PREPARATE DIN CARNE
SARMALE IN FOI DE STEVIE
|
INGREDIENTE:
un kg carne
tocata amestec (porc si vita)
3 cepe
o cescuta cu orez
o felie de franzela
5 linguri cu lapte
un ou
sare
piper
4 linguri cu bulion
250 ml suc de rosii
foi de stevie
ulei
smantana
|
Foile de stevie se oparesc usor in apa clocotita cu sare. Ceapa taiata marunt si orezul spalat se calesc in putin ulei. Se adauga carnea, painea inmuiata in lapte, sarea, piperul, bulionul si se lasa la inabusit cateva minute. Se lasa la racorit si se adauga oul. Cu aceasta compozitie se umplu foile de stevie si se fac sarmalute cat mai mici.
Acestea se asaza in cratita, se toarna apa si suc de rosii si se dau la cuptor la foc potrivit.
SFAT
Se servesc cu smantana.
BAUTURA:
Vin rosu de buturuga
|
|
FRIPTURA CU SALATA DE GULII
|
INGREDIENTE:
o jumatate de kg carne de vita
3 gulii
4 linguri cu ulei
sare
maioneza
|
Carnea de vita se portioneaza si se pune pe gatarul incins. Dupa ce s-a fript, carnea se asaza pe un platou si se sareaza dupa gust. Intre timp, guliile se curata, se spala, se dau pe razatoare, se sareaza si se stropesc cu ulei. Salata astfel obtinuta se serveste alaturi de friptura.
SFAT
Se poate servi si cu maioneza.
BAUTURA: Cabernet Sauvignon
|
|
SALATA DE PUI CU CASTRAVETI
|
INGREDIENTE:
un piept de pui
un castravete crud
cateva linguri cu ulei
sare
doua rosii
marar verde
maioneza
|
Pieptul de pui se fierbe si se taie cubulete, dupa care se pune la prajit intr-o cratita cu ulei incins, lasandu-se putin sa se rumeneasca. Castravetele se taie felii subtiri, iar rosiile cubulete. Se amesteca legumele cu bucatile de pui si cu uleiul. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. In functie de preferinte, se poate servi si cu maioneza.
SFAT
Se orneaza cu marar verde.
BAUTURA: Feteasca Regala
|
|
PUI CU SUSAN SI ANANAS
|
INGREDIENTE:
un piept de pui
75 g seminte de susan
un ou
sare
piper
un pahar cu ulei
o cutie cu ananas
|
Pieptul de pui se portioneaza, se bate, se sareaza si se pipereaza. Semintele crude de susan se rumenesc 5-10 minute in cuptor, avand gija sa nu se arda. Bucatile de pui se dau prin oul batut si se presara cu susan, dupa care se pun la prajit intr-o cratita cu ulei incins.
SFAT
Se servesc alaturi de bucatile de ananas.
BAUTURA: Chardonnay
|
|
PREPARATE DIN PESTE
SALATA DE HERINGI CU MERE
|
INGREDIENTE:
doi heringi afumati
doua mere mari
doua linguri cu ulei de masline
50 g maioneza
sare
piper
100 g masline
un gogosar acru
verdeata
|
Heringul afumat se taie bucati mici. Merele se spala, se curata de coaja si se dau pe razatoare. Se amesteca bucatile de peste si merele rase cu uleiul de masline. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
Dupa preferinta, se poate servi si cu maioneza sau se poate orna cu masline si gogosari acri.
SFAT
Deasupra se presara verdeata (patrunjel, marar) tocata marunt.
BAUTURA: Chardonnay
|
|
ROSII UMPLUTE CU CREVETI
|
INGREDIENTE:
8 rosii
200 g creveti
100 g maioneza
sare
piper
o legatura de ceapa verde
o salata verde
usturoi verde
|
Se aleg creveti frumosi, se spala si se fierb in apa cu sare. Separat, rosiile (de preferat prunisoare) se golesc de continut. Dupa ce crevetii s-au fiert, se scurg si se amesteca impreuna cu maioneza, ceapa verde tocata, sarea si piperul puse dupa gust. Cu aceasta compozitie se vor umple rosiile si se vor aseza pe un platou, pe frunze de salata verde.
SFAT
Se pot servi si cu usturoi verde.
