x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar RETETE : Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

RETETE : Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

21 Dec 2004   •   00:00

22 DECEMBRIE 2004

PREPARATE DIN CARNE

FRIPTURA ENGLEZEASCA

INGREDIENTE:
  • 800 gr muschi de vita
  • 150 gr slanina afumata
  • mustar
  • piper macinat
  • 3 lingurite de pasta de tomate
  • o lingura de faina

    Muschiul se curata de pielita, se pipereaza si se unge cu mustar. Dupa ce a fost astfel pregatit, se ambaleaza in folie de aluminiu si se lasa trei zile in frigider.

    Dupa aceasta perioada de maturare, se impaneaza cu slanina, se presara cu sare si se prajeste in untura fierbinte. In timpul prajirii, carnea se intoarce de mai multe ori cu o lopatica de bucatarie. Apoi se introduce carnea in cuptorul incins circa 20 de minute, stropindu-se din cand in cand cu sucul propriu. Se portioneaza in felii numai la servire.

    Sucul ramas se amesteca cu pasta de tomate, se adauga faina si putina apa si se fierbe putin amestecand mereu.

    SFAT

    Se serveste cu garnitura de pastai, morcovi inabusiti si porumb fiert.

    BAUTURA:

    Vin alb de buturuga

    CURCAN EXOTIC

    INGREDIENTE:
  • 750 gr piept dezosat de curcan
  • doua linguri de miere
  • 250 gr caise in compot
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • 4 linguri patrunjel tocat

    Pieptul de curcan se presara cu sare, piper si cimbru si se fierbe acoperit, in putina apa, la foc mic, timp de o ora. Cand a fiert, se scoate din vas si se inveleste intr-o folie de aluminiu, pentru a se pastra cald.

    In acelasi vas, se pun caisele si mierea, impreuna cu 125 ml zeama de compot. Se lasa sa fiarba pana se ingroasa. Pieptul de curcan se feliaza si se serveste cu sosul dulce.

    SFAT

    Se garniseste cu patrunjel verde.

    BAUTURA:

    Cabernet Sauvignon

    SUPA GERMANA "MIEZ DE NOAPTE"

    INGREDIENTE:
  • 250 gr slanina afumata
  • 500 gr carne de vaca si de porc
  • 150-200 ml untdelemn
  • 500 gr rosii
  • doua fire de praz
  • o lingura bulion
  • un pahar coniac
  • doua linguri apa
  • sare
  • piper
  • boia

    Slanina afumata se taie in feliute, se inabusa in grasime intai cu carnea taiata in bucatele mici, apoi cu prazul tocat marunt si zeama de rosii. Cand totul este bine inmuiat, se toarna doi litri de apa si se lasa sa fiarba impreuna la un foc potrivit, pana cand carnea este bine fiarta.

    Se adauga bulionul, boiaua, sare dupa gust si piper. Dupa un clocot, doua, supa este gata. Se da la o parte si se stropeste cu coniac.

    SFAT

    Pentru culoare si gust, se poate adauga in farfurie si o lingura de smantana.

    BAUTURA:

    Merlot

    SALATA DE BOEUF

    INGREDIENTE:
  • 300 gr carne de vita
  • 12 cartofi de marime mijlocie
  • 8 morcovi mari
  • 5 radacini patrunjel
  • o telina mijlocie
  • 3 galbenusuri
  • 250 ml ulei
  • 100 gr mazare verde fiarta
  • 100 gr masline
  • 400 gr castraveti si gogosari murati

    Se fierbe carnea. Morcovii, patrunjelul, pastarnacul, telina si cartofii se curata, se spala si se pun de asemenea la fiert in 6 litri de apa clocotita. In timp ce legumele fierb, pregatim maioneza din cele trei galbenusuri de ou si ulei. Se taie carnea si legumele fierte si muraturile in cubulete mici. Se amesteca toate cu masline, mazare si maioneza.

    SFAT

    Se orneaza cu masline, bucatele de gogosar rosu, frunze de patrunjel.

