x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Rețete rapide: 7 idei simple și o foaie de tortilla

Rețete rapide: 7 idei simple și o foaie de tortilla

de Andreea Tiron    |    13 Mai 2024   •   09:00
Rețete rapide: 7 idei simple și o foaie de tortilla
Sursa foto: Cumvaplace.ro

Foile acestea simple, doar din făină și apă și un strop de sare, sunt o adevărată salvare în bucătărie. La lipii ne referim. Sau tortilla. Sau piadine. Atât de multe rețete rapide am reușit să facem cu ele, încât și noi am rămas uimiți!

Recunoaștem din capul locului că în ultima vreme am rezonat mai bine cu foile de tortilla, în loc de lipii, dar asta doar pentru că le-am găsit în combinații interesante: cu semințe, cu morcovi sau alte legume. Potrivit cumvaplace.ro, foile integrale sunt potrivite pentru orice aveți în minte, iar cele cu morcovi pentru culoare, mai ales la un meniu pentru copii.

Așadar să vă povestim ce am gătit noi rapid pentru 1-2 porții, nu mai mult, că am folosit aproape tot timpul doar câte o singură foaie de tortilla!

7 idei simple și o foaie de tortilla

  1. Pizza.
    Noi am făcut pizza la tigaie și cu aluat, dar dacă vi se pare foarte multă făină, cel mai simplu e să recurgeți la o foaie de tortilla! În rest, rețeta nu se schimbă: puneți foaia în tigaie, ungeți cu ketchup, adăugați ierburi aromatice mediteraneene, puneți mozzarella și șuncă și coaceți pe flacără potrivită, 5-6 minute. Stingeți focul și puneți capacul, apoi mai lăsați 2 minute până să tăiați în farfurie. Dacă vă place în varianta mai crocantă, renunțați la capac, dar așteptați, totuși, 2 minute. 
  2. Pizzacups.
    Luați foile de tortilla sau lipie și le tăiați rotunde cu ajutorul unui pahar sau a unei forme speciale de dimensiunea unei tăvi pentru brioșe. Stropiți tava cu ulei. Așezați la bază aluatul subțire tăiat rotund. Deasupra, în straturi: sos de roșii cu condimente, mozzarella rasă, felii subțiri de cârnați picanți. Pentru autenticitate, adăugați și o frunză de busuioc. Sunt gata în doar 10-12 minute, la 220 C, în cuptor. Sunt perfecte pentru o cină cu un film bun la televizor ori un meci de fotbal. 
  3. Omletăpizza.
    Noi am făcut și cu felii de pâine, dar puteți să renunțați la pâine, iar combinația de ouă cu mozzarella, ceapă și condimente o turnați în tigaia încinsă cu un strop de ulei sau unt. După ce se încheagă ușor ouăle bătute, puneți deasupra foaia de tortilla. Cu ajutorul capacului, întoarceți omleta și foaia se va coace și ea un pic. Adăugați și roșii sau orice alte legume preferați. Puneți capacul. Mai lăsați 2 minute și gata! 
  4. Plăcintă de pui la cuptor.
    Preîncălziți cuptorul la 200 C. Luați foaia de tortilla și găsiți un vas de cuptor potrivit pentru dimensiunea ei sau aproape. Așezați foaia cât să rămână margini ridicate în vas, restul tăiați cu o foarfecă de bucătărie, dacă a rămas în afara vasului mai mult de 1 cm. Dacă aveți 2 vase ramekin mai mari, este perfect, dar aveți nevoie de 2 foi de tortilla. Un piept de pui sau două pulpe se frig la tigaie sau se gătesc la airfryer sau puteți folosi resturi de la o friptură de ieri. Se așază în vasele pentru cuptor, se toacă ceapă verde mărunt și se pune deasupra, la fel și ardei capia roșu. Se bat bine 2 ouă (sau 3, cum doriți) și se adaugă 2 linguri de smântână de gătit și un vârf de nucșoară, sare și piper și se toarnă peste pui, în forme. Se dau la cuptor până se încheagă și se rumenesc frumos.
  5. Plăcintă cu ton.
    Dacă îl preferați în locul puiului, luați un vas de cuptor pe forma unei foi de tortilla, așezați foaia, adăugați ketchup sau sos de roșii varianta preferată, adăugați condimente mediteraneene, deasupra răsturnați o conservă bine stoarsă de ton. Spargeți deasupra un ou și amestecați lejer, adăugați o mână generoasă de mozzarella și dați la cuptor. Ar trebui să fie gata în vreo 15 minute, la 190 C. 
  6. Quesadilla cu banane și căpșuni.
    Prăjiți ușor foaia de tortilla într-o tigaie de clătite pe ambele fețe dar cu atenție, să nu devină prea crocantă. Ungeți foaia cu unt de arahide, adăugați felii de banană și căpșuni și împăturiți în 2. Puneți din nou în tigaia încinsă, 1 minut pe o parte, 1 minut pe cealaltă parte. Tăiați în sferturi și adăugați (sau nu) miere ori sirop de arțar sau de agave. 
  7. Plăcintă cu brânză dulce.
    Luați o formă rotundă aproape pe dimensiune foii de tortilla, cât să rămână o margine de vreo 2 cm după ce așezați foaia în ea. Amestecați un iaurt grecesc mic sau o cantitate egală de smântână cu o cutiuță de brânză de vaci și 1 ou. Puneți și o lingură de zahăr (sau mai puțin, după gust, să nu fie chiar prea dulce). Turnați totul în forma în care ați așezat lipia. Deasupra puneți afine sau (sau orice alte fructe preferați) și dați la cuptor timp de 20-25 de minute, la 170 C.

×
Subiecte în articol: tortilla retete rapide