x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Reteta de suflet

Reteta de suflet

de Simona Lazar    |    25 Ian 2005   •   00:00

 

26 ianuarie 2005
 

 
Ma numar printre oamenii care n-au bucurie mai mare decat sa-si faca prieteni noi. Fara a-i uita pe cei vechi. Tin minte ca intr-o zi, cand aveam sa trec una dintre marile fericiri din viata mea, alaturi de foarte multi oameni, cineva m-a intrebat cum am facut de i-am adus pe toti langa mine. N-am stiut sa dau decat un singur raspuns: "Am iubit pe toata lumea si m-am lasat iubita de toata lumea". Asa sunt eu, pun sufletul dinainte, inainte de toate… De aici si aceasta reteta de suflet, ca o poarta deschisa pentru toate vechile si noile prietenii. V 

a fac o marturisire. Zilele acestea, Jurnalul de bucatarie mi-a adus o prietena noua. Nu stiu cum arata, dar stiu ca undeva, la numai trei statii de autobuz distanta de Casa Presei, doamna Marta citeste in fiecare miercuri suplimentul si asta ma bucura. M-a sunat deunazi sa-mi lamureasca o dilema. Scriam intr-un articol despre o reteta veche ca nu am gasit in dictionarele de acum un veac sensul cuvantului "teler". Originara din Oradea, dumneaei s-a gandit ca fiind cartea lui Hintescu publicata la Brasov, cuvantul trebuie sa aiba origine germana sau maghiara si ca nu poate insemna decat "telina". Si, ca sa fie sigura, a mai facut ceva verificari si m-a sunat a doua zi, sa-mi confirme. Cu un tonus extraordinar si o mare placere de a darui din ce stie, doamna Marta mi-a dictat repede, "la foc automat", vreo cateva retete. Neuitand povestile lor si inevitabila pomenire a celor ce, trecuti in nefiinta, fiinteaza prin ceea ce ne-au daruit. Chiar daca acest dar inseamna o reteta a unui fel de mancare. Pana la urma, aceasta a fost si ideea cu care am pornit facerea Jurnalului de bucatarie, acum cateva luni: sa patrundem in bucatarie cu sufletul.  

Mi-a fost drag sa vorbesc cu doamna Marta si sa notez atent povetele si trucurile de care se foloseste dansa in bucatarie. Si pentru ca mie imi place sa daruiesc din ce am primit in dar, o sa va redau mai jos una dintre retetele domniei sale.  

"Salata de peste afumat. Mar, peste afumat, ceapa si maioneza, in cantitati egale. Asta inseamna, de exemplu, o cana cu mar, una cu peste etc. Se curata pestele de pielita si de oase si se taie bucati. Se curata marul si se taie cubulete. Ceapa se taie pestisori. Se face o maioneza, dintr-un ou, ceva mai acrisoara. Mai bine fara sare, caci are pestele destula. Se amesteca bine toate. Se lasa de seara pana dimineata, sa se patrunda. Pofta buna!"

×