x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Restrictii si multa imaginatie

0
Autor: Alina Ramona Anghel 15 Noi 2006 - 00:00
Restrictii si multa imaginatie
CAIET DE RETETE
Postul Craciunului este unul dintre posturile usoare ale anului. Abtinerea de la a manca "de dulce" reprezinta pentru unii o corvoada. In alte cazuri, se spune ca pentru unele persoane postul nu reprezinta decat o dieta, un mod de a elimina kilogramele acumulate. Dar postul este, inainte de toate, o apropiere de Dumnezeu, o comuniune care devine posibila atunci cand trupul omenesc este curatat de tot ce inseamna rau - atat alimentar, cat mai ales spiritual.

13 si 14 noiembrie au fost ultimele zile in care s-a mai consumat mancare de dulce - carne, branza, lapte si oua. De acum, singurele alimente permise sunt legumele, semintele si fructele, iar in zilele cu "dezlegare", pestele.

Desi este o perioada de restrictii alimentare, postul reprezinta si un timp in care trupul se curata de toxinele acumulate din cauza consumului de preparate ce contin multe proteine si a alimentelor bogate in amidon. Vitaminele sunt asimilate mult mai bine acum, deoarece nu intalnesc in cale nici o piedica, asa cum sunt grasimile animale.

Avem voie sa consumam peste doar 15 zile din cele 40 ale postului, dar in celelalte putem sa ne desfatam papilele gustative cu tot felul de preparate hranitoare, gustoase si care te imbie cu aspectul lor, chiar daca sunt de post. Ca sunt pregatite cu ulei (la dezlegari) sau fara, retetele nu trebuie sa fie facute doar pentru a avea cu ce umple stomacul. Nu trebuie sa uitam ca hrana in sine reprezinta o parte esentiala a vietii de zi cu zi. Fara ea nu am putea sa ne desfasuram activitatile cotidiene. Consumul limitat de alimente duce de multe ori la aparitia anemiilor, care in perioada postului sunt foarte periculoase.

Trebuie sa intampinam Ziua Sfanta cu bucurie si liniste in suflet, dar si cu un organism capabil sa faca fata eventualelor excese alimentare din ziua de Craciun si celor ce vor urma, mai ales in ziua in care anul se innoieste.

Placinta cu fasole verde

  • Ingrediente: un pachet de foitaj, 500 g fasole verde, doua cepe, 100 g masline fara samburi, 200 g ciuperci, sare, piper, ulei de masline.
  • Preparare: Cepele se taie pestisori, iar ciupercile in felii subtiri. Fasolea se taie bucati mai mici. Se toaca toate legumele cu un mixer, apoi se calesc in ulei incins. Se condimenteaza cu sare si piper dupa gust, apoi se lasa sa se raceasca. Se presara compozitia racita peste foitajul decongelat, se ruleaza si se asaza intr-o tava stropita cu apa rece. Se cresteaza deasupra un model dorit, apoi se introduce tava in cuptor si se coace placinta. Se serveste fierbinte sau rece.
  • Mancare de varza cu ardei si soia

  • Ingrediente: doua kg varza, 500 g rosii, doi ardei grasi, 100 g cuburi de soia, sare, piper, 100 ml ulei, doua foi de dafin, 4-5 boabe de piper, o jumatate de pahar cu bors, marar sau patrunjel.
  • Preparare: Cuburile de soia se fierb in apa fierbinte in care s-au adaugat putina sare si piper. Varza se curata de foile vestede si se taie pe jumatate. Se taie in fasii subtiri, se pune intr-o oala mare, se adauga apa, ulei si se fierbe. Cand varza este pe jumatate fiarta, se pun rosiile date pe razatoare, ardeii tocati, foile de dafin, boabele de piper si sarea dupa gust. Cand varza mai are de fiert zece minute, se adauga borsul si cuburile de soia. Se serveste fierbine, cu patrunjel sau marar tocat.
  • Tocana de soia

  • Ingrediente: 150 g cuburi de soia, 700 g rosii, doi ardei grasi, doua cepe, sare, piper, 4 boabe de piper, ulei, marar sau patrunjel.
  • Preparare: Cuburile de soia se pun la fiert cu un praf sare si boabele de piper. Se scot din apa si se lasa la scurs intr-o strecuratoare. Cepele se toaca marunt si ardeii se taie cubulete. Se incinge putin ulei intr-o tigaie, se adauga cepele, ardeii, sarea si piperul. Se lasa pana s-au inmuiat, se pun rosiile descojite si date pe razatoare. Cand sosul a inceput sa scada, se adauga cuburile de soia si se fierbe totul. Se serveste fierbinte, cu verdeata tocata deasupra.
  • Cuburi de gris cu menta

