x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Romanii consuma carne oricand

Romanii consuma carne oricand

13 Iul 2004   •   00:00

La noi carnea este prezenta la aproape orice masa. Desi pretul preparatelor din carne este piperat si exista si riscul aparitiei unor boli, romanul nu se poate abtine sa nu o consume.

CRISTINA CATANA

Este cunoscut ca pentru romani, "cea mai buna pasare e porcul" transformat in diferite preparate. O privire aruncata asupra vitrinelor frigorifice ale magazinelor alimentare, in meniul restaurantelor cu specific romanesc si, mai ales, in oala compatrioatelor noastre gospodine ne permitem sa enumeram o multitudine de preparate din carne de porc.

CALORII. Medicii recomanda limitarea consumului excesiv de carne de porc vara pentru ca poate duce la aparitia unor boli precum cancer, diabet, boli renale sau boli cardiace. Insa, asa cum ne spune Adrian Vintileanu, ospatar la terasa "Capivox", cei mai multi romani comanda preparate din porc precum tochituri, tocanite sau sarmalute. Lucru nerecomandat, deoarece continutul mare de grasime al carnii de porc provoaca diferite afectiuni. O bucata de 100 de grame de carne de porc are circa 200 de calorii. Pentru a avea o alimentatie sanatoasa nutritionistii ne recomanda sa consumam 2.000 de calorii pe zi. Daca vom consuma la masa de pranz o portie de friptura care are aproximativ 300 de grame, iar pe langa ea mai avem si paine (280 de calorii), garnitura (peste 200 de calorii) si salata (peste 20 de calorii) vom depasi limita cu un singur fel de mancare.

EDUCATIE. Adrian Vintileanu spune ca modul in care mancam vara tine si de educatia fiecaruia. In cei 16 ani de experienta a constatat ca persoanele cu o educatie peste medie "se orienteaza vara si comanda gratar cu cartofi prajiti si salata, ceilalti cer ce-o fi, indiferent de anotimp". Mai mult de atat, nici Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului nu da voie unitatilor de alimentatie publica sa desfaca produse din carne de porc care nu se pot vinde de pe o zi pe alta. De aceea au dezlegare doar la mici si la carnea pentru gratar, care au foarte mare cautare in aceasta perioada. Dupa spusele lui Vintileanu, vara, stocul de carne de mici se termina in zilele de week-end si la ora 16:00 - 17:00, dupa-amiaza.

×
Subiecte în articol: carne gastronomie