    BAUTURA:

    Gin

    CREIER PANE CU SALATA

    INGREDIENTE:
  • un creier de vaca
  • 4 linguri de pesmet
  • doua linguri faina
  • doua oua
  • o ceasca ulei
  • sare
  • salata verde
  • lamaie

    Se tine creierul o ora in apa rece, apoi se spala si se pune la fiert. Dupa zece minute se scoate si se curata de pielite. Se taie felii groase care se dau prin faina, apoi prin ou si pesmet. Creierul astfel pregatit se prajeste in ulei incins, pana ce capata o culoare rumena. Cand este gata, se asaza pe un platou, se decoreaza cu salata verde si deasupra se stoarce lamaie.

    SFAT

    Se poate servi alaturi de o salata de rosii picanta.

    BAUTURA:

    Feteasca

    SARMALE ARDELENESTI

    INGREDIENTE:
  • 600 gr carne de porc
  • 200 gr slanina
  • 100 gr sorici
  • un kg varza murata
  • 100 gr orez
  • doua cepe
  • 50 ml ulei
  • doua linguri bulion
  • sare
  • piper

    Varza se lasa o ora la desarat in apa rece. Ceapa se toaca marunt si se caleste in ulei, apoi se pune orezul ales si spalat. Carnea se taie in bucati cat mai marunte, apoi se adauga orezul, ceapa, sarea si jumatate din bulion. Se omogenizeaza, apoi se desface varza in foi si se pregatesc sarmalele.

    Varza ramasa se toaca fidelute. Se tapeteaza o cratita cu feliute de slanina, se asterne un strat de varza tocata, apoi unul de sarmale si asa mai departe, presarand printre ele feliute de slanina si de sorici. Deasupra va fi un strat de varza.

    Se toarna restul de bulion si apa calda, cat sa le acopere, se fierb doua ore la foc mic, apoi se dau la cuptor sa scada.

    SFAT

    Se servesc cu smantana.

    BAUTURA:

    Tuica

    SUPA DE VITA CU OUA

    INGREDIENTE:
  • 400 gr carne de vita
  • doi morcovi
  • doua cepe
  • o telina mica
  • 4 oua
  • 8 felii de franzela
  • 50 gr unt
  • 20 ml otet
  • o legatura de patrunjel
  • sare
  • piper

    Carnea se curata, se spala, se taie in bucati si se pune la fiert in apa rece cu putina sare. Morcovii, ceapa si telina se curata, se spala, se taie in sferturi si se pun la fiert in oala cu carne.

    Cand sunt toate fierte, se scoate carnea, iar supa se strecoara. Intr-un vas se toarna o cana de apa si o lingurita de otet. Se pune pe foc si, cand incepe sa clocoteasca, se pune un ou, lasandu-se pana se incheaga.

    Se pune in fiecare farfurie cate un ochi, peste el se toarna supa strecurata si se presara sare, piper si patrunjel tocat. Carnea fiarta se serveste separat, cu garnitura de legume si hrean ras.

    SFAT

    Supa se serveste cu crutoane prajite in unt.

    BAUTURA:

    Muscat Ottonel

    PUI DE VOINESTI

    INGREDIENTE:
  • un pui
  • 400 gr cartofi
  • 200 gr mazare
  • 70 gr margarina
  • o ceasca zeama de carne
  • o ceasca vin alb sec
  • un borcan sos de usturoi
  • o capatana de usturoi
  • cimbru
  • sare
  • piper

    Se taie puiul in doua, in lungime, se sareaza si se pipereaza, apoi se pune la prajit in margarina. Cand s-a rumenit, se stinge cu zeama de carne si cu vinul. Se piseaza usturoiul si se adauga peste carne, impreuna cu cimbrul.

    Se tine la foc potrivit pana cand scade zeama. Apoi se toarna peste el sosul cu usturoi si se mai tine la cuptor, la foc mic, inca un sfert de ora. Se inabusa mazarea in margarina cu apa si putina sare, pana se leaga sosul.

