Păinea este unul dintre cele mai importante alimente. Aproape că nu există masă la care să nu măncăm măcar o feliuţă de păine. Pănă mai acum vreo 50-60 de ani, majoritatea gospodinelor pregăteau păinea in casă. Din căte aflăm din cărţile de bucate ale acelor vremuri - care ii acordă capitole separate - păinea reprezenta pentru acea vreme cel mai important aliment.
Păinea este unul dintre cele mai importante alimente. Aproape că nu există masă la care să nu măncăm măcar o feliuţă de păine. Pănă mai acum vreo 50-60 de ani, majoritatea gospodinelor pregăteau păinea in casă. Din căte aflăm din cărţile de bucate ale acelor vremuri - care ii acordă capitole separate - păinea reprezenta pentru acea vreme cel mai important aliment. Gospodina avea nevoie de un arsenal intreg de ustensile, fără de care nu s-ar fi putut descurca: "covată de lemn curată", "perie aspră de tătarcă", "faţă de masă anume pentru copt", "4-6 bucăţi de cărpe de solgat cam de un metru pătrat de mari", "corfe". Dacă avea toate acestea, gospodina se putea apuca de lucru, ţinănd insă cont de nişte sfaturi. Dacă mergem dincolo de reţeta din carte, ne dăm seama că toate aceste etape care trebuie trecute pentru a face păinea sunt adevărate ritualuri. Trebuie să ţinem cont şi de faptul că romănul a fost intodeauna un bun creştin, iar păinea este şi ea unul dintre simbolurile bisericii.
Sfaturi bătrăneşti
Tecla Ciura, in volumul "Gospodăria ţărănească" (Oradea, 1928), sfătuieşte gospodina ca toate cele folosite la preparatul păinii să nu mai fie folosite la altceva. Poate că, aşa cum se spune pe la sate, utilizănd covata sau faţa de masă in alte scopuri, "se spurcă" păinea cea de toate zilele. Cu păinea trebuie să ai mare grijă. Autoarea spune: "Cu pănea caldă umblăm incet, nu o aruncăm, nu o improptim şi nici peste olaltă nu o punem". Pentru cei obişnuiţi să cumpere păinea de la supermarket, această reţetă poate părea foarte grea, iar munca inutilă. Dar la acea vreme, pentru femeile tinere, o păine reuşită era un motiv de măndrie, pentru că nu oricine are darul de a face o păine "cum se cade".
Citind cele scrise de Tecla Ciura, nu putem decăt să poftim la păinea aceea cu cartofi, fierbinte, aburindă şi să ne intrebăm dacă vom trăi vreodată să gustăm aşa ceva. Oricum, chiar dacă stomacul ne este gol de păine de casă, sufletul ne este plin de invăţături.