x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Şalău zvelt, somn… somnoros

0
Autor: Maria Belu-Burtea 07 Mai 2009 - 00:00
Şalău zvelt, somn… somnoros

Morun, somon, crap, macrou, şalău, somn... reţetele sunt numeroase, de la cele mai simple la cele mai complicate, pe măsura unei mese cu totul speciale. Peştele poate fi gătit în diferite modalităţi: ciorbă, supă, prăjit, fript, sotat etc. însă indicat este să se gătească peşte proaspăt şi mai puţin congelat.

El este proaspăt când are urechile roşii, carnea tare, ochii limpezi, strălucitori şi foarte puţin ieşiţi din orbite, iar carnea este elastică, burta tare, pielea lucioasă, netedă şi fără mâzgă. Înainte de a fi curăţaţi de solzi, peştii se ţin în apă ca să nu se usuce, apoi se apucă de coadă (cu un prosop de bucătărie) şi cu un cuţit se curăţă, cu atenţie, de la coadă la cap, ca să nu li se taie pielea. Un peşte alunecos, cum este linul, se opăreşte înainte de a fi curăţat de solzi.

Peştele de mare se fierbe fără zarzavat sau mirodenii, pentru a-şi păstra aroma sa naturală, iar cel de apă dulce, care este mai fad, se prepară în zeamă foarte aromată. Apa în care acesta fierbe trebuie să-l acopere, iar la fiecare litru de apă se adaugă o linguriţă de sare, un morcov mic, o rădăcină de pătrunjel, o ceapă şi puţin piper.

Zarzavatul se poate pune o dată cu peştele, iar în acest caz se va tăia bucăţi mici. La peştii cu un miros mai accentuat precum somnul, ştiuca etc., se poate adăuga în apă puţină zeamă de lămâie. Este unul dintre cele mai importante alimente pentru sănătatea omului, are gust bun, consistenţă şi este un furnizor important de proteine şi elemente nutritive.


Sardine cu fenicul
Ingrediente: 8 fileuri de sardine, două bucăţi de fenicul, doi ardei capia, două limete, 250 ml vin alb demisec, o linguriţă de busuioc uscat, o linguriţă de seminţe de chimen, 50 ml ulei de măsline, sare, piper.

Preparare: Fileurile de sardine se presară cu sare şi piper, se înfăşoară cu folie alimentară şi se introduc la rece. Ardeii capia se curăţă de seminţe, se spală, se taie felii subţiri şi se pun într-un castron. Feniculul se spală, se taie felii şi se pune peste ardei. Se adaugă seminţele de chimen, busuiocul uscat, uleiul de măsline, sare şi piper.

Se pun legumele într-o tavă, se aşază deasupra fileurile de sardine scoase din folie, se toarnă vinul alb şi se introduc în cuptor. Se coc la foc mediu până scade vinul şi peştele poate fi pătruns cu o furculiţă. Se scot fileurile pe platouri, se aşază alături legumele, se stropeşte totul cu suc de limetă şi se servesc imediat.


Ciorbă limpede de crap
Ingrediente: un kilogram crap, două cepe, două roşii, un ardei gras, un ardei capia, un morcov, o ţelină mică, o rădăcină de pătrunjel, o lămâie, un ardei iute, 100 ml ulei de floarea-soarelui, hrean, sare, piper, pătrunjel.

Preparare: Cepele se curăţă de foi, se spală, se taie sferturi şi se pun într-un castron. Morcovul, ţelina şi rădăcina de pătrunjel se curăţă de coajă, se spală, se taie cubuleţe, se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari sau se taie felii subţiri. Peştele se curăţă, se eviscerează, se taie în bucăţi mai mici şi se spală. Se presară sare, se acoperă cu folie alimentară şi se introduce la rece.

Se pun la fiert doi litri de apă, se lasă să fiarbă şi, când începe să clocotească, se pun legumele tocate. Se adună spuma formată, se lasă să fiarbă până sunt pe jumătate fierte, se adaugă ardeiul gras, ardeiul capia şi uleiul de floarea-soarelui. Se condimentează, se fierb cinci minute, se adaugă bucăţile de peşte, pătrunjel tocat şi suc de lămâie după gust. Se fierbe la foc mic 15 minute, se opreşte focul şi se lasă să se odihnească 10 minute.

 

Pană de somn cu usturoi
Ingrediente: un somn fără cap, doi morcovi, 50 ml ulei, o ceapă, o foaie de dafin, o legătură de pătrunjel, 5 căţei de usturoi, zeamă de limetă, sare, piper.

