x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Şalău zvelt, somn… somnoros

0
Autor: Maria Belu-Burtea 07 Mai 2009 - 00:00
Şalău zvelt, somn… somnoros

Morun, somon, crap, macrou, şalău, somn... reţetele sunt numeroase, de la cele mai simple la cele mai complicate, pe măsura unei mese cu totul speciale. Peştele poate fi gătit în diferite modalităţi: ciorbă, supă, prăjit, fript, sotat etc. însă indicat este să se gătească peşte proaspăt şi mai puţin congelat.

El este proaspăt când are urechile roşii, carnea tare, ochii limpezi, strălucitori şi foarte puţin ieşiţi din orbite, iar carnea este elastică, burta tare, pielea lucioasă, netedă şi fără mâzgă. Înainte de a fi curăţaţi de solzi, peştii se ţin în apă ca să nu se usuce, apoi se apucă de coadă (cu un prosop de bucătărie) şi cu un cuţit se curăţă, cu atenţie, de la coadă la cap, ca să nu li se taie pielea. Un peşte alunecos, cum este linul, se opăreşte înainte de a fi curăţat de solzi.

Peştele de mare se fierbe fără zarzavat sau mirodenii, pentru a-şi păstra aroma sa naturală, iar cel de apă dulce, care este mai fad, se prepară în zeamă foarte aromată. Apa în care acesta fierbe trebuie să-l acopere, iar la fiecare litru de apă se adaugă o linguriţă de sare, un morcov mic, o rădăcină de pătrunjel, o ceapă şi puţin piper.

Zarzavatul se poate pune o dată cu peştele, iar în acest caz se va tăia bucăţi mici. La peştii cu un miros mai accentuat precum somnul, ştiuca etc., se poate adăuga în apă puţină zeamă de lămâie. Este unul dintre cele mai importante alimente pentru sănătatea omului, are gust bun, consistenţă şi este un furnizor important de proteine şi elemente nutritive.


Sardine cu fenicul
Ingrediente: 8 fileuri de sardine, două bucăţi de fenicul, doi ardei capia, două limete, 250 ml vin alb demisec, o linguriţă de busuioc uscat, o linguriţă de seminţe de chimen, 50 ml ulei de măsline, sare, piper.

Preparare: Fileurile de sardine se presară cu sare şi piper, se înfăşoară cu folie alimentară şi se introduc la rece. Ardeii capia se curăţă de seminţe, se spală, se taie felii subţiri şi se pun într-un castron. Feniculul se spală, se taie felii şi se pune peste ardei. Se adaugă seminţele de chimen, busuiocul uscat, uleiul de măsline, sare şi piper.

Se pun legumele într-o tavă, se aşază deasupra fileurile de sardine scoase din folie, se toarnă vinul alb şi se introduc în cuptor. Se coc la foc mediu până scade vinul şi peştele poate fi pătruns cu o furculiţă. Se scot fileurile pe platouri, se aşază alături legumele, se stropeşte totul cu suc de limetă şi se servesc imediat.


Ciorbă limpede de crap
Ingrediente: un kilogram crap, două cepe, două roşii, un ardei gras, un ardei capia, un morcov, o ţelină mică, o rădăcină de pătrunjel, o lămâie, un ardei iute, 100 ml ulei de floarea-soarelui, hrean, sare, piper, pătrunjel.

Preparare: Cepele se curăţă de foi, se spală, se taie sferturi şi se pun într-un castron. Morcovul, ţelina şi rădăcina de pătrunjel se curăţă de coajă, se spală, se taie cubuleţe, se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari sau se taie felii subţiri. Peştele se curăţă, se eviscerează, se taie în bucăţi mai mici şi se spală. Se presară sare, se acoperă cu folie alimentară şi se introduce la rece.

Se pun la fiert doi litri de apă, se lasă să fiarbă şi, când începe să clocotească, se pun legumele tocate. Se adună spuma formată, se lasă să fiarbă până sunt pe jumătate fierte, se adaugă ardeiul gras, ardeiul capia şi uleiul de floarea-soarelui. Se condimentează, se fierb cinci minute, se adaugă bucăţile de peşte, pătrunjel tocat şi suc de lămâie după gust. Se fierbe la foc mic 15 minute, se opreşte focul şi se lasă să se odihnească 10 minute.

 

Pană de somn cu usturoi
Ingrediente: un somn fără cap, doi morcovi, 50 ml ulei, o ceapă, o foaie de dafin, o legătură de pătrunjel, 5 căţei de usturoi, zeamă de limetă, sare, piper.

