„Un sos balcanic” - îl numește Radu Anton Roman - neîncercând să-i afle rădăcinile adânci (deși o oarece indicație dă, după cum se va vedea mai departe), precizând de ce-l include în seria bucatelor românești: „foarte folosit cândva în România, azi rar făcut, și doar la Galați și la Brăila, unde racii și grecii încă se mai întâlnesc în număr corespunzător”.
În cartea lui „Poveștile bucătăriei românești” (Editura Jurnalul & Editura Paideia), Radu Anton Roman dă astfel rețeta:
Ai trebuință de: miezul de la 30 de nuci, miezul de la o franzelă mică, un pahar de ulei, 1-3 linguri de oțet (după gust), sare, piper (tot după gust), 6 căței de usturoi (vreți mai tare? puneți o căpățână întreagă).
Citește rețeta mai departe AICI.
Vezi mai multe rețete AICI - Marea Carte de Bucate