x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Secret de curtezana

Secret de curtezana

de Mara Raducanu    |    Anna Borca    |    22 Feb 2006   •   00:00
Secret de curtezana
RETETE AFRODISIACE
Paris, anul 1725. Pe tron urca Ludovic al XV-lea. Dar numai dupa doi ani incredinteaza destinele regatului cardinalului Fleury. Domnia sa era prea preocupata de aventuri, jocuri de noroc, vanatoare si banchete. Ii placea sa gateasca diferite feluri de mancare.
Se spune ca Maiestatea Sa excela in pregatirea "oualor in coaja à la fanatique", a "pateurilor cu ciocarlii", a "puiului cu busuioc" si a unor omlete apetisante. Le-a preparat, iar unele chiar le-a inventat. Oare pentru intalnirile sale amoroase?!

INVENTATE PENTRU AMOR. De cele mai multe ori, regele era ajutat in experientele sale culinare de Printul de Dombes, autorul cartii "Bucatarul gascon". Este prima lucrare de amator in domeniul gastronomiei, careia i-au urmat alte cinci culegeri scrise de Menon, dintre care amintim: "Noul Tratat de bucatarie" (1739), "Noua bucatarie" si in special "Bucataria burgheza", considerata cartea de capatai a patronilor de restaurante mai bine de trei secole. O mare parte dintre aceste retete, spun unii, chiar daca autorii nu au declarat acest lucru, au fost inventate pentru amor, fiind aprobate de cele doua curtezane de la curtea lui Ludovic al XV-lea, Marchiza de Pompadour (numele sau adevarat fiind Jeanne Poisson) si Doamna du Barry.

ISCUSINTA. Marchiza de Pompadour, ca si alte curtezane ale epocii, era interesata de arta culinara. Istoria spune ca a pregatit niste "fazani à la Leszczynski", pasari considerate afrodiziace, pe care i-a oferit socrului lui Ludovic al XV-lea. Si tot "nobila barfa" a vremii ne-a mai lasat acea poveste a cupelor de sampanie dupa forma si marimea sanilor Marchizei de Pompadour. Cine stie daca o fi adevarat sau nu! In schimb, retetele sale "ruladele de sola à la Pompadour" (sola - o specie de peste), "fileurile de sola cu trufe si ciuperci", "mielul cu alune" sau "ciocolata calda cu ambra cenusie" au ramas peste timp si le gasim si astazi mentionate in "Larousse-ul gastronomique". Charles Monselet, poet si romancier francez, i-a atribuit si sosul pentru vinete, compus din unt, galbenusuri, zeama de agurida si legat cu faina de porumb.

UIMIRE. Cealalta curtezana, Doamna du Barry, a ramas cunoscuta pentru faptul de a fi incredintat conducerea bucatariei sale unei femei. La acea vreme, barbatii erau considerati cei mai buni bucatari. Intr-o seara, regele, aflandu-se la masa la Doamna du Barry, a savurat bucatele preparate si a dorit sa-i multumeasca bucatarului. Si surpriza: bucatarul era o femeie. Drept multumire, regele i-a acordat una dintre cele mai valoroase decoratii: Esarfa Ordinului Saint-Esprit, cunoscuta astazi sub numele de Cordon Bleu. Din ziua aceea, acest ordin este decernat doar femeilor-bucatar.

Va oferim cateva retete afrodiziace, cu mentiunea: indiferent de mancare si ingredientele ei, cel mai important este sa le savurezi alaturi de persoana iubita.

SALATA DE SCOICI


  • INGREDIENTE: 500 g scoici, 60 ml ulei de masline, 15 ml vermut sau de vin alb sec, 15 ml suc de lamaie, 45 g patrunjel taiat fin, sare si piper dupa gust.
  • PREPARARE: Se spala scoicile si se pun intr-o tigaie. Se aprinde flacara, pentru ca scoicile sa se deschida la caldura, dupa care tigaia se trage la o parte. Se amesteca toate ingredientele de mai sus si se lasa la rece timp de 30 de minute. Salata se serveste cu pesmet (paine prajita). Pentru aceasta reteta este bine sa folosim scoici proaspete, si nu din conserva.
  • PUI CU SOS AROMAT


  • INGREDIENTE:
    un pui, ulei de masline, cateva felii de sunculita, o cana cu supa de pui, sare si piper. Sosul: 4 catei de usturoi, o ceapa, 150 g nuci pisate, 40 g de unt, o lingura cu pesmet, o cana cu supa de pui, zeama de lamaie, sofran, scortisoara pisata, sare, o legatura de patrunjel tocat.
  • PREPARARE: Se spala puiul, se condimenteaza, se umple cu felii de sunculita si se rumeneste intr-o oala pe toate partile. Apoi se pune in cuptorul incalzit impreuna cu supa de pui si se tine o jumatate de ora. Intre timp, se face sosul. Se toaca ceapa si usturoiul, se adauga putin sofran si se pun la rumenit intr-o tigaie cu unt topit. Dupa ce au prins culoare, se pune pesmetul, supa si se da in clocot. Amestecand permanent, se adauga zeama de lamaie, nucile pisate, scortisoara si sarea. Se mai lasa cateva minute, ca sosul sa fie legat bine. Puiul se taie bucati, apoi se toarna sosul si se presara patrunjel.

    FRIPTURA AMOREZILOR


  • INGREDIENTE: 300 g carne, 100 g unt, sare, piper, 15 ml sos Worcestershire, patrunjel.
  • PREPARARE: Carnea se curata de pielita si se pregateste dupa gust (cu mult piper). Se imbiba si se prajeste in unt pana cand incepe sa prinda culoare, dupa care se amesteca bine cu sosul Worcestershire. Perpelita si fiarta repede in acest sos, se asezoneaza cu patrunjel si se serveste. In sos, dupa preferinta, se adauga putin vin alb si se serveste alaturi de carne.

    ESCALOP DE VITA Á LA VIENNOISE


  • INGREDIENTE: 4 bucati de escalop de vaca, sare, piper, 250 g de faina, doua-trei oua, 250 g de pesmet, unt, patrunjel proaspat, o lamaie, un ou fiert tare, 4 fileuri de ansoa, 15 g de capere.
  • PREPARARE: Escalopul de vita se pregateste dupa gust, dupa care se trece prin faina, ou batut si apoi prin pesmet. Se pun bucatile de carne intr-o cratita cu unt topit si se prajesc pe ambele parti. Se servesc asezonate cu patrunjel verde si cu felii de lamaie (doua pentru fiecare escalop, deasupra asezandu-se o felie de ou fiert tare si in centrul lui, o felioara de ansoa rulata si cateva capere).

    OMLETA REGELUI


  • INGREDIENTE:
    6 oua, 40 g seminte de mac pisate, 40 g faina de mei si de orz, 20 g seminte de susan, capere, doua felii de branza, sare, piper, ulei de masline.
  • PREPARARE: Se bat ouale, branza se da pe razatoare si se amesteca. Se adauga macul, faina, semintele de susan, caperele proaspete si se condimenteaza. Uleiul de masline se incinge intr-o tigaie si se varsa amestecul. Se prajeste pe ambele parti.
  • ×
    Subiecte în articol: pătrunjel