COZONAC CU MIGDALE
|
"Se face intr-o strachina plamadeala oparita, punand 1/2 kilo faina, si oparind-o cu lapte clocotit, amestecand intrâuna, sa se faca un aluat cam tarisor. Lasi sa se racoreasca. Cand poti suferi mana, pui in plamadeala 2 oua intregi si un galbenus, bati foarte bine, apoi pui drojdia, care a fost muiata mai inainte cu lapte caldut si o bucatica de zahar, drojdie 200 grame; se bate iar bine pana ce face basici, se presara faina putina deasupra si se pune sa creasca la caldura acoperit cu un servet si ceva de lana.
"Carte de bucate" de D-na A. Petrini |
BUDINCA DE CARNE
DE MIEL
|
"Iei carne macra de miel, o pui cu putin unt, ceapa si sare de ferbe putin, apoi o toaca tare marunt cu petrinjel si pine muiata in lapte. Iei o bucatica unt si-l freaca, pune patru sau cinci oua si le amesteca cu tocatura, apoi pune putina smintina si posmag inauntru. Ungi un calup cu unt si pune o parte din tocatura - s-o netezesti cu lingura deasupra - , apoi pune codite de raci sau zbirciogi. Sa iei iar o parte de tocatura, apoi sparanga sau conopida sau si caralabe sau mazire verde si iar pune un rand de tocatura. Sa fiarba in aburi, si-i pune pe deasupra ori ce sos ai vrea."
"200 retete cercate de bucate, prajituri si alte trebi gospodaresti" M. Kogalniceanu si C. Negruzzi |