x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Rețeta zilei de miercuri. Supă ardelenească de măcriș, cu carne afumată

Rețeta zilei de miercuri. Supă ardelenească de măcriș, cu carne afumată

15 Iul 2015   •   05:55
Rețeta zilei de miercuri. Supă ardelenească de măcriș, cu carne afumată

Au intrat în istoria gastronomiei mondiale sub numele de „frații Troisgros”, deși este impropriu spus așa, fiind vorba despre patru bucătari celebri din trei generații diferite ale aceleiași familii de foști podgoreni din Roanne, Franța, și despre... un pumn de stele Michelin. Îi amintesc în rubrica de față, una despre bucătăria românească, datorită pasiunii lor de a găti cu măcriș. Oseille... Plăntuță acrișoară, cu frunze în formă de inimă.

 Vezi mai multe rețete AICI -  Marea Carte de Bucate

Bunicul Troisgros transforma primul vechile rețete de familie, făcând din măcriș o vedetă culinară în toată regula. Fiii i-au dus opera mai departe, iar nepotul i-a desăvârșit-o. Mă întreb adeseori, când dau în gastronomia noastră peste câte un ingredient dintr-acesta select, azi, în bucătăria internațională, dar care trebuie să fi avut, de asemenea, origini modeste, ce s-ar fi întâmplat dacă am fi avut noi clipa de geniu...?

Te-ar putea interesa și Rețeta zilei de joi. Alivenci ca la Humulești (rețeta Smarandei, mama lui Ion Creangă)

Într-o gospodărie din Florești, lângă Cluj, am mâncat într-o vară o supă de măcriș cu carne afumată. Ce bucătar român s-ar încumeta să o ridice pe culmile gloriei? Amestecul straniu de gusturi, ingredientul rarisim (azi), mai ales în asemenea cantitate, toate ar putea să-i marcheze unicitatea.

Ai trebuință, deci, de o jumătate de kilogram de ciolan de porc afumat (nu prea gras), o jumătate de kilogram de măcriș, 3-4 linguri de orez (spălat și scurs bine), 2-3 linguri de smântână dulce, sare (după gust).

Află rețeta pe ANTENA SATELOR


×