BAUTURA: Sherry
|
|
SALATA DE ANDIVE CU PESTE
|
INGREDIENTE:
un kg peste
oceanic
doua andive
zeama de lamaie
sare
piper
cateva linguri cu ulei
marar verde
maioneza
|
Se curata pestele, se spala, dupa care se pune la prajit intr-o cratita cu ulei incins. Andivele se curata si se lasa sa stea cateva ore in apa sarata. Se taie fasii, dupa care se toarna deasupra lor un sos din ulei cu zeama de lamaie, sare si putin piper. Salata de andive se serveste alaturi de pestele prajit.
SFAT
Se asezoneaza cu marar verde, tocat marunt sau se poate servi si cu maioneza.
BAUTURA: Muscat Ottonel
|
|
CRAP CU SCORDOLEA DE NUCA
|
INGREDIENTE:
un crap mare
doi catei
de usturoi
un pahar
cu vin rosu
sare
patrunjel verde
ulei
boia de ardei dulce
SCORDOLEA
100 g miez de nuca
5 catei de usturoi
miez de paine
o lingura cu otet
piper, sare
doua linguri cu ulei
|
C crapul se despica, se scot intestinele, se spala si se sareaza. Se pune intr-o tava cu ulei si boia de ardei dulce. Se da la cuptor si cand incepe sa sfaraie, se pune deasupra patrunjelul verde, tocat fin si usturoiul pisat. Pestele se stropeste din cand in cand cu vin rosu, pentru a se fragezi.
Separat, se amesteca nucile macinate cu uleiul, usturoiul pisat, miezul de paine si otetul. Se freaca totul bine pana ce devine o pasta, se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se serveste alaturi de crapul inabusit in vin.
SFAT
Se serveste cu mamaliguta calda.
BAUTURA: Aligote
|
|
PREPARATE DIN LEGUME
OREZ CU BANANE
|
INGREDIENTE:
150 g orez
4 oua
doua banane
doua rosii
curry
ulei
sare
piper
salata verde
un ardei gas
|
Se aleg impuritatile din orez. Se spala si se pune la fiert in apa cu sare, in care s-au mai adaugat curry si piper. Dupa ce a fiert se pune intr-o salatiera. Separat, se fierb cele patru oua. Dupa ce au fiert se curata, se taie rondele si se asaza peste orez.
Bananele se curata, se taie rondele si se prajesc usor in ulei incins. Rosiile taiate rondele se prajesc si ele. Bananele si rosiile se asaza peste orezul din salatiera. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
SFAT
Se poate asezona cu salata verde si ardei gras.
BAUTURA: Pinot Gris
|
|
CONOPIDA CU NUCI SI ROQUEFORT
|
INGREDIENTE:
o varza mica rosie sau alba
un mar
o jumatate
de conopida
100 g branza Roquefort
100 g sfecla rosie
5 linguri cu ulei
sare
piper
50 g de nuci
patrunjel verde
|
Se spala varza si se taie fasii fine. Se spala si marul, se curata de coaja si se taie cubulete. Se taie apoi in bucatele si branza de Roquefort.
Conopida se fierbe in apa cu sare, dupa care se aleg buchetele marunte. Sfecla rosie se spala si se pune la fiert. Se lasa la racit, se curata si se taie cubulete. Se amesteca totul, se adauga uleiul, se sareaza si se pipereaza dupa gust.
SFAT
Se asezoneaza cu patrunjel verde si miez de nuca.
BAUTURA: Sampanie
|
|
TORTELLINI CU SPARANGHEL
|
INGREDIENTE:
300 g de paste Tortellini
250 g sparanghel conservat
3 linguri cu ulei
sare
piper
50 g maioneza
|
Pastele Tortellini se pun la fiert in apa clocotita cu sare. Intre timp, sparanghelul se taie in bucati de dimensiuni potrivite. Dupa ce au fiert, se clatesc, se scurg, se sareaza si se pipereaza dupa gust, dupa care se amesteca cu sparanghelul tocat. Peste ele se pune uleiul si se amesteca totul bine.
SFAT
Dupa preferinta, se poate servi si cu maioneza.
BAUTURA: Vin alb de buturuga
|
|
CIORBA DE LOBODA
|
INGREDIENTE:
un kg de loboda
un litru de bors
doi litri de apa
o ceapa
doua linguri cu ulei
smantana sau iaurt
sare
un ou
o legatura de leustean
o legatura de patrunjel
|
Loboda se spala bine in doua-trei ape, dupa care se rup frunzele si varfurile tinere, se taie si se pune la fiert in apa clocotita impreuna cu ceapa tocata. Se lasa sa fiarba la foc potrivit, dupa care se adauga uleiul si sarea dupa gust.