    SFAT

    Se serveste friptura cu mazare si cartofi drept garnitura.

    BAUTURA:

    Vin alb de buturuga

    PREPARATE DIN PESTE

    SALATA DE TON

    INGREDIENTE:
  • doua conserve de ton
  • 3 oua
  • 3 castraveti verzi
  • ardei gras
  • o ceapa
  • ulei
  • marar
  • otet
  • patrunjel
  • sare
  • rosii

    Se taie marunt ceapa, castravetii, salata, ardeiul si se amesteca bine. Se face sosul cu uleiul de ton, patrunjel, marar si o lingurita de otet. Se mai adauga piper si sare, dupa care tot amestecul se toarna peste tonul maruntit si se amesteca din nou.

    Se pune pe un platou si se decoreaza cu felii de ou si rosii.

    SFAT

    Se serveste din boluri micute sau direct de pe felia de paine.

    BAUTURA:

    Merlot

    TARTINE CU SARDELE

    INGREDIENTE:
  • 8 felii de paine prajita
  • 200 gr sardele
  • 20 gr unt
  • 50 gr masline
  • patrunjel
  • lamaie
  • piper

    Se taie feliile de paine si se prajesc pe plita sau la flacara, pe ambele parti. Se razuie apoi partile arse cu lama cutitului. Se scurg de ulei sardelele din conserva si se asaza pe feliile de paine unse cu unt. Deasupra se stoarce zeama unei lamai si se adauga si putin piper.

    SFAT

    Folositi cat mai multa lamaie pentru a nu cadea greu la stomac combinatia de peste cu unt.

    BAUTURA:

    Votca

    MACROU CU VERDETURI

    INGREDIENTE:
  • 500 gr cartofi
  • doi castraveti proaspeti
  • 200 gr sos remoulade
  • 200 gr masline
  • 400 gr macrou
  • ceapa
  • marar
  • patrunjel
  • sare
  • piper

    Pestele se curata, se spala si se fierbe in apa cu sare. Cand este gata se scoate si se taie cubulete. Cartofii se fierb si ei, dupa care se taie tot cubulete. Castravetii si ceapa se toaca marunt, iar maslinele se tin cel putin doua-trei ore in apa rece, pentru desarat. Dupa ce le scoateti din apa, le taiati pe jumatate si le scoateti samburii.

    Intre timp, taiati verdeata marunt si amestecati-o cu restul ingredientelor intr-un castron. Adaugati sosul remoulade, sarati si piperati dupa gust.

    SFAT

    Se lasa cel putin doua ore la rece inainte de a se servi.

    BAUTURA:

    Coniac

    SCRUMBII CU SMANTANA

    INGREDIENTE:
  • 3 scrumbii mijlocii
  • doua linguri de unt
  • jumatate de lamaie
  • sare
  • piper
  • verdeata tocata
  • smantana
  • boia dulce
  • ceapa

    Se curata pestele, se spala si se sareaza, daca este proaspat. Se inlatura capul si se goleste de intestine, apoi se prajeste in unt, se scoate pe un platou si se lasa sa stea la cald. Se toaca ceapa marunt si se caleste in untul ramas. Se stinge cu o lingura de boia dulce, se adauga smantana si se fierbe sosul un sfert de ora.

    Sosul se sareaza si se pipereaza dupa gust, apoi se toarna fierbinte peste scrumbiile prajite in unt si stropite cu zeama de la o lamaie.

    SFAT

    Smantana se adauga abia cand ceapa este bine calita.

    BAUTURA:

    Merlot

    SALATA DE FRUCTE DE MARE

    INGREDIENTE:
  • 100 gr caracatita
  • 150 gr surimi
  • 100 gr sepie
  • 150 gr crevete
  • o legatura de patrunjel
  • 10 ml otet de mere
  • 100 ml ulei
  • 200 gr piure de mazare
  • sare
  • piper

    Se pot alege fructe de mare congelate, care se dezgheata in apa calduta. Dupa ce aceasta operatiune s-a incheiat, se incinge uleiul intr-o cratita si se prajesc la foc mic aproximativ 20 de minute. Exceptia este surimi de crap, care este gata cam in 10 minute.