  • Ingrediente: 250 g gris, 700 ml apa, 100 g zahar tos, 4 linguri cu sirop de menta, 100 g stafide, doua pliculete cu zahar vanilinat, esenta de lamaie, coaja rasa de la o jumatate de lamaie, un varf de cutit cu sare, sirop caramel, fulgi de cocos, frunze de menta.
  • Preparare: Se pune apa la fiert intr-o oala mai mare, se adauga zaharul tos si sarea. Cand incepe sa fiarba, se pune grisul si se amesteca. Se fierbe 10-15 minute, apoi se indeparteaza oala de pe foc. Se adauga siropul de menta, zaharul vanilinat, coaja si esenta de lamaie. Se amesteca totul si se toarna intr-o tava stropita cu apa rece. Se lasa sa se raceasca, se taie in cuburi si se servesc cu sosul de caramel, fulgii de cocos si menta tocata.
  • Salata de toamna

  • Ingrediente: doi cartofi, o gulie, o ceapa, o conopida, o telina, 100 g masline fara samburi, un sfert de varza rosie, doua rosii, un ardei gras, sare, piper, ulei, suc de lamaie, marar.
  • Preparare: Conopida, telina si cartofii curatati de coaja se fierb si se taie in cuburi. Se adauga varza rosie taiata fideluta, ceapa, ardeii grasi si rosiile taiate in felii subtiri. Se presara maslinele, mararul tocat si gulia data pe razatoare. Se condimenteaza cu sare si piper, se toarna sucul de lamaie si uleiul, apoi se amesteca totul.
  • Romburi dulci

  • Ingrediente: un pachet cu foi de placinta, 500 g mere, 200 g miezuri de nuca macinate, 150 ml miere, doua pliculete cu zahar vanilinat, o lingurita cu praf de scortisoara, esenta de lamaie, coaja rasa de la o lamaie, 200 ml ulei de masline, 100 g fulgi de cocos.
  • Preparare: Foile se ung doua cate doua cu ulei de masline, se suprapun si se asaza intr-o tava unsa cu ulei. Se presara ultima foaie cu merele calite fara zahar si miezurile de nuca amestecate cu praful de scortisoara. Se taie sub forma de romburi, se introduce tava in cuptor si se coc. Se face un sirop din miere, esenta de lamaie, coaja de lamaie si zahar vanilinat. Cand sunt gata, se scot din cuptor si se toarna peste ele siropul si se presara fulgii de cocos.
  • Legume la cuptor

  • Ingrediente: 3 cartofi, doi dovlecei, doua cepe, doi morcovi, 500 g rosii, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, marar, o capatana de usturoi.
  • Preparare: Cartofii si morcovii se taie in felii rotunde, iar cepele - rondele. Dovleceii se taie in felii subtiri sau bastonase. Se toarna ulei intr-o tava, se asaza legumele taiate, iar deasupra se pun jumatate din cateii de usturoi pisati, rosiile taiate in felii sau pasate. Se condimenteaza cu sare si piper, se mai adauga putin ulei si apa cat sa ajunga la jumatatea legumelor. Se lasa sa fiarba si cand sunt gata, se servesc cu restul de usturoi pisat si amestecat cu putina apa, sare si verdeata tocata.
  • Prajitura cu gem si nuca

  • Ingrediente: un borcan cu gem de gutui sau mere, 150 g miezuri de nuca, 270 g margarina, 120 g zahar tos, 350 g faina, 100 ml apa, un varf de cutit cu sare, o jumatate de pliculet cu praf de copt, doua pliculete cu zahar vanilinat, esenta de lamaie, coaja rasa de la o lamaie, o lingurita cu pudra de scortisoara. Preparare: 250 g margarina se amesteca bine cu apa, zaharul tos, zaharul vanilinat si sarea. Se adauga praful de copt, esenta si coaja de lamaie. Se mixeaza totul, se toarna faina si se amesteca pana cand rezulta un aluat ce poate fi intins cu sucitorul. Se presara masa cu faina, se asaza aluatul si se intinde sub forma dreptunghiulara. Se tapeteaza o tava cu hartie de copt, se asaza foaia de aluat, se unge cu gem si se presara miezurile de nuca tocate marunt si amestecate cu scortisoara. Se introduce tava in cuptor si se coace prajitura.
  • Citeşte mai multe despre:   sare,   intr-o,   soia,   lămăie,   zahăr,   ulei,   piper,   varza,   ingrediente,   taie,   coaja,   tava,   preparare,   adauga

     

    Ştiri din .ro


    PUBLICITATE
     





    Mai multe titluri din categorie

    Cum să îți aranjezi singur grădina: sfaturi utile

    Cum să îți aranjezi singur grădina: sfaturi utile
    Timpul petrecut în grădină are o mulțime de efecte pozitive asupra sănătății fizice și mentale. Dacă te numeri printre norocoșii care au puțin spațiu verde în jurul casei, ar fi păcat să nu-l...

    Finala Mireasa, lider de audiență! Maria și Liviu sunt câștigătorii celui de-al treilea sezon!

    Finala Mireasa, lider de audiență! Maria și Liviu sunt câștigătorii celui de-al treilea sezon!
    Galerie Foto Finala celui de-al treilea sezon al emisiunii Mireasa, difuzată duminică, între orele 15.30 – 18.58, la Antena 1, a fost lider de audiență, atât pe publicul comercial din mediul urban, cât și la nivelul întreg...