Preparare: Peştele se curăţă, se spală şi se taie bucăţi. Se dă cu sare, piper şi se lasă la rece pentru 10 ore. Morcovii şi ceapa se taie rondele şi se fierb împreună cu foaia de dafin şi piperul boabe, aproximativ 15 minute. Se scoate peştele de la rece, se clăteşte de sare şi se lasă la fiert împreună cu legumele timp de 25 de minute.

Se scoate peştele, se pune pe un platou, se decorează cu rondelele de morcovi şi ceapă, se stropeşte cu zeama de limetă, se toarnă mujdeiul preparat separat, uleiul de măsline, se adaugă puţin din zeama în care au fiert şi se garniseşte cu pătrunjel verde.

 

Fileuri de şalău cu cartofi
Ingrediente: un şalău de un kilogram, 300 g ciuperci, 4 cartofi, o foaie de dafin, 150 g unt, 100 g arpagic, 200 ml de vin alb, o limetă, sare şi piper.

Preparare: Peştele se curăţă, se spală, se taie fileuri care se dau cu sare şi zeamă de limetă, apoi se ţin la rece. Separat, în 300 ml de apă se fierb capul, şira şi pielea peştelui. Se adaugă arpagicul, foaia de dafin, piperul boabe şi sare. Se înăbuşă ciupercile spălate şi tăiate cu restul de arpagic în unt încins. Zeama în care au fiert capul, oasele şi pielea peştelui se strecoară şi se toarnă peste ciuperci.

Se adaugă fileurile de şalău, vinul şi se lasă să fiarbă la foc mic timp de 15 minute. Peştele se serveşte cu garnitură de cartofi
natur şi sos.

 

Tartă cu legume şi surimi
Ingrediente: 200 g făină, 75 g caşcaval, 100 ml smântână, un pachet batoane de surimi, 100 g mazăre fiartă, o legătură ceapă verde, doi căţei de usturoi, 200 g brânză de vaci, 3 ouă, sare, piper.

Preparare: Într-un bol se pune caşcavalul dat pe răzătoarea cu ochiuri mari, un ou, un sfert de linguriţă de sare, smântână şi făină. Se frământă până rezultă un aluat potrivit de tare, se acoperă cu folie alimentară şi se introduce la rece pentru 30 de minute. Se întinde o foaie potrivit de groasă, se pune într-o tavă de tartă şi se înţeapă din loc în loc cu o furculiţă.

Într-un bol separat se pun mazărea, restul de ouă, batoanele de surimi tăiate bucăţi, usturoiul pisat şi ceapa verde tocată mărunt. Se adaugă brânza de vaci, sare şi piper după gust, se amestecă şi se toarnă compoziţia peste aluatul din tavă. Se coace la foc potrivit până ce deasupra capătă o culoare aurie şi compoziţia s-a închegat.

Citeşte mai multe despre:   sare,   minute,   pătrunjel,   piper,   peştele,   taie,   curata,   spala,   caiet de retete

 



Mai multe titluri din categorie

Dăruiește celor dragi cele mai frumoase flori în cutii sau buchete de flori de Sfântul Andrei!

Dăruiește celor dragi cele mai frumoase flori în cutii sau buchete de flori de Sfântul Andrei!
Galerie Foto Sfântul Andrei este sărbătorit în fiecare an pe data de 30 noiembrie, iar conform statisticilor din țara noastră, peste 800000 de persoane își serbează onomastica. Având în vedere numărul foarte mare de...

Cum îți amenajezi spații de relaxare în casă

Cum îți amenajezi spații de relaxare în casă
Galerie Foto Relaxarea este necesară în această perioadă, fie că muncești de acasă sau aștepți în fiecare zi să ajungi în căminul tău confortabil și sigur. Iarna este chiar după colț, zilele sunt mai scurte, iar...

(P) 24 de zile de Crăciun la Monarh Design

(P) 24 de zile de Crăciun la Monarh Design
Galerie Foto Sărbătorile vin cu SUPER REDUCERI la Monarh Design ! Te răsfățăm pe durata celor 24 de zile de campanie cu produse de excepție la prețuri de senzație! Fie ca alegi produse speciale pentru tine sau le faci c...

Camere de vânătoare şi instrumente de monitorizare Night Vision, echipamente profesionale pentru cei ce iubesc natura

Camere de vânătoare şi instrumente de monitorizare Night Vision, echipamente profesionale pentru cei ce iubesc natura
Pandemia generată de Coronavirus şi restricţiile de circulaţie, i-a îndemnat pe tot mai mult dintre români să îşi reorganizeze modul de petrecere a timpului liber. Dacă în urmă cu un an erau preferate...