    Se pune apoi totul pe un platou si se amesteca cu putin ulei, otet, verdeata tocata si se potriveste de sare.

    SFAT

    Se pot servi cu un piure de mazare.

    BAUTURA:

    Riesling

    PESTE CONGELAT CU SOS DE ROSII

    INGREDIENTE:
  • un kg peste congelat
  • sare
  • un kg rosii
  • 4 linguri de marar tocat
  • piper
  • ulei
  • 3 linguri de faina
  • usturoi

    Se decongeleaza pestele o ora, se spala in apa rece si se sareaza putin. Se taie felii groase si se prajeste in ulei fierbinte, trecut prin faina si presarat cu piper macinat.

    Rosiile se descojesc, se taie felii subtiri si se calesc in uleiul ramas de la peste. Apoi se adauga usturoiul, sarea si piperul macinat. Cand sosul a scazut, se adauga mararul tocat si bucatile de peste.

    SFAT

    Mancarea se serveste numai calda.

    BAUTURA:

    Cabernet

    SALATA DE SPANAC CU PASTRAV AFUMAT

    INGREDIENTE:
  • doi pastravi afumati
  • o ceapa
  • 4 linguri de ulei de masline
  • 250 gr ciuperci proaspete
  • sare
  • piper alb
  • doua linguri otet de vin alb
  • doua linguri ulei de alune
  • 100 gr frunze de hasmatuchi

    Pastravii se taie in felii. Ceapa se taie marunt si cubuletele se calesc intr-o lingura de ulei de masline. Se adauga ciupercile curatate, se sareaza, se pipereaza si se calesc impreuna cateva minute.

    Pentru vinegreta se dizolva putina sare si piper in otet de vin alb. Apoi se adauga restul de ulei de masline si cel de alune. Frunzele de spanac se aranjeaza circular pe 4 farfurii si se stropesc cu vinegreta.

    Feliile de pastravi se taie oblic, se asaza in mijlocul farfuriei, iar deasupra se pun ciupercile.

    SFAT

    Se orneaza, inainte de servire, cu frunze de hasmatuchi.

    BAUTURA:

    Votca

    PARJOALE DE PESTE IN SOS DE ROSII

    INGREDIENTE:
  • un kg peste fara oase
  • sare
  • 3 cepe
  • un ou
  • piper macinat
  • 3 cartofi
  • lamaie
  • pesmet
  • unt sau ulei
  • boia dulce

    Se prepara un amestec omogen din peste, ceapa tocata marunt, un ou, sare si piper macinat. Se fac parjoalele, care se trec prin pesmet si se prajesc in ulei fierbinte. Apoi se scot si se asaza pe o farfurie.

    Cartofii se curata de coaja, se taie rondele si se pun cu doua cepe la prajit in uleiul ramas de la parjoale. Se inmoaie usor, se adauga o cana de apa calda, sare si se acopera cratita. Se fierbe la foc mic si se coloreaza cu o lingurita de boia dulce.

    Apoi se pun parjoalele in sos si se lasa la clocotit zece minute.

    SFAT

    Se serveste totul cald si cu zeama de lamaie stoarsa peste parjoale.

    BAUTURA:

    Feteasca

    PREPARATE DIN LEGUME

    CONOPIDA CU VIN ALB

    INGREDIENTE:
  • o conopida
  • un pahar de vin alb
  • o ceasca de supa
  • parmezan
  • sare
  • piper

    Conopida se spala si se taie bucati. Se prajeste ceapa pana se ingalbeneste. Se adauga conopida si se fierbe inabusit 25 de minute.

    Se adauga sare, piper, vin si se continua fierberea inabusita. Se adauga supa si se fierbe inca 15 minute. Se garniseste la sfarsit cu parmezan.

    SFAT

    Se serveste calda.

