COZONAC CU MIGDALE
|
"Se face intr-o strachina plamadeala oparita, punand 1/2 kilo faina, si oparind-o cu lapte clocotit, amestecand intrâuna, sa se faca un aluat cam tarisor. Lasi sa se racoreasca. Cand poti suferi mana, pui in plamadeala 2 oua intregi si un galbenus, bati foarte bine, apoi pui drojdia, care a fost muiata mai inainte cu lapte caldut si o bucatica de zahar, drojdie 200 grame; se bate iar bine pana ce face basici, se presara faina putina deasupra si se pune sa creasca la caldura acoperit cu un servet si ceva de lana.
Spargi intrâun vas 50 de oua dintre cari pui numai 14 intregi, restul iei numai galbenusul; le spargi de dimineata, le bati bine cu 4 lingurite rase de sare, le lasi sa stea vreun ceas, apoi le strecori prin sita si le masori cu un pahar sau o ceasca; la trei masuri de ou pui o masura de unt topit, torni in covata ouale, untul, coaja dela o lamaie, un baston vanilie taiat marunt, zaharul si plamadeala, apoi incepi a pune faina cat cuprind, ca sa faci un aluat mai mult moale decat tare; se framanta bine timp de o ora. Se lasa sa creasca la caldura. Dupa ce a crescut, se ia bucati potrivite de aluat, se pun in forme unse si dupa ce sâau umplut formele, le ungi cu un ou batut, presari zahar si migdale si dai la copt." "Carte de bucate" de D-na A. Petrini |
BUDINCA DE CARNE
DE MIEL
|
"Iei carne macra de miel, o pui cu putin unt, ceapa si sare de ferbe putin, apoi o toaca tare marunt cu petrinjel si pine muiata in lapte. Iei o bucatica unt si-l freaca, pune patru sau cinci oua si le amesteca cu tocatura, apoi pune putina smintina si posmag inauntru. Ungi un calup cu unt si pune o parte din tocatura - s-o netezesti cu lingura deasupra - , apoi pune codite de raci sau zbirciogi. Sa iei iar o parte de tocatura, apoi sparanga sau conopida sau si caralabe sau mazire verde si iar pune un rand de tocatura. Sa fiarba in aburi, si-i pune pe deasupra ori ce sos ai vrea."
"200 retete cercate de bucate, prajituri si alte trebi gospodaresti" M. Kogalniceanu si C. Negruzzi |
Citește pe Antena3.ro