Preparare: Peştele se curăţă, se spală şi se taie bucăţi. Se dă cu sare, piper şi se lasă la rece pentru 10 ore. Morcovii şi ceapa se taie rondele şi se fierb împreună cu foaia de dafin şi piperul boabe, aproximativ 15 minute. Se scoate peştele de la rece, se clăteşte de sare şi se lasă la fiert împreună cu legumele timp de 25 de minute.

Se scoate peştele, se pune pe un platou, se decorează cu rondelele de morcovi şi ceapă, se stropeşte cu zeama de limetă, se toarnă mujdeiul preparat separat, uleiul de măsline, se adaugă puţin din zeama în care au fiert şi se garniseşte cu pătrunjel verde.

 

Fileuri de şalău cu cartofi
Ingrediente: un şalău de un kilogram, 300 g ciuperci, 4 cartofi, o foaie de dafin, 150 g unt, 100 g arpagic, 200 ml de vin alb, o limetă, sare şi piper.

Preparare: Peştele se curăţă, se spală, se taie fileuri care se dau cu sare şi zeamă de limetă, apoi se ţin la rece. Separat, în 300 ml de apă se fierb capul, şira şi pielea peştelui. Se adaugă arpagicul, foaia de dafin, piperul boabe şi sare. Se înăbuşă ciupercile spălate şi tăiate cu restul de arpagic în unt încins. Zeama în care au fiert capul, oasele şi pielea peştelui se strecoară şi se toarnă peste ciuperci.

Se adaugă fileurile de şalău, vinul şi se lasă să fiarbă la foc mic timp de 15 minute. Peştele se serveşte cu garnitură de cartofi
natur şi sos.

 

Tartă cu legume şi surimi
Ingrediente: 200 g făină, 75 g caşcaval, 100 ml smântână, un pachet batoane de surimi, 100 g mazăre fiartă, o legătură ceapă verde, doi căţei de usturoi, 200 g brânză de vaci, 3 ouă, sare, piper.

Preparare: Într-un bol se pune caşcavalul dat pe răzătoarea cu ochiuri mari, un ou, un sfert de linguriţă de sare, smântână şi făină. Se frământă până rezultă un aluat potrivit de tare, se acoperă cu folie alimentară şi se introduce la rece pentru 30 de minute. Se întinde o foaie potrivit de groasă, se pune într-o tavă de tartă şi se înţeapă din loc în loc cu o furculiţă.

Într-un bol separat se pun mazărea, restul de ouă, batoanele de surimi tăiate bucăţi, usturoiul pisat şi ceapa verde tocată mărunt. Se adaugă brânza de vaci, sare şi piper după gust, se amestecă şi se toarnă compoziţia peste aluatul din tavă. Se coace la foc potrivit până ce deasupra capătă o culoare aurie şi compoziţia s-a închegat.

Citeşte mai multe despre:   sare,   minute,   pătrunjel,   piper,   peştele,   taie,   curata,   spala,   caiet de retete

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Cine sunt actorii care completează distribuția serialului Adela, de la Antena 1

Cine sunt actorii care completează distribuția serialului Adela, de la Antena 1
Galerie Foto Noul serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production pentru Antena 1, Adela, îşi completează distribuţia cu noi cu noi nume cunoscute din showbiz-ul autohton. Dominique Lăcătuş, fiica unuia...

Adina Buzatu şi fiica sa, Sara, gătesc împreună la Chefi la cuţite. Ediția de marţi a show-ului de cooking a fost lider de audiență

Adina Buzatu şi fiica sa, Sara, gătesc împreună la Chefi la cuţite. Ediția de marţi a show-ului de cooking a fost lider de audiență
Galerie Foto Seara de marți a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul publicului comercial și la nivelul publicului din mediul urban. Conform Kantar Media, cea mai...

Top 5 produse cu ajutorul carora poti schimba complet aspectul bucatariei

Top 5 produse cu ajutorul carora poti schimba complet aspectul bucatariei
Galerie Foto In aproape toate locuintele, membrii familiei isi petrec majoritatea timpului in bucatarie. Aici stau la povesti, gatesc si iau masa cu multa voie buna. Din acest motiv, aceasta zona din casa trebuie sa fie moderna,...

Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala

Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala
Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala, primul născut la Grădina Zoologică din Viena. Numărul 3 mondial în tenis, Thiem a vizitat puiul la Grădina Zoologică, acolo unde acesta s-a născut, ...