    BAUTURA:

    Vin alb de buturuga

    SALATA DE ARDEI COPTI

    INGREDIENTE:
  • un kg ardei gras
  • 3 linguri de ulei
  • o lingura de otet
  • sare
  • doua rosii coapte
  • marar tocat

    Ardeii se coc la foc iute, se curata de coaja si se pun intr-un castron. Se sareaza dupa gust, se stropesc cu ulei si otet si se asorteaza cu felii de rosii. Se presara apoi cu marar tocat.

    SFAT

    Salata se poate servi alaturi de peste sau de carne.

    BAUTURA:

    Chardonnay

    SALATA DE GHEBE MURATE

    INGREDIENTE:
  • 200 gr ghebe murate
  • doua linguri de ulei
  • un ou fiert tare
  • doi gogosari murati

    Ghebele se scot din otet, se lasa in apa rece o ora, dupa care se clatesc si se pun in salatiera. Se asorteaza cu felii de gogosar murat, se stropesc cu ulei si se servesc cu rondele de ou fiert, asezate deasupra salatei.

    SFAT

    Se serveste langa fripturile grase.

    BAUTURA:

    Sauvignon

    SALATA ASORTATA DE IARNA

    INGREDIENTE:
  • doi gogosari murati
  • 4 gogonele
  • doua conopide murate
  • doi castraveti murati
  • doua oua fierte tari
  • o sfecla fiarta
  • ulei
  • verdeata tocata
  • piper

    Se taie felii toate legumele, se asaza in salatiera, se adauga sfecla fiarta taiata cubulete, se amesteca si se stropesc cu ulei. Se pipereaza dupa gust si se orneaza salata cu felii de ou.

    SFAT

    Se serveste langa mancarurile de carne, presarata cu verdeata tocata.

    BAUTURA:

    Sauvignon

    CONOPIDA PANE

    INGREDIENTE:
  • o conopida
  • 2-3 oua
  • 4-5 linguri faina alba
  • sare
  • piper
  • ulei

    Se curata conopida, se spala si se pune la fiert dupa ce se rupe in florete de marime mijlocie. Cand e fiarta pe jumatate se pune la racit intr-un strecurator si se lasa 10-15 minute sa se scurga bine de apa. Intre timp, se bat ouale, se adauga putina sare si o lingura de faina. Conopida se presara cu sare si piper, apoi se trece prin faina si apoi prin ou, dupa care se prajeste in ulei fierbinte.

    SFAT

    Se serveste calda sau rece. Se poate servi pe platou impreuna cu alte aperitive.

    BAUTURA:

    Palinca

    SPANAC CU SMANTANA

    INGREDIENTE:
  • 1-1/2 kg frunze de spanac
  • sare
  • un catel usturoi
  • 125 ml smantana
  • o lingurita de faina

    Frunzele de spanac se spala bine si se fierb inabusit timp de 10 minute. Dupa ce s-a racit, spanacul se taie marunt si se da prin masina de tocat. Dupa aceea, se pune in supa in care a fiert initial si se continua fierberea.

    Faina se amesteca cu caimacul de pe lapte si se adauga impreuna cu usturoiul taiat marunt in vasul in care fierbe spanacul. Se stinge imediat focul si se lasa spanacul sa se ingroase cinci minute.

    SFAT

    Se orneaza cu smantana.

    BAUTURA:

    Sauvignon

    PRAZ IN STIL GRECESC

    INGREDIENTE:
  • doua legaturi de praz
  • 200 ml vin alb
  • 100 ml ulei de masline
  • o lamaie
  • piper
  • dafin
  • rozmarin
  • 10-15 masline

    Se pune vinul, uleiul de masline, sucul de lamaie, piperul, rozmarinul, dafinul si putina sare intr-o oala si se fierb.

    Prazul se pune si el in aceeasi oala si se lasa la aburi circa 10 minute. Se pune intr-un castron si se toarna deasupra sosul.

    SFAT

    Se orneaza cu masline.