Răzvan şi Dani spun „Neatza!”, duminică, 29 noiembrie, de la ora 10:00, la Antena 1. Adrian Mutu, Mihaela Buzărnescu, Alexandra Dulgheru şi Monica Niculescu le trec pragul matinalilor

Răzvan şi Dani spun „Neatza!”, duminică, 29 noiembrie, de la ora 10:00, la Antena 1. Adrian Mutu, Mihaela Buzărnescu, Alexandra Dulgheru şi Monica Niculescu le trec pragul matinalilor
Duminică, la ceas aniversar, în anul în care românii au demonstrat că sunt #deneoprit atunci când vine vorba să întindă o mână de ajutor, Antena 1 le aduce trei zile cu program special de sărbătoare, în...

Amalia Năstase, Antonia şi Adelina Pestriţu se alătură campaniei Ajut eu!

Amalia Năstase, Antonia şi Adelina Pestriţu se alătură campaniei Ajut eu!
Galerie Foto Pe 29 noiembrie, proiectul ambiţios Ajut eu! revine cu o nouă ediţie în care românii de pretutindeni au din nou posibilitatea să schimbe destine şi să trăiască emoţia binelui. După ce anul trecut, platforma...

Dorian Popa va transmite live, pe a1.ro, timp de 5 ore, din culisele galei-maraton Ajut eu!

Dorian Popa va transmite live, pe a1.ro, timp de 5 ore, din culisele galei-maraton Ajut eu!
Galerie Foto Pe 29 noiembrie, începând cu ora 14:00, proiectul ambiţios Ajut eu! revine cu o gală-maraton în care românii de pretutindeni au din nou posibilitatea să schimbe destine şi să trăiască emoţia binelui. În...

Grupa Loredanei trăiește emoțiile Bootcamp-ului X Factor, în această seară, la Antena 1

Grupa Loredanei trăiește emoțiile Bootcamp-ului X Factor, în această seară, la Antena 1
Galerie Foto Grupa de băieți cu vârsta sub 24 de ani al cărei mentor este, anul acesta, Loredana, va trăi emoțiile Bootcamp-ului săptămâna aceasta, când X Factor se vede în porție dublă, joi și vineri, de la ora 20.30,...

Mirela Vaida, despre cum își învață cei trei copii să se implice și să ajute: ”Emoția binelui te salvează în orice moment al vieții tale!”

Mirela Vaida, despre cum își învață cei trei copii să se implice și să ajute: ”Emoția binelui te salvează în orice moment al vieții tale!”
Prezentatoarea Acces Direct Mirela Vaida se alătură cu sufletul deschis proiectului ambiţios Ajut eu!, care revine pe 29 noiembrie, de la ora 14.00, la Antena 1, cu o nouă ediţie în care românii de pretutindeni au...

Cât de stresantă e boala Covid? Analizăm „Epidemia singurătăţii” la Dosar România

Cât de stresantă e boala Covid? Analizăm „Epidemia singurătăţii” la Dosar România
Galerie Foto Pandemia de coronavirus a devenit stresantă pentru noi toţi, iar frica şi anxietatea pot fi copleşitoare pentru adulţi, dar şi pentru copii. Cum resimt românii izolarea cauzată de pandemie, aflăm ...

Produse de ingrijire esentiale pentru fiecare tip de par

Produse de ingrijire esentiale pentru fiecare tip de par
Modul in care alegi sa-ti ingrijesti si sa-ti aranjezi parul poate spune foarte multe despre tine, cel putin la prima vedere. De aceea este important sa alegi cea mai buna rutina de ingrijire a parului, in acord cu...

Trucuri de stil personal pentru un look mereu impecabil

Trucuri de stil personal pentru un look mereu impecabil
Orice femeie doreste sa arate cat mai bine, in orice context, fie ca este vorba de locul de munca, plimbare sau o ocazie speciala. Atentia acordata detaliile, cum ar fi accesoriile si incaltamintea, coafura si alegerea...

Sfaturi practice pentru amenajarea spatiilor mici din casa

Sfaturi practice pentru amenajarea spatiilor mici din casa
Este intotdeauna o placere sa amenajezi sau sa redecorezi spatii din casa, fiind modul prin care iti pui amprenta personala asupra ambientului general. Insa, de multe ori, treaba devine mai dificila atunci cand avem de...

Chefi la cuţite, din nou lider de audienţă pe toate segmentele de public

Chefi la cuţite, din nou lider de audienţă pe toate segmentele de public
Galerie Foto Şi marţi  seara, telespectatorii au ales Chefi la cuţite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență atât la nivelul publicului comercial, cât şi la nivelul publicului urban şi naţional. Co...

Chefi la cuțite, lider de audienţă pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite, lider de audienţă pe toate segmentele de public
Galerie Foto Luni seara, Chefi la cuţite a câștigat din nou lupta pe toate categoriile de public. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media,...
Serviciul de email marketing furnizat de