Beneficiile unei agenții de marketing digital

Beneficiile unei agenții de marketing digital
Galerie Foto Dacă produsele sau serviciile afacerii tale au nevoie de promovare online, lasă-te pe mâna specialiștilor în marketingul digital. Magnetif te ajută să atingi obiectivele dorite prin strategii bazate pe date...

Gina Felea – show de zile mari în platoul Chefi la cuțite. Ediția de luni a fost lider de audiență pe toate segmentele de public

Gina Felea – show de zile mari în platoul Chefi la cuțite. Ediția de luni a fost lider de audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Luni seara a fost incontestabil seara Chefilor la cuțite. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o medie de 9...

Vlad Gherman se alătură distribuţiei serialului Adela de la Antena 1. „Personajul meu e diferit faţă de tot ce am făcut până acum!”

Vlad Gherman se alătură distribuţiei serialului Adela de la Antena 1. „Personajul meu e diferit faţă de tot ce am făcut până acum!”
Galerie Foto Vlad Gherman se alătură distribuţiei proiectului Adela, de la Antena 1. În cel mai nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production, Vlad îl va interpreta pe Călin, un personaj cu totul nou...

Încă se poate merge la scăldat: piscinele exterioare, deschise la Băile Felix

Încă se poate merge la scăldat: piscinele exterioare, deschise la Băile Felix
Galerie Foto Turismul balnear a reintrat într-o oarecare normalitate, în unele zone, unde există piscine exterioare, mai ales cu apă termală. La Băile Felix, unde și până acum se mergea la ștrand și la Aqua Park în toate...

Circuit de toamnă în Apuseni și împrejurimi

Circuit de toamnă în Apuseni și împrejurimi
Galerie Foto Culorile toamnei le oferă un spectacol grandios celor care aleg un sejur de relaxare în Transilvania. De la Oradea sau la Băile Felix se pot face excursii la Peștera Urșilor, la Salina Turda sau în Munții...

(P) Mâncare super premium pentru câini și pisici

(P) Mâncare super premium pentru câini și pisici
Delcon, brandul belgian de mâncare super premium pentru câini și pisici, recunoscut și respectat pentru calitatea garantată, este disponibil și în Romania, online (www.peticutzu.ro), în magazine specializate și...

Emisiunea a fost urmărită de aproape 2 milioane de telespectatori, Cea de-a şasea gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Emisiunea a fost urmărită de aproape 2 milioane de telespectatori, Cea de-a şasea gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto Cea de-a şasea gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de Tavi Clonda cu o excelentă transformare în Madonna, a fost aseară lider de audiență atât la nivel naţional, cât...

Ștefan Bănică, un pas mai aproape de finala X Factor? ”Ai fost atât de aproape de perfecțiune!” Emisiunea, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Ștefan Bănică, un pas mai aproape de finala X Factor? ”Ai fost atât de aproape de perfecțiune!” Emisiunea, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto A fost momentul puștilor minune pe scena X Factor, seara trecută, la Antena 1, când Denis Costea și Alexandra Sîrghi și-au adjudecat câte un loc direct în Bootcamp-ul celui de-al nouălea sezon. Cea de-a şasea...

Adda a avut parte de un şoc la Te cunosc de undeva! „M-am speriat când am văzut machiajul!”

Adda a avut parte de un şoc la Te cunosc de undeva!  „M-am speriat când am văzut machiajul!”
Galerie Foto Sâmbăta, de la ora 20.00, la Antena 1, se poartă transformările. Cei 11 concurenți ai celui de-al 15-lea sezon „Te cunosc de undeva!” au apelat din nou la peruci, chelii şi barbă falsă, lentile de contact...

Muzica îi face de neoprit! Povești impresionante, în această seară, într-o nouă ediție X Factor, la Antena 1

Muzica îi face de neoprit! Povești impresionante, în această seară,  într-o nouă ediție X Factor, la Antena 1
Galerie Foto Pentru a-ți împlini visul de a urca pe scena X Factor nu e nevoie doar de talent muzical, ci și de puterea de a depăși momente dificile, așa cum o dovedesc, în această seară, de la ora 20.30, la Antena 1, doi...

Ai luat un imprumut rapid de la Provident? Recomanda-i acelasi lucru unui prieten si castiga!

Ai luat un imprumut rapid de la Provident? Recomanda-i acelasi lucru unui prieten si castiga!
Galerie Foto Prietenul adevarat la nevoie se cunoaste. Deseori, poti avea nevoie de o vorba buna, uneori – de un mic ajutor casnic, iar alteori – de un imprumut rapid. O vorba buna nu costa nimic, in timp ce participarea la o...
Serviciul de email marketing furnizat de