    Atenție unde călătoriți. Coduri roşu și portocaliu de caniculă în Bulgaria

    Atenție unde călătoriți. Coduri roşu și portocaliu de caniculă în Bulgaria
    Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atenţionare de călătorie pentru Bulgaria, unde sunt în vigoare Coduri roşu și portocaliu de caniculă până marți. Ministerul Afacerilor Externe informează...

    (P) Patul, între decor și funcționalitate - preferați textile produse în România, de la Coneltex

    (P) Patul, între decor și funcționalitate - preferați textile produse în România, de la Coneltex
    Cu toții știm că patul din dormitor nu este doar de decor, ci îndeplinește un dublu rol. Atunci când vă doriți ca la finalul zilei să vă aruncați în patul confortabil și să vă simțiți ca într-o...

    Grecia pe lista roșie de COVID-19. Românii continuă să meargă în vacanțe

    Grecia pe lista roșie de COVID-19. Românii continuă să meargă în vacanțe
    În pofida restricțiilor impuse de la 1 august, prin intrarea Greciei pe lista roșie a țărilor cu risc epidemiologic, conediile românilor în această țară continuă în mod normal. Mii se români optează...

    România și Bulgaria au câștigat pariul pe turism în 2021

    România și Bulgaria au câștigat pariul pe turism în 2021
    Galerie Foto Litoralul românesc și cel bulgăresc au fost luate cu asalt, în acest sezon estival, de românii care s-au ferit de restricții. Agențiile care au pariat pe această tendință au avut foarte mult de câștigat....

    Paula Chirilă şi Romică Ţociu, coprezentatori Splash! Vedete la apă

    Paula Chirilă şi Romică Ţociu, coprezentatori Splash! Vedete la apă
    Galerie Foto Paula Chirilă şi Romică Ţociu li se alătură, din postura de coprezentatori, lui Răzvan Fodor, Ramonei Olaru şi Annei Lesko în cadrul celui mai nou sezon “Splash! Vedete la apă”, show ce va avea premiera...

    Atlantykron, insula iubitorilor de SF din România

    Atlantykron, insula iubitorilor de SF din România
    De 32 de ani, o insulă din Dobrogea devine, pe timp de vară, locul de întâlnire al iubitorilor de Science-Fiction, timp de aproape o lună, în fiecare an. Cei care au fost fani ai literaturii SF și înainte de...

    Rolul aranjamentelor florale la un eveniment

    Rolul aranjamentelor florale la un eveniment
     Florilor au cu siguranță puterea să facă oamenii fericiți, să transmită o stare bună și să aducă buna dispoziție în cadrul încăperii unde se află. Din punct de vedere vizual este impresionant cum po...

    Liviu Vârciu și Andrei Ștefănescu au început filmările pentru quiz show-ul Prețul cel bun

    Liviu Vârciu și Andrei Ștefănescu au început filmările  pentru quiz show-ul Prețul cel bun
    Galerie Foto Au început filmările pentru Prețul cel bun, quiz show-ul prezentat de Liviu Vârciu și Andrei Ștefănescu, pe care telespectatorii îl vor putea vedea, din toamnă, la Antena 1.  Prețul cel bun (The Price...

    Doliu în lumea muzicii. A murit basistul formației ZZ Top

    Doliu în lumea muzicii. A murit basistul formației ZZ Top
    Basistul formației blues-rock ZZ Top, Dusty Hill, a murit la Houston, Texas. Acesta avea 77 de ani și era membru al trupei din 1970, scrie AFP. ''Suntem foarte triști de vestea decesului, în timpul somnului,...

    Șapte lucruri de aplicat pentru o vară fără probleme de sănătate

    Șapte lucruri de aplicat pentru o vară fără probleme de sănătate
    Sezonul estival este unul dintre cele mai așteptate momente ale anului, fiind perioada în care ne bucurăm de temperaturi crescute, soare, excursii la plajă și zile mai lungi, pline de activități. Cu toate...

    Avionului prezidențial al lui Nicolae Ceaușescu a fost donat

    Avionului prezidențial al lui Nicolae Ceaușescu a fost donat
    Primul și singurul avion de pasageri construit în România, ROMBAC 1-11, și folosit pentru zborurile oficiale ale lui Nicolae Ceaușescu, a fost donat miercuri, 28 iulie, Muzeului Național al Aviației...

    Insula Iubirii se pregătește să întâmpine noi cupluri în cel de-al șaselea sezon, la Antena 1

    Insula Iubirii se pregătește să întâmpine noi cupluri în cel de-al șaselea sezon, la Antena 1
    Insula Iubirii, paradisul în care concurenţii pot afla cu adevărat cine sunt, se pregătește să întâmpine noi cupluri curajoase și dornice să trăiască experiența vieții lor! ...

    Soluții rapide pentru curățarea podelelor din casă

    Soluții rapide pentru curățarea podelelor din casă
    Podelele din casă, indiferent de tipul și materialele din care sunt realizate, sunt cele care se murdăresc repede și trebuie curățate des. Partea bună este că nu toate podelele din casă trebuie întreținute cu...
    Serviciul de email marketing furnizat de