x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Rețete de post. PILAF CA LA SFÂNTUL MUNTE

Rețete de post. PILAF CA LA SFÂNTUL MUNTE

16 Mar 2017   •   01:20
Rețete de post. PILAF CA LA SFÂNTUL MUNTE

Viata la manastire presupune impunerea unor restrictii, inclusiv in alimentatie, pe care oamenii de rand le pot aplica atunci cand credinta lor ii ridica la un asemenea nivel de intelegere.

Sunt diferente la fel de vizibile si intre ceea ce mananca un monah care traieste in sanul unei comunitati monastice si hrana ascetilor. Alimentatia acestora cuprinde ierburi, radacini, fructe salbatice sau uscate, miere salbatica si, in afara postului, lapte de capra. Carnea este exclusa din hrana calugarilor – exceptie facand acei monahi pentru care starea de sanatate impune consumul moderat de carne (in astfel de situatii, Biserica este discreta si toleranta, dand dezlegarile necesare). Cu exceptia zilelor de post, se mananca insa peste.
Multe retete au doua variante: pentru zile de post si pentru zilele obisnuite (cand intre ingrediente se regasesc si laptele, branza, ouale, vinul, uleiul). Retinerea de la consumul de ulei (miercurea, vinerea si in zilele Postului Mare, mai putin sambetele, duminicile si sarbatorile imparatesti din acest post) se numeste in greceste „xerophagia“. Vechile carti de ritualuri bisericesti mentioneaza exact care sunt zilele cu restrictie.
Rețeta care urmeaza și care respecta intru totul vechile randuieli am primit-o in dar de la Parintele Epifanios, bucatarul șef al Muntelui Athos, egumenul schitului Mylopotamos.

Pilaf ca la Sfantul Munte

Ai trebuita de 500 g mazare, 200 g orez, 3 cepe, ulei de masline, un galbenus, sare, piper.................

Afla mai departe toate detaliile acestei RETETE DE POST

×