    BAUTURA:

    Feteasca

    SALATA DE SFECLA CU CITRICE

    INGREDIENTE:
  • 400 g sfecla rosie
  • o portocala
  • o mandarina
  • 100 gr iaurt
  • 20 ml ulei
  • lamaie
  • frunze de menta

    Sfecla se curata, se spala si se taie in sferturi, dupa care se da pe razatoare fina. Portocala si mandarina se decojesc, se curata de pielita si de samburi, apoi se taie in bucatele cat mai mici.

    Se prepara un sos amestecand intr-un castron iaurtul cu uleiul, zeama stoarsa de la o lamaie mai mare si frunzele de menta, bine spalate si maruntite. In acest sos se adauga sfecla rasa si bucatele de fructe. Se amesteca bine si se lasa la frigider cel putin doua ore.

    SFAT

    Se consuma de preferinta in ziua in care a fost facuta.

    BAUTURA:

    Heres

    PREPARATE DULCI

    PERE FIERTE

    INGREDIENTE:
  • 4 pere
  • doua linguri de coniac
  • 4 batoane de ciocolata
  • 4 linguri de zahar

    Se spala perele si se taie jumatati, se scobesc si se presara cu zahar. Se fierb inabusit in apa in care am adaugat cele doua linguri de coniac timp de 20-25 minute, intr-un vas potrivit.

    Peste perele fierte se toarna ciocolata topita si zahar. Se servesc calde.

    SFAT

    Se orneaza cu cateva stafide.

    BAUTURA:

    Cappuccino

    TUFAHII (MERE UMPLUTE)

    INGREDIENTE:
  • 6 mere mai mari
  • 200 gr zahar
  • 20 gr nuci macinate
  • 20 gr alune macinate
  • 20 gr migdale prajite si macinate
  • 30 gr cirese din compot sau confiate
  • un zahar vanilinat
  • o lamaie
  • doua banane

    Se spala merele, se curata si se scobesc. Se fierb in apa cu sucul de lamaie. Cand sunt fierte se scot cu atentie, sa nu se sparga, si se pun pe un vas scund, fara manere.

    In apa in care au fiert merele se adauga zaharul si se lasa la fiert pana cand se obtine un sirop, care apoi se strecoara.

    Se zdrobesc bananele si se amesteca cu nucile, alunele, migdalele si zaharul vanilinat si se umplu merele cu acest amestec.

    SFAT

    Se orneaza cu frisca.

    BAUTURA:

    Lichior din fructe exotice

    BUDINCA DE ANANAS

    INGREDIENTE:
  • ananas
  • 3-4 banane
  • 125 gr orez
  • zahar
  • 750 ml lapte

    Pentru aceasta budinca se poate folosi atat ananas proaspat, cat si din conserve. Se fierbe orezul in laptele amestecat cu zahar. Se amesteca cu coaja de lamaie rasa.

    Se taie bananele, se pun in lapte si se amesteca bine. Se pun toate intr-un vas, se lasa sa stea la rece si se garniseste desertul obtinut de jur imprejur cu ananas.

    SFAT

    Se toarna sucul de ananas deasupra.

    BAUTURA:

    Lichior

    CREMA DE LAMAIE

    INGREDIENTE:
  • 200 gr unt
  • 300 gr zahar
  • 400 ml lapte
  • doua linguri de faina
  • o lamaie

    Se lasa untul la inmuiat, dupa care se freaca bine cu zaharul pana se obtine o spuma destul de consistenta. Se dizolva faina in lapte, apoi se pun la fiert, pe foc mic, ca sa nu se arda faina si sa nu se formeze cocoloase.

    Cand da in clocot, se ia de pe foc, se lasa pana se raceste si se adauga zeama si coaja rasa de la lamaie. Se amesteca apoi cu untul si zaharul si se omogenizeaza.

    SFAT

    Se lasa cateva ore la rece.

