x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Rețeta zilei de duminică. Turtă dulce (rețetă din târg de la Domnești)

Rețeta zilei de duminică. Turtă dulce (rețetă din târg de la Domnești)

18 Oct 2015   •   07:43
Rețeta zilei de duminică. Turtă dulce (rețetă din târg de la Domnești)

 Inimi de turta dulce, pictate cu trandafiri, cu spirale si stele... Baieti si fete, trupuri taiate din aluat, asemanatoare decupajelor de hartie, cu bratele intinse in laturi, inchipuind, de le apropii, un dant... Caluti de paine dulce, mirosind a scortisoara, rom si vanilie, pe care sa urci in gand si sa zbori spre cel drag... Vartej de iarmaroc, aer tare de toamna zbiciuita de ploi, gust de iubire, dulce-migdalat, ca miezul de caisa pus deoparte, pentru parfumat copturile...

Daca treci la vremea asta prin Domnesti, pe Raul Doamnei, in Arges, vei gasi vanzatorii de turta dulce imbiindu-te... Reteta e secretul lor! La Bran, pe platoul numit Inima Reginei, de la Castel peste apa, vei intalni turta dulce, cu secretul la fel de bine pazit de cei veniti din secuime. Si dac-am vrea sa cautam cu de-amanuntul, am gasi in vreo cateva locuri, inca, aceasta "prajitura a iubirii.

Vezi mai multe rețete AICI -  Marea Carte de Bucate
Te-ar putea interesa și Rețeta zilei de joi. Alivenci ca la Humulești (rețeta Smarandei, mama lui Ion Creangă) 

O reteta - una dintre ele - am aflat-o in targ la Domnesti, intr-o alta „zi de iarmaroc”.

Vezi și alte retete tradtionale romanesti

O cana si jumatate cu faina, o cana cu zahar, cinci oua, o cescuta cu miere si una cu ulei, o lingurita cu bicarbonat si cateva picaturi de otet, o lingurita cu scortisoara macinata, doua linguri cu nuci pisate, un varf de cutit de cuisoare pisate, coaja rasa de la o lamaie, esenta de vanilie.

Citește mai departe pe ANTENA SATELOR

×