Toci - in Tinutul Neamtului. Tocinei - in Bucovina. Oricare le-ar fi numele - si oricare ar fi diferentele de reteta - preparatul acesta apartine zonei montane a Carpatilor Rasariteni si ne asaza pe o harta a gusturilor autohtone cu o vechime de cel putin trei secole.
Din varietatea de retete romanesti ce poarta aceste nume, am ales astazi una simplu de gatit, savuroasa si provocatoare pentru papilele gustative.Pentru o portie zdravana de „Toci cu smantana” ai trebuinta de doua kile de cartofi - pe care sa-i speli, sa-i cureti si sa-i dai pe razatoarea mare. Iti mai trebuie juma' de cana de faina de grau, cernuta, ca sa se afaneze, doua oua si o jumatate de pahar de ulei sare si o cana mare si inca jumatate de smantana.In cartofii rasi, dupa cum am spus, se adauga faina si jumatate din cantitatea de ulei. Se amesteca, pentru a se omogeniza bine, si se potriveste gustul de sare. Tavi mari de placinte se ung cu ulei, se asaza intr-insele compozitia pe baza de cartofi si se da in cuptorul incalzit dinainte, ca sa se coaca. Se lasa pana se rumenesc si fac crusta deasupra.