x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Savoarea trecutului

Savoarea trecutului

26 Apr 2005   •   00:00




  • de VANDA GEORGIA IONITOIU, MARA RADUCANU

  • RETETE DIN BATRANI
  • Exista un vechi obicei care spune ca toti cei care pleaca de la biserica in Noaptea Invierii trebuie sa poarte cu ei lumina sfanta. Credinta populara mai spune ca lumina aduce noroc daca nu se stinge pana ajungeti acasa. Dar asta nu e totul! Traditia ne arata ca un adevarat crestin pastreaza lumanarea aprinsa pe masa pe parcursul intregului dejun pascal. Si, ca orice om cu frica lui Dumnezeu, nu poti sa ramai indiferent la gandul ca primele oua rosii din istorie au fost colorate chiar cu sangele Lui. Este o sarbatoare mult prea importanta pentru a fi descrisa in cuvinte ce risca sa-i profaneze insemnatatea. Mai bine lasati-va cuprinsi de pacea acestor zile si degustati din traditionalele bucate. Si daca tot am vorbit de mancare, sa ne amintim cateva dintre deliciile culinare incercate si propuse de strabunii nostri. E drept ca nu detineau ei toate tainele gastronomice, dar ce-ar fi fost copilaria noastra fara cozonacul "vedeta" al bunicii, facut dupa o reteta aflata de la mama ei, care o stia de la strabunica… si tot asa!

    COZONAC CU MIGDALE
    "Se face intr-o strachina plamadeala oparita, punand 1/2 kilo faina, si oparind-o cu lapte clocotit, amestecand intr’una, sa se faca un aluat cam tarisor. Lasi sa se racoreasca. Cand poti suferi mana, pui in plamadeala 2 oua intregi si un galbenus, bati foarte bine, apoi pui drojdia, care a fost muiata mai inainte cu lapte caldut si o bucatica de zahar, drojdie 200 grame; se bate iar bine pana ce face basici, se presara faina putina deasupra si se pune sa creasca la caldura acoperit cu un servet si ceva de lana.

    Spargi intr’un vas 50 de oua dintre cari pui numai 14 intregi, restul iei numai galbenusul; le spargi de dimineata, le bati bine cu 4 lingurite rase de sare, le lasi sa stea vreun ceas, apoi le strecori prin sita si le masori cu un pahar sau o ceasca; la trei masuri de ou pui o masura de unt topit, torni in covata ouale, untul, coaja dela o lamaie, un baston vanilie taiat marunt, zaharul si plamadeala, apoi incepi a pune faina cat cuprind, ca sa faci un aluat mai mult moale decat tare; se framanta bine timp de o ora. Se lasa sa creasca la caldura. Dupa ce a crescut, se ia bucati potrivite de aluat, se pun in forme unse si dupa ce s’au umplut formele, le ungi cu un ou batut, presari zahar si migdale si dai la copt."
    "Carte de bucate" de D-na A. Petrini

    BUDINCA DE CARNE DE MIEL
    "Iei carne macra de miel, o pui cu putin unt, ceapa si sare de ferbe putin, apoi o toaca tare marunt cu petrinjel si pine muiata in lapte. Iei o bucatica unt si-l freaca, pune patru sau cinci oua si le amesteca cu tocatura, apoi pune putina smintina si posmag inauntru. Ungi un calup cu unt si pune o parte din tocatura - s-o netezesti cu lingura deasupra - , apoi pune codite de raci sau zbirciogi. Sa iei iar o parte de tocatura, apoi sparanga sau conopida sau si caralabe sau mazire verde si iar pune un rand de tocatura. Sa fiarba in aburi, si-i pune pe deasupra ori ce sos ai vrea."
    "200 retete cercate de bucate, prajituri si alte trebi gospodaresti" M. Kogalniceanu si C. Negruzzi

    ×