Se acreste cu borsul fiert separat si se poate drege cu smantana si galbenus de ou.
SFAT
Deasupra se presara leustean verde, tocat marunt sau patrunjel.
BAUTURA: Tuica
|
|
PREPARATE DULCI
PRAJITURA FINA CU NESS
|
INGREDIENTE:
BLAT
un pachet
de margarina
200 g nuci
6 albusuri
400 g zahar
100 g faina
rom, vanilie
CREMA
200 g unt
50 g zahar pudra
doua linguri
cu ness
3 galbenusuri
fulgi de ciocolata si de nuca de cocos
|
Margarina se amesteca cu zaharul, cu nucile macinate, cu romul si vanilia, dupa care se pun albusurile batute spuma si faina. Se bate bine totul, compozitia obtinuta punandu-se intr-o tava unsa cu margarina si tapetata cu faina. Se da la cuptor, la foc potrivit.
Intre timp, se pregateste crema. Se freaca untul spuma, se adauga zaharul, nessul si apoi, pe rand, galbenusurile. Se continua frecarea, pana ce se dizolva tot nessul. Blatul racit se taie in doua si se umple cu crema de ness obtinuta.
SFAT
Se orneaza cu fulgi de ciocolata si de nuca de cocos.
BAUTURA: Cappuccino
|
|
BEZELE CU CREMA DE NUCI
|
INGREDIENTE:
COMPOZITIE
4 albusuri
250 g zahar pudra
100 g nuci pisate
un varf de scortisoara pisata
CREMA
un pahar cu zahar
un pahar cu lapte
100 g nuci pisate
o lingurita
cu esenta de rom
dulceata
crema
de ciocolata
|
Albusurile se bat spuma. Se adauga zaharul, batand in continuare pana cand se intareste, dupa care se adauga nucile pisate si scortisoara amestecand usor pana cand compozitia se intareste. Cu o lingura sau cu o punga taiata putin la unul din capete se toarna bezelele pe o tava presarata cu faina si se coc la foc foarte mic. Se scot din tava numai dupa ce s-au racit.
Pentru crema se pune zaharul la topit la foc mic, dupa care se adauga laptele si nucile pisate. Se adauga o lingurita cu esenta de rom si se amesteca bine, pana ce se obtine o crema inchegata. Se pune crema la mijloc, lipindu-se bezelele doua cate doua.
SFAT
Bezelele se pot umple si cu crema de ciocolata sau dulceata.
BAUTURA: Ciocolata calda
|
|
SALATA EXOTICA
|
INGREDIENTE:
doua mere
o portocala
o banana
doi kiwi
un pahar cu vin alb
doua linguri cu zahar tos
coaja rasa
de portocala
frisca
|
Fructele se curata de coaja, se taie bucatele si se pun in salatiera. Vinul indulcit cu zaharul se amesteca impreuna cu coaja rasa de portocala si se toarna peste fructe. Se lasa la rece o ora.
SFAT
Se poate servi cu frisca.
BAUTURA: Lichior de fructe exotice
|
|
PRAJITURA CU LAMAIE
|
INGREDIENTE:
COMPOZITIE
500 g faina
doua oua
250 g margarina
150 g zahar
3 lingurite
cu bicarbonat
ulei
CREMA
150 g zahar
doua oua
zeama si coaja de la o lamaie
un pachet de unt
nuca de cocos
frisca
|
Pentru blat se amesteca toate ingredientele de mai sus pana se obtine o compozitie omogena. Se pregateste o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina in care se toarna intreaga compozitie. Se da la cuptor la foc potrivit, incercandu-se din cand in cand cu un pai pentru a observa daca s-a copt. Cand este gata, se scoate si se lasa la racit.
Intre timp, se pregateste crema de lamaie. Pe foc mic se amesteca bine galbenusurile, zaharul si coaja impreuna cu zeama de lamaie pana se ingroasa. Untul se taie cubulete si se amesteca in crema. Cand este gata se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca. Peste blatul obtinut se adauga crema, iar deasupra se presara nuca de cocos.
SFAT
Se poate orna si cu frisca.
BAUTURA: Ceai cu lamaie
|
|
TOP articole pe Jurnalul.ro:
-
-
-
-
-