    BAUTURA:

    Ceai verde

    BULGARI DE OUA "GISOU"

    INGREDIENTE:
  • 8 galbenusuri de ou
  • 250 gr zahar
  • un litru lapte
  • miezul unei pastai de vanilie
  • 8 albusuri de ou
  • 1-2 linguri de zahar farin
  • sare
  • fulgi de migdale

    Galbenusurile de ou, impreuna cu zaharul se pun intr-un castron si se freaca spuma. Laptele se fierbe cu miezul de vanilie. Se amesteca cu grija cu galbenusurile frecate. Totul se pune intr-un vas, se asaza pe foc mic si se invarte cu o lingura de lemn, pana ce sosul va avea consistenta de crema.

    Amestecul se toarna din nou intr-un castron sa se raceasca. Pentru bulgarii de oua, albusurile de ou se bat foarte tari. Intr-un vas se fierbe apa cu sare. Cu o lingura se formeaza bile mari din albusurile batute, se pun in apa in fierbere pentru putin timp. Se scot si se scurg bine. Se asaza intr-o forma termorezistenta.

    SFAT

    Deasupra se toarna crema de vanilie si se presara cu fulgii de migdale.

    BAUTURA:

    Pinot gris

    COZONAC ALSACIAN

    INGREDIENTE:
  • 500 gr faina
  • 200 gr unt
  • o lingura de untura de porc
  • un paharel de lichior de cirese
  • 50 gr zahar
  • 3 oua
  • 150 gr stafide
  • 40 gr drojdie
  • 75 ml lapte
  • 125 ml frisca
  • untura pentru forma
  • 50 gr migdale
  • zahar farin

    Faina se pune intr-un castron mare, untul se taie in fulgi, ca sa se inmoaie mai repede, si se adauga la faina, impreuna cu lichiorul de cirese, zaharul, ouale si stafidele. Se framanta pana se obtine un aluat potrivit.

    Drojdia se dizolva in lapte caldut, se framanta cu aluatul de mai sus. Frisca se adauga in portii mici. Cuptorul se incalzeste la 220 de grade celsius. O forma mare de cozonac se unge cu unt sau untura si pe fundul formei se pun bucati de migdale taiate. Se toarna aluatul, se acopera si se pune la un loc cald, pana ce volumul se dubleaza. Forma se introduce in cuptor la foc potrivit timp de o ora. Cozonacul se lasa sa se raceasca in forma, apoi se rastoarna pe o farfurie intinsa.

    SFAT

    Se presara cu zahar farin.

    BAUTURA:

    Cafea

    TRUFE CU VISINE

    INGREDIENTE:
  • 250 gr nuci
  • 250 gr zahar pudra
  • 100 ml rom
  • 50 gr cacao
  • un albus
  • 100 gr visine din visinata
  • doua pachete zahar vanilinat
  • 50 gr ciocolata

    Se amesteca nucile cu zaharul, zaharul vanilinat, romul, 25 gr cacao, ciocolata rasa si albusul batut spuma.

    Se fac cocoloase mici, se pune in mijlocul lor cate o visina, se acopera si se tin la rece.

    SFAT

    Se tavalesc prin cacao si nuca de cocos.

    BAUTURA:

    Gin tonic

    ECLER CU CIOCOLATA

    INGREDIENTE:
  • 3 oua
  • 100 gr faina
  • 50 ml ulei
  • 200 gr ciocolata
  • un plic zahar vanilinat
  • sare

    Intr-o oala cu 100 ml de apa clocotita, se toarna faina si uleiul, adaugand si putina sare. Se amesteca bine cu o lingura de lemn ca sa nu se formeze cocoloase. Se lasa pana ce incepe sa aiba consistenta unui aluat care nu se lipeste de lingura.

    Se ia de pe foc, se lasa putin la racit, dupa care se adauga pe rand ouale. Cu ajutorul unui cornet din hartie, se toarna din acest aluat bastonase lungi de patru-cinci centimetri, intr-o tava presarata cu faina. Se dau la copt la foc mic. Cand se scot se taie in doua pe lungime, iar intre jumatati si pe deasupra se asterne un strat de ciocolata.

    SFAT

    Se servesc reci si, dupa preferinta, se orneaza cu frisca.

    BAUTURA:

    Lichior de ciocolata
  • ×