceiurile şi tradiţiile, iar tinerii să se stabilească la sate şi să dezvolte activităţi specifice mediului rural; să se dezvolte turismul rural prin atragerea turiştilor; consumatorii să folosească produse alimentare şi meşteşugăreşti realizate în satele maramureşene, pentru a determina prosperitatea ţăranilor, sprijinirea producătorilor agricoli şi a meşterilor populari în vederea vânzării propriilor produse direct cumpărătorilor etc.

Târg
Bucureştenii care doresc să-şi procure alimente tradiţionale din zona Maramureşului, diverse obiecte de uz gospodăresc direct de la producători şi să se delecteze cu cântece şi jocuri din zonă sunt aşteptaţi la Muzeul Ţăranului Român. "Considerăm că manifestarea care va avea loc în zilele de 20 şi 21 februarie la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti va demonstra valorile materiale şi spirituale ale satului maramureşean şi este o invitaţie pentru vizitatori de a se desfăta cu programul artistic şi cu produsele prezentate de maramureşeni", ne-a declarat Ioan Tătăran, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Ecologice Maramureş. "Totodată - a continuat el -, dorim ca acest eveniment să fie o pledoarie pentru satul maramureşean şi o invitaţie pentru doritori de a-şi petrece concediul pe frumoasele plaiuri maramureşene, în gospodăriile acestor oameni minunaţi", a conchis distinsul nostru interlocutor.

×
Subiecte în articol: românia culinară