RETETE AFRODISIACE
Paris, anul 1725. Pe tron urca Ludovic al XV-lea. Dar numai dupa doi ani incredinteaza destinele regatului cardinalului Fleury. Domnia sa era prea preocupata de aventuri, jocuri de noroc, vanatoare si banchete. Ii placea sa gateasca diferite feluri de mancare.
Se spune ca Maiestatea Sa excela in pregatirea "oualor in coaja à la fanatique", a "pateurilor cu ciocarlii", a "puiului cu busuioc" si a unor omlete apetisante. Le-a preparat, iar unele chiar le-a inventat. Oare pentru intalnirile sale amoroase?! INVENTATE PENTRU AMOR. De cele mai multe ori, regele era ajutat in experientele sale culinare de Printul de Dombes, autorul cartii "Bucatarul gascon". Este prima lucrare de amator in domeniul gastronomiei, careia i-au urmat alte cinci culegeri scrise de Menon, dintre care amintim: "Noul Tratat de bucatarie" (1739), "Noua bucatarie" si in special "Bucataria burgheza", considerata cartea de capatai a patronilor de restaurante mai bine de trei secole. O mare parte dintre aceste retete, spun unii, chiar daca autorii nu au declarat acest lucru, au fost inventate pentru amor, fiind aprobate de cele doua curtezane de la curtea lui Ludovic al XV-lea, Marchiza de Pompadour (numele sau adevarat fiind Jeanne Poisson) si Doamna du Barry. ISCUSINTA. Marchiza de Pompadour, ca si alte curtezane ale epocii, era interesata de arta culinara. Istoria spune ca a pregatit niste "fazani à la Leszczynski", pasari considerate afrodiziace, pe care i-a oferit socrului lui Ludovic al XV-lea. Si tot "nobila barfa" a vremii ne-a mai lasat acea poveste a cupelor de sampanie dupa forma si marimea sanilor Marchizei de Pompadour. Cine stie daca o fi adevarat sau nu! In schimb, retetele sale "ruladele de sola à la Pompadour" (sola - o specie de peste), "fileurile de sola cu trufe si ciuperci", "mielul cu alune" sau "ciocolata calda cu ambra cenusie" au ramas peste timp si le gasim si astazi mentionate in "Larousse-ul gastronomique". Charles Monselet, poet si romancier francez, i-a atribuit si sosul pentru vinete, compus din unt, galbenusuri, zeama de agurida si legat cu faina de porumb. UIMIRE. Cealalta curtezana, Doamna du Barry, a ramas cunoscuta pentru faptul de a fi incredintat conducerea bucatariei sale unei femei. La acea vreme, barbatii erau considerati cei mai buni bucatari. Intr-o seara, regele, aflandu-se la masa la Doamna du Barry, a savurat bucatele preparate si a dorit sa-i multumeasca bucatarului. Si surpriza: bucatarul era o femeie. Drept multumire, regele i-a acordat una dintre cele mai valoroase decoratii: Esarfa Ordinului Saint-Esprit, cunoscuta astazi sub numele de Cordon Bleu. Din ziua aceea, acest ordin este decernat doar femeilor-bucatar. Va oferim cateva retete afrodiziace, cu mentiunea: indiferent de mancare si ingredientele ei, cel mai important este sa le savurezi alaturi de persoana iubita.
|
SALATA DE SCOICI |
| ||||
PUI CU SOS AROMATCitește pe Antena3.ro FRIPTURA AMOREZILORESCALOP DE VITA Ã LA VIENNOISEOMLETA REGELUI |