● Ingrediente: 4 castraveţi, peşte afumat, 4 smochine, 50 g miez de nucă, 50 g migdale, 20 g stafide, ardei iute, ghimbir, 70 g zahăr, 125 ml oţet de vin, usturoi, 3 ardei iuţi, sos de peşte, 300 ml apă, 100 g măsline, o lămâie, sare, piper, mărar, miere
● Mod de preparare:
1 Într-o oală se pune zahărul tos, o linguriţă cu sare, oţetul şi apa.
2 Se fierb circa cinci minute, se adaugă patru căţei de usturoi şi ardeiul iute tocat, o lingură cu ghimbir şi se fierb 10-15 minute.
3 Se lasă să se răcească puţin, se adaugă o lingură cu sos de peşte, se pasează cu un blender şi se lasă să se răcească.
4 Castraveţii se spală şi se taie fâşii subţiri cu ajutorul cuţitului de curăţat legume. Se presară cu sare, se amestecă şi se pun într-o strecurătoare zece minute.
5 Se pun apoi într-un bol, se adaugă smochinele tăiate felii subţiri, migdalele şi miezul de nucă tocat, stafidele şi mărar tocat.
6 Se adaugă măslinele, se amestecă şi se pun în farfurii. Se aşază deasupra peştele afumat tăiat bucăţi, se stropeşte totul cu sosul iute, se presară cu mărar tocat şi coajă rasă de lămâie.
● Sfat: Pentru ca sosul să aibă un gust mai aromat, zahărul se poate înlocui cu miere.
● Băutura: Pinot Gris